СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 10 - На децата им дойде до гуша, никой вече нищичко не ще да слуша!

• 23 767
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Затова казах за "масовия случай". Оная цедка, през която се минаваше по мое време, я няма изобщо сега. Разбира се, че има изключения, изредили сте част от тях. Истината е, че за тези специалности повечето деца се ориентират от по-рано. Рядко някой решава, че ще учи медицина в 12 клас.

# 646

Е, да, де, ама като има повече желаещи от места как точно става изборът?

За мен лично кандидатстването от по мое време беше една идея по-добро и по-малко стресово. Само тези, които искаха МГ, ЕГ или друго училище с прием, ходеха на изпит, който беше сравнително труден. Всички останали кандидатстваха в училища без прием и ги приемаха според бала от оценките.
Рядко се ходеше на уроци, най-много някоя школа в училище.

НВО е добър инструмент за оценка на грамотността на децата, но не и за разпределяне на местата след 7 клас. Ако служеше само за първото, нямаше да ги има тези драми, щеше са е просто още едно контролно в училище.

С две ръце подкрепям това мнение.
Вълчев да вземе да го прочете и да направи така. Много по-безстресово беше.

# 647
  • София
Стана ми интересно за Нидерландия, как ИЗБИРАТ училището за гимназиален етап!

Не избират свободно в какъв тип училище да отидат. Не знам точно как е в Нидерландия, но в Германия например ги разпределят според академичните им успехи в основното училище и то на по-ранна възраст - някъде около 10 годишни /сигурно подобно е и в Нидерландия/. В Швейцария държат някакви изпити, нещо като нашето НВО след 4-ти клас и още тогава ги разпределят дали ще отидат в училище, което позволява продължаване към висше образование или не.Т.е. на доста ранна възраст ти предопределят живота.  И после никак не е лесно да се прехвърлиш в други тип училище. Приятелско дете, умно дете, така се провали на тези изпити и родителите му го спасиха, като го записаха в частно академично училище. Ама колко хора могат да си го позволят?
Та, не бих казала, че тяхната система е по-добра от нашата. При нас поне не ти режат бъдещите възможности още на 10 години. Университетите са отворени за всички, независимо от вида училище. А все някак трябва да ги рзпределят. Ако не е чрез изпити, как да е? На районен принцип? Вариантът всяко училище да си има собствени изпити също не ми се вижда по-добър. Представете си ако сега, вместо на едно НВО, трябваше да се явяват на 5-6 изпита в различни училища по различни формати, или да имат право да кандидатстват само в едно-две училища. Предпочитате ли го? Положението от наше време няма как да се върне и е наивно да се мисли, че може.

# 648
Абе то и сега някои деца се явяват на няколко изпита - за АК, за ПЧМГ и на НВО, например.

# 649
  • София
Въпрос извън дискусията:
Синът ми ми писа, че не му добре. Сестрата в училище има ли право да го пусне и да извини отсъствията?

# 650
Е, може да са два изпита. И да важат за ЕГ и МГ, като за МГ може да има допълнителен модул, а БЕЛ да е с по-малка или никалва тежест. Знам ли..
Частните печелят, да.

Доколкото знам, в Германия учителите препоръчват, но крайният избор е на родителите. Ако преценят, пак могат да гп запишат в академично.

# 651
Казва му да си тръгне, но не извинява отсъствията.

Бързо да се оправя детето!

# 652
  • ту тук, ту там
Въпрос извън дискусията:
Синът ми ми писа, че не му добре. Сестрата в училище има ли право да го пусне и да извини отсъствията?

На моя син в подобен случай му даде извинителна бележка, но само до края на същия ден.

# 653
  • София
Мерси.
Ще му напиша да отиде при нея.

# 654
Е, може да са два изпита. И да важат за ЕГ и МГ, като за МГ може да има допълнителен модул, а БЕЛ да е с по-малка или никалва тежест...
Разбира се, че има варианти за ефективна и щадяща формула, но няма желание да се направи, защото ще бъдат засегнати интересите/бизнеса на доста хора.

# 655
Въпрос извън дискусията:

Да, тръгва си и му извинява отсъствията, за деня. поне в нашето училище е таака. Два пъти се е случнало на сина ми.

# 656
Като отиде при сестрата , да пита. Може би е различно в различните училища.

При подобен случай, хем последните два часа, класната беше искала медицинска бележка. Понеже бяха при една госпожа, аз ѝ писах през школо да не му пише отсъствия. Но така или иначе го заведох на лекар, който даде бележка за деня + следващите.

# 657
Въпрос извън дискусията:

На моя син в подобен случай му даде извинителна бележка, но само до края на същия ден.

Класният има право да извинява и отсъствния без бележка /служебно/.
.....

Конкретни изпити за конкретни училища трябва да са изключение /както и сега/. Не знам какъв е истинският проблем досега СМГ да не си добавят изпит както са НПМГ. Ако е законова пречката - има ли постъпили предложения за такава промяна? Или на някого му изнася да са си така нещата... ако е така, защо...?

Ако си говорим за справедливост и обективност за мен решението е многокомпонентен изпит, унифициран за всички училища с различна тежест на компонентите, в зависимост от насоката на училището.
Две дати и взимане на по-високия изкаран резултат.

# 658
Един въпрос и аз извън дискусията за Германия и Холандия и висшите училища - как да ги опазим здрави за НВОтата? Протеснявам се най-вече от стомашни вируси. Планирате ли някакви специални мерки?

# 659
НПМГ им махнаха изпита по математика.
Ако има два изпита за МГ и ЕГ вашите деца ще се явяват ли на тях? Ако да защо мислите, че при този вариант ще им е по-леко? Аз наистина недоумявам..

Общи условия

Активация на акаунт