Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 58 321
  • 736
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Извинявам се, че се намесвам, но таксата за Право в СУ държавна поръчка е 800 лв. на година. Синът ми е първи курс, държавна поръчка.  За информация бала с който е приет е 23.88.
Успех на всички кандидат студенти Flowers Four Leaf Clover Да бъдат приети, там където най - много желаят.

# 616
Държавната поръчка е доволно голяма - на ДЗИ бел са се явили близо 49хил деца, бройката за студенти е 41хил. 8хил деца не е толкова голяма разлика, първо защото много деца не отиват в уни изобщо, а други заминават навън.
От предни набори едва ли има много кандидатстуденти, та чак да повлияят значително на приема.

# 617
Къде можем да видим таксите за СУ наистина?

# 618
И моята абитуриентка иска в СУ специалност "Право", но като чета тук за баловете...😬😅
Уж високи резултати, ама дали ще стигнат при много желаещи и намалени бройки!?
Има 5.98 от ДЗИ и 6 от дипломата.

Колко са местата за държавна поръчка тази година за- право, жени, редовно и държавна поръчка?

# 619
283 са държавна поръчка СУ право по плана който беше публикуван в групата преди време,но ги делете на половина за момче момиче.И ние сме за там с бал 23.98 момиче.Миналата година бройката е била 300.

# 620
С РМС 362 от 05.06.2025. са утвърдени таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища и научните организации за учебната 2025/2026 година.

https://www.mon.bg/nfs/2025/06/25rh362-taksi-vu_11062025.pdf

# 621
  • София
Извинявам се, че се намесвам, но таксата за Право в СУ държавна поръчка е 800 лв. на година. Синът ми е първи курс, държавна поръчка.  За информация бала с който е приет е 23.88.
Успех на всички кандидат студенти Flowers Four Leaf Clover Да бъдат приети, там където най - много желаят.
Права си. Друга колонка съм гледала. Отивам да редактирам.

# 622
А таксите платено на СУ не видях

# 623
Под тази таблица е тази за чуждестранни студенти. Сумите за български платен прием същите ли са?

# 624
  • София
Не, не са. Таксите за платено обучене си ги определят универстетите и няма как да са в РМС. Таксите се определят на база няколко компонента, единият от които е таксите за държавна поръчка. След обнародване на решението на МС, академичните съвети на университетите ще приемат таксите за платено обучение и ще ги публикуват на сайтовете си.

# 625
Обикновено таксите за платено обучение се обявяват около датата на решението на МС, така че очаквайте тези дни в страницата на КСК 2025 на СУ линк към заповедта на ректора за определянето им.

# 626
Понеже обещах, но не смогнахме да стигнем но НАП, пуснах запитване във връзка с чуждестранните студенти и уреждане на здравното осигуряване с документ от чуждестранния университет - може да се прати по електронен път документа. Цитирам какво ми отговориха:

Удостоверителен документ  с посочен конкретен период и формата на обучение, издаден от съответното висше училище може да бъде представен към компетентен офис на НАП лично или от упълномощено лице или по пощата чрез лицензиран пощенски оператор, или на електронна поща на компетентната спрямо лицето териториална дирекция/офис на НАП. При представяне на документа издаден на чужд език, орган по приходите извършващ проверката може да поиска превод на български език от лицензиран преводач. Удостоверителните документи се прилагат към Искане /свободен текст/за извършване на корекция на данните в регистър Здравен статус.

Списък на всички ТД/офиси на НАП с електронните им пощи, адреси и телефони за контакт са публикувани на интернет страницата на НАП на адрес: https://nra.bg/wps/portal/nra/kontakti
.

И още нещо - по спомен от споделящите във форума - някъде бяха искали да присъства студентския номер върху документа. Явно все още по места има разлики, които са малко сива зона...

# 627
Подсетена от Силвър Блейд - тия деца от кой месец трябва да им плащаме осигуровките? Не знам от кой месец да пусна декларация 7?

# 628
Зависи кога започват занятията в съответния университет, тоест от кога ще бъде осигурен за сметка на държавата. Плюс мисля ТУ заплащаха и летните месеци, та не бързайте и си проверете с унитата, където са приети децата.

И да напомня за децата с наследствени пенсии - ходи се в НОИ пак с документа от университета, за да отпуснат пак пенсията за периода на обучение.

# 629
Заминава навън,  ще ползваме ЕЗОК докато там се устрои. Важно ми е ОТ КОГА няма да е осигурен като ученик!

Общи условия

Активация на акаунт