Сладкиш с кори за баница и кексово тесто

  • 973
  • 2
  •   1
Отговори
  • Най-красивата страна
  • Мнения: 13 123
Здравейте,
Търся изпробвана рецепта за този сладкиш.
Поразпитах приятелки.
Пробвах този десерт в Гърция и много ми хареса.
Беше с портокалови корички,имаше шоколадови парченца,а вероятно и какао,защото беше кафяв на цвят,беше сиропиран.
Отгоре имаше кори за баница,които бяха препечени.
Търсих в интернет.Има подобнии рецепти с кори за баница и кексово тесто.
Но ми се иска изпробвана рецепта.
Моля споделете рецептата,ако сте правили този сладкиш.

# 1
  • Мнения: 28 622
Майка ми от много години прави такъв сладкиш, нарича го „швейцарска баница“. За съжаление рецептата не е при мен, но в нета има много. Пробвай да потърсиш и с „швейцарска баклава“.
Майка обаче не слага портокалови корички и шоколад, само смлени орехи в тестото.

Тази рецепта изглежда подобна на тази на майка ми: https://www.gotvetesmen.com/recepta/sveicarska-baklava

# 2
  • Мнения: 740
Галактобуреко се казва.
Галактобуреко - 1 пакет кори и за тях 100гр.масло . Разстилат се в тавичката /28см-22см/ като единия край покрива дъното , а другия остава отвън . Редуват се 4те страни на тавичката , като всяка кора се маже с разстопеното масло . Целта е да се получи един отворен пакет , в който изсипваме готовия , сварен крем . За крема - 1л.прясно мляко , 1ч.ч.захар / ч.ч.- 180мл/, 1ч.ч.грис от ситния , ванилия , 2 жълтъка , разбити с малко млекце и накрая , когато е готов 1-2 бучки масло . След като сложим крема , затваряме с корите , които са отвън , като пак ги минаваме с масло . Нарязваме с остър нож и печем на 200 През това време си подготвяме сиропа от ч.ч.вода и ч.ч.захар , корички на лимон. Топъл сладкиша заливаме със студен сироп.Рецептата е на Димка Мерджанова.

Общи условия

Активация на акаунт