Професия учител - 22

• 41 367
  • 742
  •   1
Отговори
# 720
  • Добрич
Докато сме на тази тема искам да попитам при вас как е положението с компютърните кабинети? Имам часове по специалните предмети и компютърно чертане. В кабинета влизат доста ученици и постоянно има проблеми с изтрити файлове и програми. Опитвам се да ги наглеждам постоянно, но няма как. Мислех да предложа на ръководството да се направят профили на всички ученици и даже да дам мой стар компютър за сървър в кабинета. Така всеки ще си има свой профил и няма да могат да трият други файлове. Имам съмнение обаче, че на ръководството няма да му се занимава. Търся и други варианти.

В моя кабинет лаптопите са монски. Всеки ученик си влиза с акаунта в edu.mon.bg. То просто няма друг вариант.

На всяка маса съм залепила таблица с класовете, имената и съответните акаунти на учениците,  които ползват работното място.

За паролите си направих алгоритъм и през директорския профил смених на всички ученици  от моите групи паролите (един по един, те са само 3 групи). Разпечатала съм си ги на листи заедно с имената и акаунтите, но с алгоритъма лесно мога да им ги кажа. Пощите не си ги знаят и ги преписват от масата. Паролите ги понаучиха, но миналата година в 9. клас като нулираха паролите на всички беше брутално! След изпита се наложи наново да ги въвеждам една по една, както си бяха по моя алгоритъм.

По подразбиране всичко се записва в One drive.  Така всеки си знае профила и не може "да пипа" на другите.

До сега успяваха да влизат без да въвеждат телефонни номера и други пощи. Научила съм ги как "да прескачат" тази верификация...Текучеството на телефонните номера е огромно...

При наличието на нови ученици, докато ги прехвърлят към нас е сложно...

Този метод на работа нормативно може да не е изпипан, но практически работи.

Последна редакция: ср, 27 авг 2025, 16:05 от Вела

# 721
  • България, София
Регистрацията в Google Workspace for Education трябва да се направи от директор. Опитах миналата година да говоря с ръководството и стигнах само до “Да, добре” и до там. Определено доста би ме улеснило, ако минем на Google, но и колегите информатици си държат на Microsoft. Нали сме си имали акаунти всичките. Обаче учениците масово не си помнят монските имейли и пароли.
Да, тази игра я играх няколко години, тегаво е. Става с постоянство Simple Smile. На информатиците кажете, че Google платформата дава много повече възможности за администрация, докато тази към МОН позволява само да се ресетират паролите, за всичко друго нямаме права.

# 722
  • European Union
Аз си реших проблема с изтритите файлове с Гугъл диск. Ако пишат текст, трябват им таблици или презентации, всичко се прави с гугъл иструменти. Ако е нещо друго, на края на часа записват файла, качват го в гугъл диска и го трият от компютъра. Така не са зависими от компютрите и от залата. Караме часове в различни зали, но файловете си вървят с тях.
И нищо не остава на твърдия диск за следващите класове. Преди това измислях различни задачи за всеки клас, за да не си крадат готовите файлове.

# 723
vimares, не искат и да чуят…
Вела, при нас компютрите не са монски. Имам 12 паралелки с цели класове и още 4 на групи. От тази година ще сме с нов директор и изобщо не знам как ще е достъпа. Общо взето колегите и предишното ръководство не са много в час с технологиите.
Кети В, мислех си го и този вариант. В единия ми предмет ги карам да работят с приложенията на Гугъл, но по другия работят на аутокад. Проблемът е, че понякога някои трият програмата например, слагат някакви ужасни тапети, инсталират си игри. Ще видя какво предложение ще направя на ръководството, но просто не може да продължава така. Лошото е, че нито съм информатик, нито ИКТ, нито администратор и малко излиза, че не ми е работа да се бъркам в тези неща и не знам каква ще е реакцията.

# 724
  • European Union
Тара, най-елементарното, което можеш да направиш, е да сложиш парола за достъп до компютъра и това ще ти е администраторският акаунт. После им добавяш един потребителски акаунт, до който всички ще имат достъп, но няма да има администраторски права. Това се прави лесно на Windows.

Така няма да могат да инсталират/деинсталират програмите. А в края на часа могат да си качват файловете, по които работят в облак. Там вече ще си влизат с техните профили.

# 725
Има администраторски акаунт, но не знам паролата. Имаме външен човек, който уж се занимава с компютрите, но за две години съм го виждала веднъж.
Ако не се вземат някакви по-сериозни мерки за компютрите, ще ги карам да качват в облака.

# 726
Здравейте! Можете ли да ми кажете какъв е нормативът по БЕЛ за половин щат? Имат ли някакви привилегии учителите, работещи на половин щат - бонуси, пари за дрехи и т.н.?

# 727
  • Майничка
324 часа годишно, ако не се лъжа.
За другото не съм сигурна точно как стои въпросът.

# 728
324 часа годишно, ако не се лъжа.
За другото не съм сигурна точно как стои въпросът.
Благодаря! Падат се по 9 часа седмично.

# 729
В нашето училище колегите, които са на 4 часа, получават всички бонуси като пари за дрехи, 15 септември и прочие, но сумата е на половината от на останалите!

# 730
  • Добрич
Колеги, като прочета "привилегии" и ми е неприятно. А съм учител... Как ли звучи в ушите на хора, които не са учители?...

Неведнъж се използва точно тази дума "привилегии". Ако искаме обществото да не се настройва срещу нас, не трябва да се смятаме за привилегировани...

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 08:40 от Вела

# 731
Бонуси ми звучи по-добре. Компаниите имат бонусни системи. В Лидл също получават бонуси. Simple Smile

# 732
Бонус ще бъде ако ни спестят огромните бумащини и други глупости, и ни оставят да имаме повече време да преподаваме и да се усъвършенстваме. Останалото са си реално изработени средства за мен.

# 733
Благодаря за отговорите!

# 734
Здравейте!
Предстои ми  интервю за работа за длъжност учителв ДГ. Искам да попитам какви въпроси може да ми задават?
Някои подвеждащи? Някои задължителни?
Моля да споделите опит.
Нямам стаж за първи път ще се явя на интервю.
Всякаква информация ще ми е от полза.

Общи условия

Активация на акаунт