Страсти – ясли и градини в София, кампания 2025/2026 - Тема 2

• 16 951
  • 386
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Децата, които са родени през втората половина на ноември и през декември и са набор за 2-ра яслена група, все още не са навършили 2 г., но могат да кандидатстват за местата на първа градинска група. Децата от първа яслена изобщо не могат да кандидатстват със сменен набор, но децата на възраст за втора яслена група, независимо дали са родени в началото, по средата или в края на годината, могат да кандидатстват със сменен набор за първа градинска и може да се окаже, че в първа градинска в момента има дете на 1 г. и 11 месеца.

# 331
  • София
Ако детето тази година няма 2, системата не позволява. От личен опит го казвам.
Исках дете за 1ва яслена да влезе във 2ра като сменя набора - отказаха ми.
Еми факт е…

# 332
Децата, които са родени през втората половина на ноември и през декември и са набор за 2-ра яслена група, все още не са навършили 2 г., но могат да кандидатстват за местата на първа градинска група. Децата от първа яслена изобщо не могат да кандидатстват със сменен набор, но децата на възраст за втора яслена група, независимо дали са родени в началото, по средата или в края на годината, могат да кандидатстват със сменен набор за първа градинска и може да се окаже, че в първа градинска в момента има дете на 1 г. и 11 месеца.

Абсолютно, точно затова написах 'тази година'. Ако набора е '23 няма проблем, но иначе самата система не го позволява.

# 333
Нещо има проблем със системата.
Не мога да видя дадено училище колко места свободни има.

# 334
Здравейте, мами,
В дилема съм и ми се иска да чуя мнението и на други майки.
Дъщеря ми посещава СДЯ в момента. Утре има шанс да бъде приета в две детски градини, във втора яслена група. Според вас дали да я преместя сега, ако разбира се я приемат или да кандидатстваме март 2026 и да тръгне на новото място през м. Септември 2026г?
Тя е родена Януари 2023г и в момента е с в група, в която повечето деца са родени 2024г. Помага на госпожите с "бебетата", както самата тя се изразява. Според мен й е скучно с толкова малки дечица и затова обмислям да я преместя.
Вие как бихте постъпили на мое място?
Проверете дали в тези градини има разделение на наборите в ясла. В нашата градина яслата е смесена от 2 набора. И моето дете е януари 2023, първата година беше смесен с 22 набор, но втора яслена с 24 и имаше много бебета, направо кошмар за детето. Преместих го директно в 1 градинска и сега се чувства супер.

Точно в същата ситуация сме и ние. Затова искам да е сред връстниците си, да не скучая по цял ден с мъничките. Блягодаря Ви!

# 335
Здравейте, предварително се извинявам за може би глупавия въпрос, но тепърва започвам да проучвам и няма кого да попитам.
Синът ми е роден през март 2024, бихме искали да го пуснем на ясла от септември 2026. С ММ имаме различни постоянни и настоящи адреси в София от много повече от три години, но в момента сме под наем на трети адрес в друг район. (Постоянните и настоящите ни адреси съвпадат, но всеки е на свой собствен, не сме на един)
Струва ли си да променяме настоящите адреси, за да сме на един и същ и да получим точки за ясла в нашия сегашен район или уседналостта би ни донесла повече?
Дано съм се изразила разбираемо. 🙉

# 336
  • В твоето съзнание...
Уседналостта не се губи, ако си смените адреса с друг такъв в София.

# 337
Ако искате да кандидатствате за ясла в район, различен от вашите адреси, ще получите точки само  по първи критерий за уседналост на територията на Столична община. В този случай е добре един от вас да си смени настоящия адрес в района, където живеете.
Ако адресите са в същия район, няма значение и няма смисъл от смяна.

# 338
Благодаря, водим се в друг район по настоящ и постоянен адрес, но имаме ясли близо до вкъщи и ще е най-добре да кандидатстваме в сегашния район. Ще сменя моя адрес и този на детето съответно. Благодаря още веднъж!

# 339
Здравейте, мами Имам следното питане
Детето ми е на 1г и 5м и искам да го пусна на ясла Аз съм по лична карта в Гео Милев от години, но от 1 година съм по настоящ адрес н Банишора, като детето също е записано тук.Таткото по лична карта е от друг град По настоящ адрес или по лична карта ще имам повече шанс?

# 340
  • София
Здравейте, мами Имам следното питане
Детето ми е на 1г и 5м и искам да го пусна на ясла Аз съм по лична карта в Гео Милев от години, но от 1 година съм по настоящ адрес н Банишора, като детето също е записано тук.Таткото по лична карта е от друг град По настоящ адрес или по лична карта ще имам повече шанс?
В момента нито по настоящ, нито по постоянен адрес имате шанс да пуснете детето в общинска ясла - свободните места и в район Сердика, където е Банишора, и в район Слатина, където е Гео Милев, за първа яслена група са 0 (толкова са свободните места и за всички останали райони в София за първа яслена група). Търсете частна ясла или детегледачка, ако искате да се върнете на работа.

# 341
За ясла няма много места в Банишора, но пък имате метро директно до Люлин, където обикновено има много места и влизат и деца с 9 точки , както и деца на междинни класирания.

# 342
Мами, може ли мнение за яслите в младост? Предстои ни кандидатстване живот и здраве догодина, тепърва започвам да се информирам и всичко ще ми е полезно. Чувам че за едно място се борят повече от 200 деца, наистина ли е толкова зле?

# 343
И на мен ми е интересно за Младост
С мъжа и двамата ще работим след първата година майчинство поради ипотечни причини и се чудя колко време се чака докато се освободи място за ясла.

Чувам някакви 2 години, което хич не звучи добре, вярно ли е?

Би трябвало да сме с добри точки, по адрес сме в младост, а по лична карта съм от София .
И още едно питане : Казаха ми че частни детски ясли приемали на половин ден, но само до 12, нямало опция да е следобед
Мъжа ми работи от 11 и за нас е безсмислено това, но ако може бихме се възползвали от половин ден следобед.

(Ще се роди живот и здраве януари, просто проучвам още от сега че съм леко притеснена )

# 344
  • София
И на мен ми е интересно за Младост
С мъжа и двамата ще работим след първата година майчинство поради ипотечни причини и се чудя колко време се чака докато се освободи място за ясла.

Чувам някакви 2 години, което хич не звучи добре, вярно ли е?

Би трябвало да сме с добри точки, по адрес сме в младост, а по лична карта съм от София .
И още едно питане : Казаха ми че частни детски ясли приемали на половин ден, но само до 12, нямало опция да е следобед
Мъжа ми работи от 11 и за нас е безсмислено това, но ако може бихме се възползвали от половин ден следобед.

(Ще се роди живот и здраве януари, просто проучвам още от сега че съм леко притеснена )
Щом детето ще се роди през януари 2026, то първата възможност за кандидатстване в общинска ясла ще имате през м. май 2027 г. и ако детето бъде прието, то ще започне да посещава детското заведение най-рано през септември 2027 г., т.е. ще е на 1 г. и 8-9 месеца към момента, в който може евентуално да посещава общинска ясла/градина.
Свободните места във всички ясли и градини се обявяват всяка година през март (обикновено към края на март), след това през м. май всяка година е първото голямо класиране, на което има и най-голям шанс за прием, защото се разпределят най-много места. След това има още класирания (почти целогодишно вървят класирания), но на тях се разпределят единични свободни места тук-там из градините.
Всички частни ясли приемат деца целодневно, като в някои от тях има възможност и за полудневно посещение. Ако детето започне да посещава частна ясла, може да кандидатствате за компенсации (в момента са по 580 лв. на месец, които ще покриват част от месечната такса за ясла, но се изплащат от общината с голямо закъснение) - тук са описани пригледно условията, сроковете, процедурата за кандидатстване: https://valcheva-law.com/blog/2023/03/23/%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b … 0%b5%d1%86%d0%b0/

Мами, може ли мнение за яслите в младост? Предстои ни кандидатстване живот и здраве догодина, тепърва започвам да се информирам и всичко ще ми е полезно. Чувам че за едно място се борят повече от 200 деца, наистина ли е толкова зле?
Не е толкова зле, но местата за първа яслена група са най-малко в сравнение с всички други групи. В Младост има единствено детски градини с яслени групи (няма самостоятелни детски ясли, които да приемат само деца в яслена възраст). Плюсът е, че веднъж прието, детето продължава в детското заведение до 4-та група и няма нужда от повторно кандидатстване след яслените групи. Минусът при хората с първо дете е, че за малкото места за първа яслена група в детските градини се борят много деца, част от които имат бонус точки (било защото имат братче/сестриче в същата градина, било защото имат братче/сестриче с по-малко от 2 години разлика, било защото са близначета) - т.е. за малко свободни бройки има много деца, които ще кандидатстват с повече точки, отколкото семействата с едно дете могат стандартно да съберат. За втора яслена група местата стават повечко, но пък и кандидатите за тях са повече, защото майчинството на повечето майки вече е приключило или скоро приключва.

Общи условия

Активация на акаунт