Най-често срещаните правоговорни грешки

• 8 351
  • 242
  •   1
Отговори
# 120
"Преспа ли го?" - като се има предвид, да оставиш даден проблем или въпрос да "си почине" за една нощ.

# 121
"Забера", като да забереш някой от някъде, вместо да взема някого.

# 122
АбсЕлютно беше хит едно време. Ако не се лъжа тръгна от филм или виц...

# 123
  • Mars Hotel
"Забера", като да забереш някой от някъде, вместо да взема някого.
Това не е правоговорно, а диалект. Не са правоговорни и половината от последните постове - изговарям, преспивам и т.н. Май съвсем се преплетоха темите за дразнещите фрази, неправилните думи, правописната и тази. Grinning

# 124
  • София
Имам травма от "изговарянето" и "случването" като част от корпоративната култура. Все едно някой забива ръждив пирон в мозъка ми.

И стиковането. Да се стиковаме. Не е точно грешка, ноооо...

# 125
Преди малко чух една баба да казва на внучето си "Бърже яж сладоледа"

# 126
"Ай ся" вместо "хайде сега"
Като в: "Ай ся, два пъти пиша в тази тема и все някой ми прави забележки." Wink
Иначе правоговор, диалект, жаргон според мен се преплитат. Примерът от по-рано с отворените гласни в края на глаголите в югоизточна България.

# 127
Никога не бих го казала, но като се замисля има логика в думата. Да вземем думата черпя, в смисъл на черпя вода. Черпиш, черпиш, черпиш докато накрая изчерпиш източника. Тоест представката "из" означава край, приключване на действието.
Погледнах в тълковния речник и изговарям има значение на  произнасям, изказвам, изричам, казвам изцяло, не на обсъждам, разисквам, разглеждам.
Мисля, че е или буквален превод от чужд език или съвременно преиначено значение.

# 128
  • София
"Една компонента" - това го каза лекар по телевизията!

# 129
  • София
Аз съм чувала и "една бонбона".

# 130
  • София
"Дай ми чехлата."

# 131
една домата ("вземи ми една краставица, една домата и малко сирене")

# 132
В диаметрално противоположния край на мястото където се използва "една домата", доматът е "едно домати". Grinning

# 133
Напоследък масово се отделят разни наставки и други части от думи. Примерно "ходих ме".

# 134
  • София
Редовно се греши употребата на притежателните местоимения. Например: "Трудно е да си на едно място с баща ти." (Има се предвид своя собствен баща.)

Общи условия

Активация на акаунт