СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 890
  • 736
  •   1
Отговори
# 345
Какво й е на средата на ФЕГ? Елитно училище, висок бал, че и едносменно като бонус... Много съм я харесала тази гимназия за сестра му след няколко години. Аз работя с френски език, търсен и ценен е.
Френската също е в топ 10, чувал съм и аз обаче, че средата е една идея по-зле от другите езикови, но това е ЕЖК без конкретни доказателства. Една форумка с дъщеря отличничка в 5-7 клас в СМГ избра ФЕГ (, стигаше й балът и за СМГ) и са много доволни. И аз я разглеждам като вариант, защото съм с момче и балът за момчета там е най-нисък, че белким там стане🤣

Би ли споделила къде е търсен и ценен обаче, аз нещо нямам такива наблюдения...в Бг поне... общо взето навсякъде английски е достатъчен. Извън теориите как всеки език е богатство, чисто прагматично.

Колкото до учебните програми, те са еднакви наистина, и в Испанската, и в десети ешелон. И учебните планове - еднакъв хорариум. Но има голяма разлика в тези еднакъв брой часове каква е средата и съответно какво може да преподаде учителят. Казвал съм друг път, отдавна, чак Санака не ми повярва тогава, един мой съученик, който в 11 клас отиде в УПК в автото, още в първите часове по математика излязал и решил на дъската една задача с косинусова теорема, елементарна за нас от МГ, другите гледали като изтребители. Учителят му казал - 6 за годината и изобщо не ми влизай в часовете 🤣 той се опитвал дет се вика да ги научи 2+2 колко е, образно казано...

Последна редакция: нд, 01 юни 2025, 08:03 от Татко Мецан

# 346
  • у дома
В УПК не се учеше математика-аз съм била до 10 кл в МГ,после 11 кл УПК в ЕГ-нямах нито един час математика в УПК.

# 347
Нищо й няма на средата на френската,сравнявам с училището на другата ми дъщеря,което също беше елитно. Напротив,повече ми харесва средата във ФЕГ. По-скоро не ми харесват някои от учителите.

# 348
На 100 % се борим само за среда и се моля за свестни учители! Не толкова до училище, макар че НВО прави точно това разделение...

Аз имам късмета да имам невероятни и вдъхновяващи учители, които идват на всяка наша годишнина от завършването!
Двама от Учителите ни препосават в СУ в момента и на всяко събиране са с нас, питат и разпитват как сме и какви ги вършим...Simple Smile

Да видим дали ще имаме късмет...

За ФЕГ, познат на ММ ( значи се води ЕМК - един мъж каза) е с много добри отзиви.

# 349
  • София
Скрит текст:
Да, за средата 100% съм съгласна, нали затова "драпаме" всички, за да имат избор децата ни или по- скоро ние родителите, поне на тези деца, които нямат идея какво искат да учат. Или както моя скоро изтърси: "Нищо" 😶 - поне е откровен.
Днес беше на ПИ по МАТ в Междучасие. Сподели, че във втори модул са имали логическа задача с различни възрасти сега, пък след н години. Не знаех, че има вероятност да се падне и такъв тип задача на НВО.
И синът ми беше, но вчера. Каза, че било трудно и не се бил справил. Много беше оклюмал.

# 350
ФЕГ е номер едно избор и на сина ми, но вероятността да попадне там е миниатюрна.
Един въпрос към по-ориентираните - според вас вероятният бал на новооткритите паралелки как би могъл да се оцени - визирам математическите в 73-то и в 18-то?

# 351
73-то математиците така или иначе ще напишат след СМГ/НПМГ. Което ми се струва,, че ще е същият бал.
За 18-то нямам идея.

# 352
В моя справочник на Педагог, за 18 -то е написан бал 402 за новата МАТ паралелка.
Не зная как са го образували...
За 73 то и аз мисля, че балът ще се сформира от силни математичета:)

# 353
В 73-то някакви математически паралелки ли откриват от 8 клас?

# 354
В УПК не се учеше математика-аз съм била до 10 кл в МГ,после 11 кл УПК в ЕГ-нямах нито един час математика в УПК.
Е сигурно това е било после. При нас беше абсолютно невъзможно да се отиде в УПК в ЕГ, ако не си бил дотогава в ЕГ. Пък и програмите на различните УПК бяха различни, в техникум е нормално да е имало математика, а в ЕГ вероятно само език и Бел

# 355
Това със средата.. хем е така, хем не е. Но хората с по-големи деца го знаят, останалите ще го разберат от собствен опит след известно време, когато слязат от розовия облак.
А тези, които дават отзив, на който човек се осланя, не винаги са с нашия светоглед, очаквания, изисквания и оценката им е валидна само за тях си и тяхното дете. За нашето/вашето тя може изобщо да не е миродавна.

Междучасието беше вчера и при нас, някаква втора задача не е решена, но не съм чоплила, че моя е болен и хич не беше в кондиция

# 356
Какво е УПК?

# 357
Спенса,
https://bg-mam.ma/p/1773311/49762929
Учебно-производствен комплекс май се разшифроваше абревиатурата. Всичко това сега не е важно.

# 358
Точно това се чудя като родител без опит и преки наблюдения в различни училища.
До каква степен средата в top of the top наистина е добра по отношение на човешките отношения и позитивна атмосфера. И дали конкуренцията, злобата, завистта и меренето на "големината" не убиват възможността за трайни приятелства и добри взаимоотношения в класовете.

# 359
Непопулярно,  но средата се формира до голяма степен от учителите...

Общи условия

Активация на акаунт