Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 529
  • 757
  •   1
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 42 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … tpof=true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … tpof=true&sd=true

Заличаване на адресна регистрация на наемател:
Закон за Гражданската Регистрация чл. 99б (5), (6), (7)
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1756145

# 1
Благодаря за отговорите на въпроса ми в предишната тема. Аз също съм се ориентирала към 50 литров бойлер Simple Smile

# 2
Отдадох 2стайния. 2ка българи, с агенция, 1150лв.

# 3
Отдадох 2стайния. 2ка българи, с агенция, 1150лв.

Дано имате нормални отношения и взаимно да ви е полезна връзката с наемателя !

В кой квартал беше?
Извинете ако е коментирано.

# 4
Студентски.
Есента в разгара на сезона го бях отдал на 1200.
Та наемите като сума не са спаднали много, просто търсенето е слабо, има свободни апартаменти, има и много туристи, които обикалят. Но може би имах и мъничко късмет.

Брокерът ми каза, че няма едностайни под 800лв. Каквото има обявено, фалшиво е.

# 5
Здравейте, някой отдава ли апартамент в центъра (синя зона), дългосрочно. Моля ако имате наблюдение върху пазара в момента да споделите мнение. Аз пуснах моя двустаен апартамент преди някошки дни, но интереса е слаб. Апартамента е двустаен, всекидневна с кухненски бокс, спалня + гардеробна. Всичко е чисто ново, никой не е живял в него.

# 6
Сезонът е слаб. Фокусът е върху завършване на учебна година, летни почивки,не върху наемане. Не се панирайте,нормално е.

# 7
Нормално, колко да е нормално. От година на година все по-малък интерес към наемане. Бизнеса ОЛАБВА. Дано не е все така.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 14:21 от kriakla

# 8
Сезонно е. Няма спад.
Като друга година е.

# 9
dani1,  да се надяваме истината да е някъде по средата на твоя оптимизъм и моя песимизъм откъм отдаването под наем,

# 10
Здравейте. Напоследък бях доста заета и нямах време да чета всичко, но набързо видях, че и на вас ви е направило впечатление с моментната суша на пазара. Освободи ми се в петък, от днес за утре апартамент. Живееше от февруари италианец, който се прибра обратно. Всичко беше запазено и го пуснах в понеделник. Чак вчера си намерих подходящо момиче. Имах много малко огледи, много малко в сравнение с други месеци. Дадох го за 1200, а  итал беше за 1300. Допада ми доста момичето, но факт че началото на лятото е голяма суша.
Дано всичко е наред. Последните апартаменти, които отдавах бяха януари/ февруари и тогава имаше в пъти по- голям избор.
Условията, които отдавам са едногодишен догоовр и два депозита. Апартаментите са в Банишора в нови сгради. Не знам дали съм споделяла , че
преди отдавах с двугодишен, но наемите доста се променяха във времето и след изтичане на договора трудно можех да наваксам повишението.

Не е по темата, но ми се иска да се похваля- имах един апартамент на акт 15 от 2008г ( живее се в сградата), в Ман ливади- е успях да го продам след хиляди перипети.

Добавям, че от доста време вече наемателита са ми намерени през брокер, сама не успявам в групите за разлика от преди. А и май нямам нерви да гледам хилещи се човечета и да отговарям на странни въпроси.

# 11
  • Бургас
Помня го този апартамент на акт 15. Дано да си го продала на добра цена!

# 12
Толкова негативни емоции донесе този апартамент на цялото семейство, че просто се радвам, че се отрървах. Новите собственици пък и те се радват и им се струва нереално евтино( за 140000 с включено вътрешно паркомясто), вероятно наистина е.. Но фактите са, че от преди Нова година е на пазара и само това беше кандидата. Спецификата е , че и е нужно да имаш готови парите( банка не отпуска в такава ситуация на сградата).. Аз ако имах толкова налични бих взела на зелено.. там вероятността да има акт 16 е по- голяма.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 18:59 от Илейн_112

# 13
  • София
Добре че сте се оттървали, акт 15 от 2008 ма си е акт 15 завинаги. Освен ако не се променят законите  за такива сгради, щото има доста такива и така си стоят...

# 14
  • Бургас
Наскоро моя приятелка, която ей така живее вече 15-20 години без акт 16, се похвали, че най-сетне са се сдобили със заветния документ.
Всичко беше много хубаво, преди токът да стане промишлен и да дойдат големите сметки. Даже електромери нямаха собствени, деляха сметките на един електромер на целия вход. И да видиш как хубаво се организираха и задвижиха нещата, защото по 500-600-700 лв. на месец за ток не е шега работа.
Но е било мъчна работа да го вадиш тоя акт, близо година, ако не и две, ходеха по мъките.

Общи условия

Активация на акаунт