Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 42

• 31 582
  • 757
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
dany, стига с тия гишета. Модерен човек си в 21 век. Изкарай един електронен подпис за 6 лв. на година и сами ще ти пристигат данъчните оценки на мейла, че и по-бързо. А ти само ще си седиш на климатика.
Хем и душманите ще има за какво да завиждат Simple Smile

# 646
Ох, Тинтина, права си по принцип, но само по принцип. Аз данъците ги плащам през електронното банкиране, там ми излизат по ЕГН.
Скрит текст:
Но, преди 2 месеца отивам в МДТ в София да подам декларация да ми отпишат колата, защото не вярвах, че вече става автоматично и автоматизирано. 1-2 души чакат освен мен, и само 1-2 служителки. Чакам аз да ми дойде редът. До мен млада жена, идва да си вземе данъчна оценка (на имот), подадено заявление електронно, през онази система на държавната администрация, получено съобщение по мейл, че е готова данъчната оценка. Не помня защо, но на жената й искали данъчната оценка на хартия. И чака си тя, 20-ина минути. Най-сетне идва служителка да я обслужи във фоайето Laughing, та затова чух и безумния диалог. Клиентката - Идвам да си взема данъчната оценка! Служителката - Дайте ми входящ номер! К. - Подала съм заявлението електронно, получих мейл, че е готово! С. (Пуфффф) - Кажете си ЕГН-то! (отива пуфтяща в стаята си. Връща се се с недоволна физиономия). Дайте да видя какво сте получили! К.-(Бързо, притеснена почва да рови в телефона, за да намери и отвори получения мейл) - Ето! С. (пак пуфтяща, записва си нещо на листче и пак се прибира в офиса си. Връща се след 3-4 мин., подава единия екземпляр на клиентката, а за втория, подавайки химикалка) - Напишете тук - получих на ръка, 3 имена, дата и подпис!
И това действие се развива в централен столичен район, половината от който е баш жълтопаветен център. Smirk

По повод на отписването на колата - да, до седмица максимум става автоматично отписването от партидата на бившия собственик и няма нужда да се подава декларация. НО, за изповядване на сделката продавачът трябва да даде квитанция за платен годишен данък на хартия, с подпис и печат. Не може разпечатка от електронно банкиране. Т.е. пак трябва да се отиде на крака до данъчното, нищо че разпечатват в касата за 1 мин. и то безплатно.

# 647
  • Бургас
В Бургас вече две данъчни оценки подадох и получих по мейла. Чрез системата за сигурно електронно връчване. И скицата от кадастъра така я получих. Никъде не съм ходила.
От служители в общината знам, че ако заявлението дойде чрез egov, няма мърдане и трябва да се действа. Ако е само подадено електронно чрез техните си канали - мейл, приложение чрез сайтовете им - тогава може и да се забута.

# 648
  • в пералнята
Аз всичко си правя с електронен подпис, изключително удобно е. Подавам си данъчните декларации, изкравам си удостоверения, подписвам си банкови документи. Никакви грижи няма.

# 649
Тя жената точно през тази система за сигурно електронно връчване беше подала заявлението. Но ето, че нотариусите нямат връзка за проверка за платени местни данъци и си искат на хартия, в моя случай за продажба на кола.

# 650
  • Бургас
Развитието по казуса с моите проблемни наематели с молба за съвет, особено към юристите в темата.

Скрит текст:
След като изпратих опис по пазарни цени на нанесените щети, дъщерята звъня да ме заплашва, а  майката се обади да поиска отстъпка. Намалих сумата с 10%. Обеща по телефона да плати. Държа се нормално и разумно. Вместо плащане получих писания от двете как си искат депозита и как няма да платят нищо, докато не получат фактури, разписки и т.н. С цитати на членове и алинеи. Дъщерята твърди, че не е подписвала приемо-предавателния протокол и следователно не носи отговорност, а майката не носи, щото не била страна по договора Simple Smile Демек никой нищо не носи, да пия една студена вода.
Първоначално намерението ми беше да помоля адвоката да им се обади. Той отказа, отказа и процедура по чл.410 с мотива, че ще платя двоен хонорар, а ако те възразят, ще загубим три месеца за завеждане на ново дело. Неговото мнение е да се тръгне директно към дело, но да се опитам преди това да звънна по телефона на майката и финално да се опитам да се разбера с нея.
Сега дилемата е - да звъня ли, или да не звъня, след като получих достатъчно откази от тях, че нямат намерение да плащат? Не искам да изглежда сякаш им се моля, а от друга страна извънсъдебното споразумение е добро за всички страни.
Или директно да завеждам дело?

# 651
Бих се обадила финално на майката със съзнанието, че най-вероятно няма да има резултат.
Другото, за което писах още в деня на напускането им - включи в играта 1-2 съседки, да ѝ стане жега по още една линия. Плюс едно-две включвания в чата на входа от типа "съседи, извиняваме се за неудобствата, които без съмнение изпитвате заради ремонта в ап. номер 1234, но както някои от вас видяха, в апартамента имаше значителни щети, които и в момента оправяме, иначе досега да сме приключили" и пр.

# 652
+1 за финален опит за договаряне. Не е нужно да излиза, че се молиш, зависи как поставиш въпроса.
Но и предложението на Емма е супер - с която по-открехната съседка-клюкарка се видиш по стълбите, оплачи се как са ти омазали жилището а накрая и не искат да си платят. Хем си им направила услуга, като на съседи, да ги държиш на по-нисък наем. Ако не са виждали снимки от жилището, покажи им, да цъкат с език и да разнасят мама и щерка. Такива субекти като майката наистина ги вълнува хорското мнение.

# 653
  • Варна
Като иска фактури, ще ги получи. Ти нали и без това действително ще ги оправиш щетите, ще си вземеш фактури и ще ги приложиш в съда. Адвокатът може би е прав за майката, че тя не е страна по договора и не носи отговорност за действията на пълнолетната си дъщеря, но дъщерята е подписала договор и приемо-предавателен протокол, нали?

# 654
  • Бургас
Това второто вече го свърших.
Хем бях на кафе при съседката (сега пък тя иска да наема жилището, за да прибира свекърва си от незнам къде, а жената е на легло, та от трън на глог), хем на една баба от горния етаж споделих със заръката "да си остане между нас" Simple Smile
Май на Viber ще пиша, нямам нерви вече за разговори. Хем да има и писмено, че съм се опитала да договоря.
На съседката със свекървата учтиво ще откажа с мотива, че ще водим съдебни дела и не искам те да бъдат потърпевши.

# 655
Те изнесоха ли се?

Няма смисъл от повече разговори за мен. Няма да платят нищо доброволно.
Събери си документите и директно дело за дължимите суми...това в случай че си искаш парите. Имаш адвокат налице...разбирам

Делото за извеждане е лесно...но по него не може да си искаш парите.

Сумата голяма ли е?

# 656
Тинтина, по така описания казус аз бих тръгнала директно към дело и бих прекъснала всякакви комуникации с майката и дъщерята. Не съм юрист (синът ми е такъв), но и аз като него вярвам в правосъдието. При силни доказателства законът е на твоя страна. Да, неудобство е, разправия, но нямаш друг вариант.Те явно разчитат, че няма да ти се занимава и ще преглътнеш щетите. Но все си мисля, че като видят накъде отиват нещата, сами ще поискат извънсъдебно споразумение. Едва ли ще искат да платят освен иска, съдебните разноски и твоя адвокатски хонорар.

# 657
Опита за последно говорене си е точно молене и не би довело до нищо, имайки предвид последните писания на майката и щерката.

Относно съседите и цъкането с език, това си е само и единствено клюкарстяване, което не би довело до нищо повече.

За мен единствения вариант е спиране на всякаква комуникация с тях и директно завеждане на дело. По-респектиращо от това не виждам.

# 658
  • София
Тъкмо щях да пиша същото като Тутанкамон.
Никакви обаждания.
Документи, снимки, опис, свидетели и успех с делото!

# 659
  • Бургас
teta, изнесоха се, да.
Сумата е около 2000 лв., при това по минимални стойности.
Когато адвокатът ми каза да започна да събирам оферти и фактури, реално по пазарни цени сумата е с 1000 лв. отгоре. И ако стигнем до дело, точно нея ще искам, защото по офертите така излиза.
Не смятам да се моля, но фактите са си факти - едно дело ще е разход както за мен, така и за нея. Освен това ще се точи. Не че бързам, но защо да не си го спестим?
Нещо такова смятам да й напиша:

Скрит текст:
С адвоката подготвихме документите за съдебно дело. Обръщам се към теб като по-разумен и отговорен човек, за да дам последна възможност въпросът да се реши извън съда. Моля, помислете добре дали сте готови за дело, защото при наличните доказателства аз нямам проблем да го водя.
Бих искала да ви спестя както негативни преживявания, така и допълнителни разходи – и то на теб конкретно, защото те уважавам и разбирам неудобната ситуация, в която си поставена.
Знаеш, че стигне ли се до дело, освен основния дълг, ще бъдат начислени адвокатски хонорари, съдебни разноски и лихви. При запори на сметки има допълнителни такси, а това не се отразява добре на кредитната история, ако един ден дъщеря ти реши да ползва банков кредит.
Силно се надявам да я вразумиш и да избегнем делото.
Ако получа сумата, за която се договорихме в последния ни телефонен разговор, до.... ще считам въпроса за приключен.

Общи условия

Активация на акаунт