Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 589
  • 757
  •   1
Отговори
# 630
  • в пералнята
Може и клик винил - директно въхру почистените стари плочки. Той има много голяма устойчивост и поставянето е лесно.

# 631
  • Варна
Винилът иска съвършено равен под. Една плочка да има накриво залепена, няма да кликнат ламелите. Освен това трябва да се плати не малко на майстор за лепене. Балатумът само го разстилаш. Има всякакви модерни десени - кеф ти мрамор, кеф ти паркет, кеф ти калинки. Аз съм се спряла на тази настилка, тъй като след време на мен ще ми трябва  по-мек под.

Casual, благодаря. Наистина масово хората не виждат потенциала. А за носещи стени - в приемно време отиваш в районното кметство и искаш да видиш архитектурния план на сградата, в която е имота. Ако е само за теб, ти го показват веднага. Можеш да снимаш с телефон. На скицата се вижда коя стена каква е. Ако ти трябва заверено копие, се подава молба и до няколко дена е готово. Около 10 лева струва.

# 632
Ако не е против правилата, ще споделя с вас една група във ФБ, на която попаднах -   https://www.facebook.com/groups/326857768114849 НЕКОРЕКТЕН НАЕМАТЕЛ- ПРОВЕРИ , ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР, ИМЕ..
Смятам, че ще е много полезно ако всеки оставя данни за некоректните наематели, с които се е сблъсквал.

# 633

Кажете в какъв отдел на районно кметство трябва да отида за да проверя носещи стени и разрешения за вътрешно преустройство, и да разбера каква част от задния двор е мой ?

В кой град?
За София - в малката община, отдел "Архитектура и градоустройство", ако сградата е до 6 или 8 етажа (вече не помня). Ако е много старо строителство, дори да е 3-4 етажа (в центъра има достатъчно такива сгради), или е над 8 етажа (да речем) - на "Сердика" 5. Трябва да се носи оригинал на н.а. (за сверка) и копие, което се прилага към формуляра. Ако намерят документацията, ти вадят папката и гледаш на едни големи маси пред гишето. От каквото искаш копие, включително големите чертежи  - правят на момента, пак се плаща на каса, и си готов. Може копието да е обикновено (малко по-евтино) и заверено (малко по-скъпо). Не са някакви безбожни цени, да не се уплаши някой. Поне чертежът винаги е полезен да си го имаш в документите на жилището.

# 634
За краткосрочното наемане: имаме такъв голям ап на топ центъра от години. Наемателят е много доволен и добре си плаща. Когато го питах дали има интерес към Хралупата - категорично отказа. (Хралупата е мини ателие от 25 квадрата на хубаво място в Лозенец). Било малко и как щял да му избие парите? Да, обаче, аз в последствие се свързах с друг човек, който дава в близост до Хралупата свое такова малко ателие, добре направено. Човекът супер много го хареса като локация и квадрати, к това че е със самостоятелен вход и няма комшии, които биха мрънкали. Даде предложения клас да го ремонтирам и обзавеждане и иска да ме следи изкъсо какви ги вършат, с надеждата после той да го наеме. Сподели, че единственото му помещение, което има, за което споменах, му носи топ доходност и сега се оглежда да купи още едно такова. С този човек се запознахме, като отседнахме да спим в неговия имот. (Супер направен мини таван за спане за 2 човека. Тесен, ама много направен). Така ще, може би, за всеки влак си има пътници, и бихте могли да пробвате.
Аз отдавам дългосрочно на човека, той си го отдава краткосрочно. Предимството е, че влизаш в сайта на airbnb,прочиташ коментарите и веднага разбираш дали прозорците са чисти, и мивката - отпушена Simple Smile)
И също като плюс ще отбележа, че за хората това е бизнес, и се стремят към отличен рейтинг, и дългосрочно ползване - понеже вече са си го разработили.

# 635
Има хора, които наемат дългосрочно и преотдават краткосрочно по 30 апартамента. Съответно си имат чистачки и всякакви други на заплата.
Тяхната сметка си излиза, защото те имат почти 0ла капитал (10-20-30к не ги броя за депозити и кофи и стирки и чаршафи)
Но те са свели до минимум разхода за менажиране и чистене.
На 30 апартамента на ден се освобождават и се чистят по няколко.

Но, това, че на такъв човек му е изгодно краткосрочното, не означава, че за 1 апартамент излиза сметката.

# 636
Съгласна с Румка, че за всеки влак си има пътници.
На мига си сещам за бившата Хавана на бул. Витоша и колко наемателя минаха, колко дълги периоди стоя празна, а откакто е Щастливеца е фул.

За помещението за търговски цели - нула ремонт е моето виждане, който го наеме ще си развие концепцията. Такива, които "не го виждат" хич не му трябват на човек за клиенти.

# 637
  • в пералнята
Има хора, които наемат дългосрочно и преотдават краткосрочно по 30 апартамента. Съответно си имат чистачки и всякакви други на заплата.
Тяхната сметка си излиза, защото те имат почти 0ла капитал (10-20-30к не ги броя за депозити и кофи и стирки и чаршафи)
Но те са свели до минимум разхода за менажиране и чистене.
На 30 апартамента на ден се освобождават и се чистят по няколко.

Но, това, че на такъв човек му е изгодно краткосрочното, не означава, че за 1 апартамент излиза сметката.
Много малко хора има в София с този номер.
Повечето са със собствени жилища или просто фирми за отдаване, които получават процент.
А пък 30 жилища няма и в портфолиото на най-голямата фирма за управление.

# 638
Даже са в 1 блок тия 30 жилища.
Дали официално се водят и дали си прочела счетоводството на всички фирми в България, отделен въпрос Simple Smile
Знам го лично от човека, който искаше да наеме мой апартамент и брокера, който го доведе.

Напишете вие как я виждате сметката (за 1 апартамент), но включете примерни приходи и разходи, също и разхода за време, труд, почистване, менажиране, срещи, разговори по телефона, цъкане по РБНБ.
Освен за безработни, дето се борят за надник от 500лв на месец, не виждам иначе как ще стане.

# 639
  • Бургас
Те пък тези безработни са с една мотивация...
В Бургас един младеж ми предложи да ми наеме дългосрочно апартамента с украинците, а той да го отдава краткосрочно. 100 лева върху сегашния наем предложи. Хубаво, ама това значи - да купувам чаршафи, тигани, чаши и т.н., пък после ако не стане? Само дето ще ги изгоня хората.
Я да си го давам дългосрочно и да не се занимавам с глупости за 1000 лева отгоре.

# 640
На airbnb явно има някакви статистики колко доход си направил. Само че едва ли включват всички разходи. И един неопитен рентиер е лесно да се подлъже по големите числа. На мен ми е интересно на патентен данък ли са,щом не подлежат на плоския (за първи път го чувам).

*Dany1,относно еднаквият адрес между лична карта и декл.14 за ЗМДТ ми го казаха в данъчната служба. Явно има условие това основно жилище да ти е по постоянен адрес.  На мен не ми беше и отказаха да ми пишат тогава единствения имот на мое име  като основен (за да ползвам облекчение) поради тази причина. Не знам служителката ли се е заяла,отпаднало ли е. Те да са стотина лева на година,не съм се занимавала.

# 641
  • Бургас
По постоянен адрес съм в едно жилище, но ползвам данъчно облекчение за друго.
ММ (понеже има само едно жилище), ползва данъчното облекчение за неговата част от имота, в който живеем. И плаща по-нисък данък от мен Simple Smile
В общината казаха, че мога да избирам кое от жилищата да бъде основно, без значение къде е регистрацията ми по постоянен адрес.
Интересното е, че зарази липсата на свързаност на базата данни на всички общини, можеш да имаш по едно основно жилище във всяка община, съответно да ползваш и данъчното облекчение.

# 642
За патентен данък годишния оборот не трябва да превишава 50000 лв.

# 643

Интересното е, че зарази липсата на свързаност на базата данни на всички общини, можеш да имаш по едно основно жилище във всяка община, съответно да ползваш и данъчното облекчение.
Това си го пазех в тайна Simple Smile

На airbnb явно има някакви статистики колко доход си направил. Само че едва ли включват всички разходи. И един неопитен рентиер е лесно да се подлъже по големите числа. На мен ми е интересно на патентен данък ли са,щом не подлежат на плоския (за първи път го чувам).

*Dany1,относно еднаквият адрес между лична карта и декл.14 за ЗМДТ ми го казаха в данъчната служба. Явно има условие това основно жилище да ти е по постоянен адрес.  На мен не ми беше и отказаха да ми пишат тогава единствения имот на мое име  като основен (за да ползвам облекчение) поради тази причина. Не знам служителката ли се е заяла,отпаднало ли е. Те да са стотина лева на година,не съм се занимавала.
Заяли са се сигурно.
То и преди няколко дена имахме платен данък до края на годината на даден имот + данъчна оценка за 2 отделни апартамента, обработени на 2 съседни гишета.
На 1то дан оценка е до 12.2025, на другото до 6.2025. Според служителката трябвало било да се платят ВСИЧКИ данъци на всички имоти за да важала дан оценка на конкретен имот до декември.
Отиваме на другия ден да се разправяме, набедиха ни, че уж сме платили междувременно някакви данъци (неясно какви) и сега можело до деквмври, но понеже е наша вина, трябвало да платим такса презаверка.
Платихме 3лв (в Бс) (В София е 6) и ни презавериха дан оценка до декември.
Перипетии безкрай.
И после някой приятел като ми каже "ама ти какво правиш по цял ден". А той в една панелена гарсониера от 20г, един шкаф не е сменил вътре, да не говорим за боя.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 10:54 от dany1

# 644
  • в пералнята
Обещавам да споделя личен опит от краткосрочно отдаване в началото на другата година. Ако не излязат сметките, ще го дам дългосрочно и готово Wink

Общи условия

Активация на акаунт