Инвитро Център към MK "Доверие" - тема 2

• 22 637
  • 541
  •   1
Отговори
# 435
Фондът поема един свеж и един ЗЕТ. Внесено е предложение да започнат да поемат повече, но не е прието още. На мен ми бяха изпратили работния вариант да дадем мнение, не съм виждала крайния, но дано приемат промените. Особено за ДЯ.

Лекарствата за трансфер и бременност не се поемат от фонда, естрофемът е евтин, но Пролутекс, Утрогестан, Фраксипарин са сериозна сума.
Дали има допитване до пациентите за тези промени или просто по друга линия сте ги прегледали ?

# 436
На втория преглед гледа лигавицата, добре е да е над 8мм при трансфер, също така се пускат и хормони. Ако прогестеронът е висок, се отменя и следващия месец наново. Няма здравословен проблем да е по-висок, а се търси оптимален месец, за да не се рискува излишно ембрионът. Ако всичко е наред, включва прогестерон, със сигурност глобули, а много вероятно и инжекции, естрофемът се намалява и дава дата за трансфер. При бременност лекарствата се спират по схема, някои след пулс, прогестеронът може и още доста да продължи спрямо случая. Той дава напечатани инструкции, така че няма как човек да се обърка и разбира се, има прегледи, след които се решава.

Успех!

И аз съм била поне за преглед при 90% от лекарите в списъка. 😬

А имате ли представа дали естрофема се поема от фонда или се заплаща от пациента? Също и трансферът при ЗЕТ поема ли се от фонда ако веднъж е правен един свеж трансфер?

Трансферът и втория преглед се поемат от фонда. Първият преглед се заплаща 80 лева. Естрогенът е евтин и се поема от пациентите.

# 437
  • София
Фондът поема един свеж и един ЗЕТ. Внесено е предложение да започнат да поемат повече, но не е прието още. На мен ми бяха изпратили работния вариант да дадем мнение, не съм виждала крайния, но дано приемат промените. Особено за ДЯ.

Лекарствата за трансфер и бременност не се поемат от фонда, естрофемът е евтин, но Пролутекс, Утрогестан, Фраксипарин са сериозна сума.
Дали има допитване до пациентите за тези промени или просто по друга линия сте ги прегледали ?

По друга линия достигна до мен искането за промени (няма общо с доктор Станулов и не съм го обсъждала с него). В някоя от общите групи имаше и пост за предложения, но специалистите вече бяха поразписали основното, може да са допълнили. Предложенията не идваха от политици, а от лекари и хора в сферата, така че бяха конкретни, а не алабализми.

Едно от основните искания е да се поемат процедури с ДЯ, да поемат три трансфера без значение дали свежи или замразени, защото сега много от пациентките нямат свеж по медицински причини и им поемат само по един ЗЕТ. Също и да поемат съхранението в рамките на заповедта. При определена възраст да се промени и това с четирите инсеминации. Има ги качени в някои статии от януари тази година.

Не знам какво е развитието, правителството се смени, министри, скоро не съм чула да има развитие. Дано ги въведат и да помогнат и на двойките с ДЯ. Пакетите не са евтини, но ще ги улеснят, ако поемат поне оплождането, замразяване, трансфер.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 19:43 от Niya-

# 438
Благодаря! Попитах, защото ми стана интересно дали има форма с мнения, в която пациенти преминали/преминаващи през това могат да дадат мнение. Тези предложения са страхотни, дано се случат!

# 439
  • София
Би трябвало да не събират повече, това беше януари, дано да са го разписали вече хубаво и да го приемат, но твърде дълго време мина. Евентуално може в бюджет 2026 да го заложат, а в този пак ще има излишък. Ако някой е чул нещо, да сподели. Аз не се оплаквам, на мен фондът ми е поел достатъчно, платили сме в пъти повече, де, но тези разходи никога няма да са по фонд, а и не е редно. Включих се с мнение единствено, ако може да е в полза на следващите по пътя.

Досега слушах едно интервю на доктор Станулов в Дарик. ❤️ Поръчали са ембриоскоп, не знаех, че имат и MACS. Много ми харесаха нещата, които каза, че почти няма пациентка, която е останала без дете и че напълно открито говори за съвременните варианти. Разбира се, че някои се отказват преди това, сменят клиники или не са готови на алтернативни подходи, но ставаше въпрос за друго, да не задълбавам, който има интерес, ще го изслуша.

За съжаление е било лайф и форумът чупи линка, не може да се вгради - в ютюб: Доктор Станулов, който помогна да се родят 1000 българчета.

https://www.youtube.com/live/mH2H7nt_RXU

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 20:45 от Niya-

# 440
Да, и аз го слушах. На страницата си във Фейсбук д-р Станулов го е постнал.

# 441
Здравейте,

Бях на преглед при д-р Станулов. Чакаме цикъла към края на месеца и ще стартиране инвитро процедура

Моля ви споделете освен микробиология на еякулат какво друго трябва да направим сега за партньора. Вирусологията сега ли да я пуснем? Не мога да се ориентирам по листа с изследванията.

“Преди започване на стимулацията” какво ще рече?

# 442
Да, мисля, че може да пуснете Вирусология. Имайте предвид, че Микробиологията важи 1 месец, а Вирусологията 3 месеца. Иска се преди започване, тъй като ако нещо се изолира да има време до пункция, трансфер, то да бъде изчистено
Здравейте,

Бях на преглед при д-р Станулов. Чакаме цикъла към края на месеца и ще стартиране инвитро процедура

Моля ви споделете освен микробиология на еякулат какво друго трябва да направим сега за партньора. Вирусологията сега ли да я пуснем? Не мога да се ориентирам по листа с изследванията.

# 443
Да, мисля, че може да пуснете Вирусология. Имайте предвид, че Микробиологията важи 1 месец, а Вирусологията 3 месеца. Иска се преди започване, тъй като ако нещо се изолира да има време до пункция, трансфер, то да бъде изчистено
Здравейте,

Вирусологията важи 6 месеца.

# 444
Здравейте,

3 месеца важи вирусологията. В листа на Станулов също го пише. Може и да има някои клиники, където да е 6, но при повечето са си 3 месеца.

# 445
Здравейте,

3 месеца важи вирусологията. В листа на Станулов също го пише. Може и да има някои клиники, където да е 6, но при повечето са си 3 месеца.
Аз правих инвитро при Станулов тази година. Януари началото пусках изследванията, инвитрото беше в края на април и не са ми искали нови изследвания. Освен микробиология, разбира се. Но е възможно от тогава да има промяна.

# 446
  • София
От януари до края на април са три месеца и малко, за  няколко дни не е такъв проблем. За януари - юни са ми искали нови. В Рамус има ваучери, ако искате да ви излязат евтино.

Важното е да са готови изследванията до прегледа, който обикновено е на втория ден от цикъла. Ако има проблеми в тях, можете да ги пуснете на доктор Михайлова, за да изпише лечение преди опита. Освен ако доктор Станулов не ви е дал различни инструкции, защото се променят с времето.

# 447
Здравейте, скоро ми предстои пункция. Някой може ли да ми каже ориентировъчно колко време отнема цялата процедура (питам, за да знам как да организирам деня, трябва ли да си пускам отпуск).

# 448
  • София
Зависи за колко часа е насрочена твоята, часовете се спазват точно, след това се почива в стаята и се минава през кабинета. Следобедът е свободен, но ако си с много фоликули, има вероятност да си подута и да има болка. Прецени си спрямо работата ти и фоликулите. Аз си работя от леглото, но 2-3 часа. Ако работата ти е свързана с носене на тежко, по-добре да починеш един ден.

# 449
Благодаря за отговора, часът ми е в 8. Работя си от вкъщи, но ще помисля Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт