СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 834
  • 736
  •   1
Отговори
# 600
Не виждам никакъв проблем от СГСАГ да изкараш три години в УАСГ и да продължиш магистър където ти душа зове, ако знаеш език.

# 601
  • София
Ако завършиш бакалавър в български университет, в общия случай няма проблеми с продължаването на магистратура навън, да.

# 602
е, това последното ме успокои. Все пак е възможност...макар и магистратура .

# 603
Е тя магистратурата е тази, която дава възможност за правоспособност, макар че у нас трябва да си член на камарата на инженерите или архитектите, за да имаш пълна правоспособност, иначе дават ограничена. А за пълна трябва да имаш стаж.
Може и в чужбина да е така, не съм проучвала.

# 604
  • София
То и иначе е възможно, но в общия случай има допълнителни изисквания - доучване, изпити.
Но не всички специалности имат бакалавърска степен. Примерно в УАСГ повечето специалности са направо магистратура, нямат бакалавърска степен, след която да се прехвърлиш в друг университет за магистратура. А прехвърляне по средата на образователна степен не знам колко безпроблемно би било.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 20:27 от sanaka

# 605
То и иначе е възможно, но в общия случай има допълнителни изисквания - доучване, изпити.
Но не всички спецалности имат бакалавърска степен. Примерно в УАСГ повечето специалности са направо магистратура, нямат бакалавърска степен, след която да се прехвърлиш в друг университет за магистратура. А прехвърляне по средата на образователна степен не знам колко безпроблемно би било.
Да, направо магистратура са,  макар че ми казаха, че на третата година можели да ти дадат документ, с който на запад да продължиш магистър. Това не съм го проверявала лично.
По мое време можеше да се свържеш с всеки конкретен университет, да представиш програмата до където си стигнал и те ти казваха дали те вземат мастър или не.
Но на никого пътят не е затворен, стига да му се учи

# 606
  • София
Моята сега е втора смяна заради нво-то на четвърти клас, обади се да ми се оплаква че не издържа, утре не иска да ходи на училище, по нищо не се оформени, ще видя дали мога да ѝ пусна един ден по домашни причини, но кофти ще е в гимназията училище на смени, но това е положението.

# 607
Ето това казах и аз, защото бях чел тези обяснения, Санака го е обяснявала вече. Сега разбрахте ли, Хоуп и другите.
А за езиците също казвам от много дълъг опит. Относно коня с кепенци ако знаеш само руски, да, ще си такъв. Ако знаеш само английски, няма да си такъв.

Единствено има проблем с хорариум по математика в някои университети.
В Холандия има четири познати деца които учат, които нямат хорариум по определените предмети и въпреки това са приети. Едно момче, държа тест по математика.
В Италия никой не гледа хоараиуми. Личен опит с Букони.
В Англия хорариуми не търсят - личен опит. Учи история и БЕЛ и завърши медицина Simple Smile
За Испания, както разбрахме от други съфорумки няма проблем с приравняването.
За Швейцария - нямам идея - малко скъпо ми идва - но заради Мецан ще проуча.
За Австрия и Германия - е ясно, че не търсят хорароум.
У нас пък никой не го гледа изобщо.

Та кое си чел, викаш Simple Smile
Ми излез от полето на Санака, може да е готина мацка но има и други с опит Simple Smile

# 608
Хоуп...нали каза че с офиц.документи ще опровергаваш? Прочетох само казъл рекъл...което трудно се кредитира с доверие. Не видях офиц.информация....

# 609
  • София
И аз чакам официален документ от Хоуп, а не общи приказки за "опит". Щото нали каза, че се аргументира с официални документи. Освен това не говорехме за хорариум, а за диплома academic stream v/s диплома от професионална гимназия. Съвсем различни неща са това.

# 610
Е, стига сте искали зад всяка написана дума - официален документ.

Хоуп има ЛИЧЕН ОПИТ. Италия и Англия...

На мен ми е полезно и нямам нужда от документи и доказателства.
Това дребно заяждане отказва много хора да споделят.

Хоуп, мерси

# 611
  • София
Тя каза, че се аргументира с официални документи.
Опит с кандидатстване по старата програма, също не е релевантен, дори и да се доверим на казаното.

# 612
Имам конкретен въпрос. Наборът е харесал 51 СУ, компютърен график. Паралелката е професионална. До 10-ти клас учат с обичайния хорариум общообразователни предмети, после засилват професионалните. Отворих програмата на 11 и на 12 клас и там виждам 2 часа математика седмично и 2 часа БЕЛ. Отворих програмата на 2-ра английска и там също виждам 2 часа математика и 3 часа БЕЛ, а 1-ви и 2-ри профил е по езика. Ако детето влезе там ще има ли проблем в бъдеще с чужбина, защото аз не виждам съществена разлика в хорариума (или ако не гледам правилно - ориентирайте ме какво да гледам).

# 613
  • София
Съществената разлика е, че във 2АЕГ може да запише 3/4 профил математика и да има 7 часа хорариум. В професионална паралелка - не може. А и както казахме няколко пъти, ограниченията, там, където ги има, са основно за вида диплома - академична/професионална.

# 614
Е, стига сте искали зад всяка написана дума - официален документ.

Хоуп има ЛИЧЕН ОПИТ. Италия и Англия...

На мен ми е полезно и нямам нужда от документи и доказателства.
Това дребно заяждане отказва много хора да споделят.
Хоуп, мерси

Не стана дори ясно коя профи гимназия е завършена тук и в кой уни на запад е влязъл човека...имал ли е приравнителен и т.н.
За мен не е информативен споделения опит...по тези съображения.

Прескачайте щом не ви вълнува...
Други хора се вълнуват и искат да имат инфо за да направят информиран избор

Общи условия

Активация на акаунт