Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 58 267
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Blonde,  конкретизирайте университет.
Примерно МУ Варна, май и София, са решили да гледат първо желанието.. Аз като инженер не мога им схвана логиката, защо като не приемат медицина някой с резултат 5, ще го изхвърлят от класирането за примерно здравен инспектор, само защото го е писал на второ място, а ще приеме за ЗИ хора едва закърпили 3ка

# 646
  • София
Аз бих посъветвала детето си да се води само и единствено от желанията си. Ако истински иска нещо, дори и да е по-трудно, ще има мотивация да го постигне.
Моят син благодарение на изненадващо високия си резултат по БЕЛ има съвсем реални шансове за една от най-желаните специалности в СУ. Познавайки го, трябва кукувица да ми е изпила акъла, за да му го препоръчам, само за да го приемат в специалност с висок бал.

# 647
  • у дома...
Наистина ли няма значение дали ще учите политически науки, педагогика или арабистика например?!? Ако идеята е да запише просто нещо,може на онче бонче.Ама желанието трябва да е единствено водещо
И да не се похаби бала. И средата била важна. А дъщеря ми ще го кара на романтизъм и похабавяне на бал, щото форумското мнение е, че това което е избрала няма смисъл да се учи в университет, а просто отиваш и почваш работа. Отделно дето пък никаква професия не е. Хайде, наздраве! Все някъде по света вече е 17 ч.

# 648
Blonde,  конкретизирайте университет.
Примерно МУ Варна, май и София, са решили да гледат първо желанието.. Аз като инженер не мога им схвана логиката, защо като не приемат медицина някой с резултат 5, ще го изхвърлят от класирането за примерно здравен инспектор, само защото го е писал на второ място, а ще приеме за ЗИ хора едва закърпили 3ка

Това нещо не го схаванах. Аз си мисля да подреждаме по поредността  на желанията ѝ- първо най- желаната и след това по- нежеланите.

И друго не разбрах- къде отиваш и почваш веднага работа??? Демек не е нужно да се пънеш да го учиш

# 649
Става въпрос за СУ и всички четири специалности са желани, просто балообразуването за само една от тях е по-благосклонно.

# 650
  • Пловдив
Специално с МУ е по-сложно според мен. Децата се подготвят 2 години за нещо точно конкретно, а не просто да учат в МУ. Поне това са ми наблюденията, и ако искаш да си Лекар то искаш само това, а не просто да учиш в МУ-София. При Денталната  е същото и поради тази причина водещо е желанието.

# 651
  • София
Нещо много напрежение се заформи тук.
Малко по-кротко, дами.

Не всички са се родили с оформена идея какво искат да работят. И за 18 години също може да не се намерили пътеводната си звезда в професионален план, че да имат ясно изразено желание. Аз откакто съм хванала молив знам, какво искам да правя, дъщеря ми в 12-ти клас изкристализира, но ето, че синът ми няма чак толкова ясна визия. Иска инженерна специалност, но балът му стига за всички в ТУ и доста от тези в СУ. Не е лесно да се избере. Още повече, че всички приятели инженери на по 45+ казват, че не е и толкова важно направлението, глад има за инженери и навсякъде търсят, почти без значение точната спациалност.
Пощадете хората и ако може без подигравки за похабен бал. Стига да ви е по силите, нали, пък ако толкова ви влече, ще го преглътнем някак.

# 652
При нас цялата рода освен мен, ММ и родителите и счита, че похабява бал и избира нещо дето е, според тях, несериозно. Да, ама тя си иска само едно единствено и бройките са 20. За щастие няма да се налага да пише измислени нежелания. Балът и е максимален за тази специалност и не само за нея. Сега валят предложения от където дори не си предполагал. Дано по-бързо им връчат дипломите, да пусне документи за кандидатстване и да приключи "мъката" на родата за похабения бал и подходящата среда. Yum

# 653
Как се знае къде е подходящата среда...леле, тия неща пък хич не ги мислим. Късмет да имат да влязат и учат това, което желаят. Докато завършат вече може да е демоде, да има пренасищане и какво ли още не, ама то къде има гаранция?

# 654
Що пък напрежение, пишем си разни мисли, дето ни хрумват по темата...
Аз в 11 клас -толкова учехме, минах през десет желания - първо исках медицина, подхванах биологията и химията и се отказах, видях, че е невъзможно да науча за изпит. После реших или икономическа специалност, или техническа. След това ми хрумна, че искам да бъда учител, набързо ме отказаха. Почнах да уча в ТУ първата година, взех си изпитите първия семестър, за да докажа на нашите, че не се отказвам, защото не мога да ги взема, а просто защото не ми харесва. И на следващата година залитнах в коренно противоположна посока - хуманитарна специалност в СУ.

# 655
Това с похабеният бал не мога да го разбера.

Имате предвид, че някой би кандидатствал нещо, което не желае, просто защото бала му е висок Thinking
Чак толкова луди не вярвам да има Satisfied

# 656
  • у дома...

И друго не разбрах- къде отиваш и почваш веднага работа??? Демек не е нужно да се пънеш да го учиш
Преди време се вихреше в темата една дискусия относно университетите и някои специалности как въобще било загуба на време да се учат в университет и може да почнеш веднага работа. Та в този дух ми беше поста.

За похабения бал - има бал за която си реши хуманитарна специалност, в който университет тя си избере, дори и за толкова исканото право. И вече получава идеи, които въобще не кореспондират с нейните мечти. Ситуацията е като при Дидиа.

# 657
  • София
Хубава работа, ама българска!
Няма достатъчно места за разяснителните срещи по DiscoverEU!

записванията започнаха на 16 април. преди 1 месец подсетиха, че има свободни места. вие защо чакахте до последната седмица? нали знаете кое е българска работа? да чакаш последния момент.

Мда, това е още по-българска работа, да се назидава и да е виновен човекът😀

На 16/04 са започнали записванията за тези, спечелили на първата сесия. Само където имаше и втора сесия, и резултатите от нея станаха ясни в края на м.Май😉

значи за нея ще има отделна разяснителна кампания. тази кампания е за младежите, които бяха изтеглени през есента на миналата година.
а най-типично българска работа е да захапеш ръката, която ти се протяга.

# 658

Скрит текст:
Blonde,  конкретизирайте университет.
[/spoiler]
Това нещо не го схаванах. Аз си мисля да подреждаме по поредността  на желанията ѝ- първо най- желаната и след това по- нежеланите.

И на мен ми трябваше време за да го схвана, защото логиката ми отказа да работи ..
Кандидат студент 1: желания: Медицина, Здравен инспектор, резултат от изпити 5,23
Кандидат студент 2: желания: Здравен инспектор, Мед сестра, резултат 3,22
Ако на КС1 не му стигне бала за медицина, не се класира за здравен инспектор, ако всички места на първо класиране са вече заети от хора като КС2.
В другите вузове не е така, а както беше за след 7 клас - за което желание стигне бала, там се класираш

# 659
А в СУ как е - по ред на желанието, за което ти стигне бала или?

А за специалности, за които балообразуването може да стане и с двете оценки от ДЗИ- автоматично ли системата избира по-високата? Или пък ние ще трябва да посочваме за всяка специалност с коя оценка искаме да кандидатстваме?

Общи условия

Активация на акаунт