Попътен вятър, 12 клас - 2024/2025!

• 58 267
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
А в СУ как е - по ред на желанието, за което ти стигне бала или?
                Точно по реда на желанията и до където ти стигне бал.

# 661
  • София
Много е трудно на тази възраст да се определеят.
Даже завиждам на децата, които имат ясни желания. Надявам се реалността да съвпадне с мечтите им.
За тези, които не съвпадне- да имат смелостта да открият вдъхновението си в този живот.
Уви, за някои желания може да се окаже доста трудоемко. Една медицина, примерно, отнема десетина години учене и специализиране, докато се стигне до някакво ниво на пълноценна практика. През това време е малко трудно за работа. както и някои други специалности с много високо ниво на експертиза, както и отговорност.
Тоест- лекар малко трудно ще станеш, ако си завършил право и искаш с една магистратура да смениш.

# 662
Хубава работа, ама българска!
Няма достатъчно места за разяснителните срещи по DiscoverEU!

записванията започнаха на 16 април. преди 1 месец подсетиха, че има свободни места. вие защо чакахте до последната седмица? нали знаете кое е българска работа? да чакаш последния момент.

Мда, това е още по-българска работа, да се назидава и да е виновен човекът😀

На 16/04 са започнали записванията за тези, спечелили на първата сесия. Само където имаше и втора сесия, и резултатите от нея станаха ясни в края на м.Май😉

значи за нея ще има отделна разяснителна кампания. тази кампания е за младежите, които бяха изтеглени през есента на миналата година.
а най-типично българска работа е да захапеш ръката, която ти се протяга.

Продъжавате да се изказвате некомпетентно и да размахвате пръст!
Тези срещи не са само за втората сесия на 2024 г., а и за първата на 2025 г., това са над 1000 човека спечелили.  Синът ми е получил известието, че е спечелил на 27/05 т.г., а на следващия ден получава И поканата за срещата.
Допълнителни дати няма да има, няма повече пари.

Ето това са некадърниците!!!

https://hrdc.bg/%d0%b7%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d1%81/

На този телефон можете да се обадите и да попитате, за кого точно,аджеба, са тези срещи!
02/ 915 50 91

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 16:23 от evhen

# 663
А в СУ как е - по ред на желанието, за което ти стигне бала или?

А за специалности, за които балообразуването може да стане и с двете оценки от ДЗИ- автоматично ли системата избира по-високата? Или пък ние ще трябва да посочваме за всяка специалност с коя оценка искаме да кандидатстваме?

Относно класирането - съгл. правилника на КСК 2025 на СУ:
Чл. 33. (1) Класирането се извършва по низходящ ред на състезателния бал и по реда на посочените от кандидата желани специалности, форми и основания на прием, съгласно утвърдените места за категориите (мъже и жени) и квоти.

Относно балообразуването:
Чл. 23. (1) Балът за класиране на кандидат-студентите се образува като сума от конкурсни оценки, умножени със съответен коефициент и балообразуващи оценки от дипломата за средно образование (приложение № 2).
(2) Ако кандидат-студентът е положил успешно изпити от която и да е от двете кандидатстудентски сесии и е издържал успешно повече от един алтернативен за дадена специалност изпит, в балообразуването участва най-високата оценка.
(3) Оценки от държавни зрелостни изпити се признават за резултат от кандидатстудентски изпити, съгласно приложение № 2.

# 664
  • Някъде в Европа...
Аз съм една от майките, чието дете си отстоя желанието, въпреки, че се опитвахме като по-малък да го завъртим към други хоризонти...но от друга страна съм го наблюдавала и не съм спирала устремите му, напротив всеячески му помагах, нищо, че не съвпадаха с моите виждания за живота му, че дори бяха и опасни (визирам спорта, който си избра)...
Споделяла съм - неговата мечта от буквално 7-8 годишен е да бъде монтьор и да си има сервиз. Мечта, от която, особено на баба му й се изправяше косата - как няма да учи, какъв монтьор?! ..Вървеше му математиката, аз видях това и от 6 кл лекичко взех да му "мушвам" идеята за компютри..В 7 кл той "сам" 😉 си взе решението, че иска СХН в ПМГ, приеха го...Обаче вече колелетата бяха в живота му и буквално животът му (етапът на състезания, покупко-продажба - сам на няколко колела и части за тях), съответно и ремонтите по тях, последва оборудване на "сервиз" в мазето и поправка, поддръжка на колела на приятели и не само...В 10-11 клас вече личеше, че не СХН му е желанието и ако продължи в уни с такава специалност, ще е заради хартийката, да има образование, все още залиташе към "киберсигурност" (изкара и платения едногодишния модул с няколко курса на Софтуни)...В края на 11 кл. вече открито говореше, че студент няма да става, било загуба на време и търси сервизи за коли за работа, да се обучава..Започна 12 кл..дойде и собствената кола (считайте, ровичкане по нея ежедневно до болтче и изучаване на цялото й устройство)..И последва 12.01.25 г., когато ме извика да ми покаже как си е наредил желанията за ТУ- Варна (описвах в темичката ситуацията и шокът ми, че въобще ще кандидатства в университет, и то редовно обучение) и о, изненада - на 1 място Автомобилна електроника, а на последните 3-4 места компютърните специалности...Само го попитах "сигурен ли си?!" и след положителния му отговор, си натисна клавиша за изпращане на желанията...Отговорът му към мен беше "избирам авт. електроника, а не авт.техника, защото се уча и справям с "мръсните" ремонти по колата, искам да "хвана" и електрониката и да затворя целия цикъл по ремонт на автомобил" (точно така ми го обясни като на технически неграмотна жена 😁)..С компютри не искал, пишел ги накрая,  колкото да били писани...Без думи бях 😀 (и няма да крия - достатъчно горда, заради размаха, с който действа, мисленето и упоритостта му да си отстоява позицията и работи за нея сам, без помощ от семейството), а бабата поне се успокой, че ще е студент 😁

И друг път съм писала - слабо ме интересуват рейтинги на университети, класации, хабене на бал и т.н. и не съм и търсила (то нямах и време, защото 10-20 мин. след като ме запозна с желанието за университет и специалност, пусна документите си и решението му не подлежеше на обсъждане и евентуална промяна. Предварително не се е съветвал в семейството), щом това е изборът на детето ми и той е решил, че иска точно в този град да е следващите години или колкото реши, може и една да е - нищо от изборите му не е на всяка цена....най-важното е, изборът да си е изцяло негов и да е удовлетворен...утре какво ще реши и действа е съвсем отделен въпрос, който ще приема съвсем нормално - срещу себе си имам пълнолетен човек, който сам взема решения какъв иска да е живота му и работи над тях..

Та, напълно разбирам Аманда по отн. на малкия й син..."Вари го, печи го" , то си има виждания и безотказно си ги следва, независимо родители и тяхното въздействие..Но много си зависи и от характера на детето...

Просто майка, пия и заради теб от сутринта, нищо, че съм в същия часови пояс 🤣

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 17:55 от AIR

# 665
  • София
evhen,

поведението ви е меко казано грозно и обидно.

а гнева си изливайте в правилната посока - например, обадете се на посочения телефон и им кажете каквото сметнете за нужно.

# 666
Не смятам така.

Изразих мнение, че както винаги у нас нещата се правят не много добре, колкото да се усвоят едни пари там, пък получих нападки, защо пък се осмелявам да се оплаквам, като априори сме си виновни сами Smile

# 667
Да се изкажа и аз като човек, на който учителката по БЕЛ 5-7 клас отказа да проговори повече, след като разбра, че съм се отказала от ЕГ и продължавам с математика и физика Simple Smile
Все пак отидох на изпит 5,92 имах, тогава в ЕГ влязоха с резултати 5,20 по БЕЛ.
Тази жена ме срещаше на улицата и си обръщаше главата за да не я заговоря. Аз пък зарязах БЕЛ в гимназията

# 668
  • гр.София
Да се изкажа и аз като човек, на който учителката по БЕЛ 5-7 клас отказа да проговори повече, след като разбра, че съм се отказала от ЕГ и продължавам с математика и физика Simple Smile
Все пак отидох на изпит 5,92 имах, тогава в ЕГ влязоха с резултати 5,20 по БЕЛ.
Тази жена ме срещаше на улицата и си обръщаше главата за да не я заговоря. Аз пък зарязах БЕЛ в гимназията
Което показва,че има и хора с по-енциклопедични познания и интереси, и биха се реализирали успешно в различни области.
Има си хибридни специалности и магистратури и във  вузовете. Така че, днешната разправия е леко грозна.

# 669
Мен са ме оставили да избирам, оставям и детето да избира. Въпреки, че езиците не са му най-силната страна, в  7 клас сам реши, че иска ЕГ. Моето условие беше ЕГ с първи език различен от АЕ, защото втория така или иначе не го научават добре. Положи усилия, колкото сам реши, като цяло гледаше да държи успех над 5,50 Simple Smile. Енергоспестяващ от всякъде, но когато сам се е набутал, стискаше зъби и драпаше. Ако изборът беше наш, щеше да мрънка и да търси повод да си оправдава мързела Simple Smile

# 670
  • София
Привет!
Системата за кандидатстване в СУ отваря утре, но реално нашите набори ще могат да кандидатстват след 23.06., като получат дипломите, нали? Мисълта ми е, не би могло с академична справка. Благодаря.

# 671
  • у дома

И да напомня за децата с наследствени пенсии - ходи се в НОИ пак с документа от университета, за да отпуснат пак пенсията за периода на обучение.
Това чак есента,когато започнат да учат,а не след като се запишат предполагам.

Нашите дипломи ги дават на 20 юни.

Последна редакция: чт, 12 юни 2025, 21:45 от svetlaem

# 672
  • Някъде в Европа...

Нашите дипломи ги дават на 20 юни.

И нашите!

# 673
А нашите чак на 25-ти.

# 674
  • София
А крайният срок за кандидатстване в МУ София например е 24.06. Нещо не са ги измислили много нещата тази година.

Общи условия

Активация на акаунт