Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 59 906
  • 736
  •   1
Отговори
# 165
# 166
  • София
Доколкото разбирам от прочетеното, за м. юли и м. август трябва ние за платим ЗОВ. След това м. октомври с писмо от университета (преведено) подаваме заявление в НАП, че не подлежи на плащане на осигуровки. Правилно ли е?
Писмото от университета трябва ли да е преведено от заклет преводач (за учещите в чужбина)?
По принцип трябва, но синът ми докато беше в Германия сам си превеждаше на оригиналната бланка от университета и така избута 4 години.
Сега от стокхолмския университет не ставаше, та го носихме на преводач.

# 167
Здравейте! Сигурно е писано,  но моята дъщеря реши в последния момент и не можах да намеря инфо, та моля за помощ.
В СУ има специалност Биология и английски и иска да кандидатства. С коефициент 3 са ДЗИ по английски профилиращ или изпит. Но има ли значение В1 или В2 е ДЗИ? Тя държа тази матура за ниво В1, тъй като английският й е втори език в училище. И сега се чуди да се явява ли на изпита в СУ.

# 168
Има значение между ДЗИ В2 и ДЗИ В1 . При балообразуването В1 е с по нисък коефициент. При специалността "Биология - АЕ" обаче има  само ДЗИ 1 / В2/  коефициент 3. Мисля, че няма да я допуснат до кандидатстване с ДЗИ 2 / В 1/ Така, че трябва да държи изпит. Вариантите при балообразуване са два.Вар. 1 -  изпит по биология и
 ДЗИ¹ по биология и здравно образование+ АЕ, БЕЛ от дипломата и вар. 2 - изпит по АЕ и ДЗИ¹ по АЕ + Биология и здравно образование , БЕЛ от дипломата. Няма упоменато ДЗИ 2/В1/ което означава , че то не участва в балообразуването в случая.
                   Може да се обадите в отдел "Прием на студенти" и ще ви обяснят. Ние ходихме да питаме , защото имаше проблем и го решиха.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 20:42 от Didia

# 169
  • София
Здравейте! Сигурно е писано,  но моята дъщеря реши в последния момент и не можах да намеря инфо, та моля за помощ.
В СУ има специалност Биология и английски и иска да кандидатства. С коефициент 3 са ДЗИ по английски профилиращ или изпит. Но има ли значение В1 или В2 е ДЗИ? Тя държа тази матура за ниво В1, тъй като английският й е втори език в училище. И сега се чуди да се явява ли на изпита в СУ.
На 08.06 на изпит по английски в СУ. До 02.06 трябва да се регистрира да знаете.

# 170
Подкрепям идеята за отпуска след бала. Аз спах почти през целия следващ ден. Толкова бях изтощена от емоции (а и от едно парти до 3 часа в деня преди бала). Абитуриентите твърдят, че възрастните сме крещяли повече от тях. И сме броили до 12, 28 пъти Joy

Днес сме на 2 бала. Много се радвам на децата какво отношения имат помежду си, какви изненади си правят, как се прегръщат, снимат.

# 171
  • София
Мина и нашият бал и празненство вчера.Бешв хубав ден.Абитуривнтката се прибра към 7.30 сутринта.Разказа ми набързо емоциите от нощта,спа 3 часа и стана да се приготвя за излизане.Отиде да си прибира роклята и после замина на още два бала...Тежка програма.Така е тия дни.Но вярвам че ще се справи Wink Аз съм отпуск от 10 дни.Но утре ми е последния почивен ден.От понеделник съм обратно на работа...

# 172
Включвам се с още един доволен празнуващ. Прибра се в десет сутринта. Трезвен Smile
Доволен от празнуването, единствено храната в хотела изобщо не му е харесала, каза, че е умрял от глад. Той е от тези, дето хапват по десет яйца сутрин и три пържоли за вечеря:smiles: И сигурно наистина е бил ужасно гладен. Вчера навърши 18, бяхме на бал на негов приятел. Малко едва гледаше, но издържа.
При нас семейно-приятелското празненство си беше в деня на бала, не съжалявам, гостите усетиха емоцията. Малко ми беше напрегнато, защото ходих с него до "Александър Невски", на връщане попаднахме в зверско задръстване и се забавихме доста. Но пък гостите и без нас са се справили. Изчакаха ни и се веселихме до много късно.

# 173

Нашия бал беше на 30.05. Организирахме семейното събиране в деня на бала. Получи се много добре, дори надмина очакванията на набора.
Украсата си я правих аз. Blush

Честит празник на порасналите ни деца!

# 174
  • София
И ние празнувахме семейно в деня на бала и беше прекрасно. Роднините усетиха от енергията на събитието, видяха я с приятелите, с класа. Имаше просълзени, много вълнение и радост. Мен още ме държи, страхотен спомен ни остана.
Тя е много доволна от самия бал и организацията, купонясвала е на макс, очакванията за грозни изцепки и чалги не са се оправдали, имало е малко чалга накрая само. Добре, че остана и за дискотеката, а не се врътна снобски да си тръгне, както са направили немалко деца.

# 175
Гостите ни бяха от четирите точки на страната.  Всички дойдоха да уважат празника на детето. А и успяхме да се съберем, да се видим , да си поприказваме, да си спомним , колко малки са били и да поплачем.
Обичам такива събирания и не ми тежат, защото тези хора са с нас и децата от самото им раждане, рожденни дни, кръщенета. Сега бал на набора, догодина на единия племенник, после на другите. Баща ми се шегува , че вече е време на сватби да присъства /и поглежда с усмивка към големия син/.

# 176
  • Някъде в Европа...
С много емоции чета последните постове..Браво, браво, децата си заслужиха празненствата...
ratridi, по същата причина и сз обичам такива празненства, ние пък, фамилията, се разпръснахме и по чужбините, освенн
в България, и такива поводи са, за да се събрем всички заедно
И аз съобразих, да си започна отпуската 2 дни преди бала и да я слея с тази за почивката.
Дойде денят и за началото й...следващите 2 седмици море, палми и живот ОИ - и аз си ги заслужавам 😁, като майка на дете приключило един етап и започващ друг в живота си...

# 177
Аманда, честит да е младежът!

Колко бързо лети времето.
Кога бяха в седми клас и треперехме за НВО по време на пандемията, кога завършиха и всеки тръгва по своя път...

# 178
  • София
Пропуснах да честитя рожденика на Аманда.
Да е жив и здрав и прекрасни студентски емоции оттук нататък ! 🥰

# 179
  • София
И ние празнувахме семейно на 30-ти в деня на бала, голяма веселба си спретнахме.
Абитюриентът имаше едно желание - да се закара сам на бала. Получи му се.
Доволен е и от самото преживяване при все че имаше някои резерви.

Общи условия

Активация на акаунт