СМГ "Паисий Хилендарски" - 16 тема

• 37 322
  • 780
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Абе с две думи
- Обществото ни е зле,
 спасение ний дебнем в СмГ.

Ама че глупост.

# 646
Точно това си мисля, че средата няма да е такава каквото се очаква от Гълъб, но да си действа Simple Smile. СМГ е това което е заради децата, които са си заслужили да са там

# 647
Училището - ръководство и учители, прави средата - децата в СМГ идват от всички и всякакви квартални училища, и "елитни" и обикновени. Но в СМГ се държат чудесно, съучениците им стават среда, а онази другата среда, от кварталното училище, вече не е тяхната.

Иначе няколко пъти писах това, което и Гълъб сподели най-накрая - поне половината деца в СМГ не са уникални математици-чудо. Но пък в тази среда, с тези учители, успяват да се справят с математика на по-високо ниво, без да са топ състезатели. Ерго, не математиката (в училищния й вариант) е толкова трудна и страшна, а няма добри учители в масовите училища, включително в търсените езикови гимназии. Но СМГ не може да поеме децата от цяла София, а и не само София (защото всяко семейство може да реши да се премести в София, само и само детето да учи в СМГ, ако го приемат).

# 648
Какво лошо има да напиша нещата както са без преструвки ?
Пропуснали сте , че смятам че и в момента половината деца са в СМГ заради средата , а не заради математиката.
И точно така смятам че е много несправедливо детето ми с таланта да е аут , а онова без него да е до 12 клас , но такива са правилата и сори ама ще се възползвам от тях . Защо да не го направя след като други го правят ?! Макар , че избора ще е НПМГ а не СМГ при номер 2...., но пак детето е с други наклонности .... хуманитарни и изкуство.... не му е и там мястото..., но няма къде по моите задръстени критерии / а и е момиче не мога да направя компромис с мястото с цел да изгражда характер и мъжество/

Решениета са лесни - за СМГ ги знаем , но няма желание да се направят от страа на МОН , но разбира се това не оправя генерално картината . За нея са нужни според мен някои недемократични подходи - повтаряния , изключвания, премествания , наказания.... за родителите .... много ТВУ -та ... в буквален смисъл ТРУДОВО възпитателен. В момента калпазаните са известни на всички и да речем в елитното ми квартално са макс 5-10 деца на випуск от 100 , но никой не ги закача и безнаказаността води до екстремни крайности и лош пример за останалите....
Да не пропусна , че от картината на кварталното училище повечето пушещи всъщност бяха момичета .  Поведението и облеклото нека дипломатично го напиша - неподходящи за момиче на 13-15 години... Наистина съжалявам , но понеже учителката винаги пускаше със закъснение моето дете и се налагаше да чакам 10-20 минути и искам неискам слушах и гледах нещата около мен.....

# 649
  • София
Леле, Гълъб, остави другите деца на мира. Много е тъпо да съдиш другите само защото не отговарят на твоите критерии за поведение, обличане, мироглед и каквото и да е. Светът е шарен. Децата са си добре, ама възрастните не знам ...

# 650
В нашето, вече бившо, училище, момичета ходеха с клинове, толкова прилепнали, че можеш да учиш анатомия по тях. И освен това, униформените тениски бяха запретнати над пъпчето, включително и зимата. Едни нацупени детски устета и намазани яко с грим. Само една учителка се възмущаваше и ги триеше с кърпичка.
Позволявали са си да вейпват и в час, изобщо не се и крият много-много.
Това са деца в седми клас. В седми са малко такива, в осми вече са мнозинство, защото нормалните деца се спасяват. И за това е виновно училището, възрастните, че оставят ученички да ходят полуголи. Едва ли академичните постижения са им приоритет, по-скоро не.
Малко да ги стреснат и да не ги пускат с такова облекло и поведение, и нещата изведнъж ще станат малко по-нормални. Самите деца скачат според тоягата

# 651
  • София
Ха, ха. Ама вие голи и странно облечени хора май не сте виждали. С детето попаднахме случайно преди един месец в центъра на Кьолн на Прайд (нали така се казва), нищо страшно нямаше въпреки "невероятното" облекло и грим. Въобще не сме обръщали с баща му внимание на тези хора, а то и докато загреем какво се провежда - добре, че ни светна детето, че ние явно сме стари вече... Баща му даже си купи сувенир с цветовете на дъгата😀😂

# 652
Леле, Гълъб, остави другите деца на мира. Много е тъпо да съдиш другите само защото не отговарят на твоите критерии за поведение, обличане, мироглед и каквото и да е. Светът е шарен. Децата са си добре, ама възрастните не знам ...

Децата на другите не ме интересуват. Всеки решава за себе си.
Мисля за моите , в частност каква среда НЕ искам да има около тях..... и действам....
В СМГ/НПМГ средата ми харесва....

ПП Аз пък попаднах случайно на забраненият прайд в Будапеща преди месец с полиция и автомати и много ама много странно изглеждащи хора... , че се търсеше двоен ефект и много публичност  / Орбан и ЛГБТ в едно/  Здраве да им е щом им харесва. Наистина нямам нищо против тях, просто не са средата за моите деца по моя преценка докато имам възможност да влияя.
В конкретният случай на кварталното ми училище обаче кандидат мачото и 7 класничките нямаха нищо дъгово в тях , а просто различни разбирания за живота от това , което искам за моите деца....и ги спасявам....Simple Smile

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:16 от Galub

# 653
Харесва ти,защото има доста деца, които НЕ са се "озовали" засега.

# 654
  • София
Отказвам се, някои хора смятат, че техните деца трябва да са като тях, да мислят и усещат света като тях, да живеят като тях. Децата са отделни личности, няма нужда да ги спасяваме от живота ... Той е такъв, какъвто е. Можем да се борим за физическото и психическото им равновесие и здраве, ама то не зависи от това дали учат в СМГ.

# 655
Гълъб, не мога точно да ти разбера драмите?
От една страна детето ти е в СМГ, но негодуваш, че трябва да учи и други неща освен състезателна математика. Всъщност трябва да ги учи, защото това е учебна програма, не курс или уроци. После идва и драмата ти, че може да не продължи заради по-малко подготвени деца, но изкарали повече точки. Ами, всъщност може, затова да се подготвя по-усилено. В крайна сметка приемът е еднакъв за всички и децата от СМГ трябва да си заслужат мястото.  И, ако са си изкарали изпита,  значи са точно за там.  Вярно е и че всяка година деца изпадат заради малка грешка или резултата по български език,  но това е животът,  не винаги се случва, каквото искаш.
Ако малкото ти дете успее да се класира, значи е за там. Приемът след 4 клас не е никак лесен и изисква доста труд и усилия.

# 656
  • София
Ха, ха. Ама вие голи и странно облечени хора май не сте виждали. С детето попаднахме случайно преди един месец в центъра на Кьолн на Прайд (нали така се казва), нищо страшно нямаше въпреки "невероятното" облекло и грим. Въобще не сме обръщали с баща му внимание на тези хора, а то и докато загреем какво се провежда - добре, че ни светна детето, че ние явно сме стари вече... Баща му даже си купи сувенир с цветовете на дъгата😀😂
И мястото децата да се разхождат голи и странно облечени е в училище? Аз нямам против по улиците всеки да се разхожда полугол или облечен както намери за добре, но в училище не мисля, че е удачно. Все пак трябва да има някакво уважение към тази институция, айде няма нужда да я обръщаме на прайд.

# 657
  • София
Соник, за целта всяка институция е свободна да въведе дрес код, така че облеклото на някого да не притеснява другите.
Иначе всеки си има различни критерии кое е подходящо или неподходящо. За мен едно, за друг друго. В някои държави е неприемливо да ходят в училище с бурки, в други пък да са без.
Децата не са виновни щом е позволено.

# 658
Soul Free , голямото ми дете НЕ учи състезателна математика в СМГ и не е заради нея там. .... и преди го писа , но мислех да не отговарям. Това , което се учи в тази посока отдавна го е минал. Той е там и иска да остане заради класа/средата/ и още 1 човек.
В 8 клас и двете неща вероятно няма да ги има.
Успеха му е добър , учи по всичко  без да дава макса разбира се , но то е достатъчно.... Успя да изкара дори 3.50+ успех... не че успеха има някакво значение / за нас.... никакво... само да не повтаря/.
Състезателната математика и след 7 клас ще си я учи както сега без оглед на училището в което ще бъде.
Обаче смятам , че състезателите / тези 20 ина на випуск с потенциал/ трябва да са в СМГ. Там им е мястото.... то не е в спортното училище.
Който родител е задълбавал по състезателната тема знае какво се случва в Азиатските страни и как се постигат успехите от тях.
Определено никъде не е с 2 години учене за НВО по БЕЛ Simple Smile
Разбирам идеално , че за повечето деца в СМГ математиката не е водещото нещо, за някои обаче е . И когато е състезание и подхода , за да има резултати трябва да е както във всеки спорт.
Ако не се случат необходимите промени за целта под някаква форма няма НИКАКВА драма ще си учи хлапето където го приемат.... и математиката ще си върви както досега....
Нямаме и никакви планове за МИТ или Оксфорд или подобни / че и това го писа преди/ , така че дали ще е е в СМГ или в ТОХ-а все тая , дали ще има на матурата в 12 клас по БЕЛ 5.90 или 3,90 и не го приемат в някой чужд университет отново все тая. За нас основното като родители е да прави това , което му харесва и е градивно - засега математика.
Следваме правилата каквито са за всички относно приеми и класирания и се адаприраме спрямо тях.... с преценка кое си струва и кое не  спрямо вложените усилия и къде и за какво  да се влагат усилия.

Малкото ми дете няма никакъв проблем да се класира / подготовката е от мен вкъщи, а не са курсове/  , но не е за там....има други по-силни области ... макар , че математиката и е доста напред спрямо възрастта ... не е нейното.

# 659
Училището да гласува как е приемливо да са облечени учениците и който не изпълнява вътрешния правилник наказания.

Общи условия

Активация на акаунт