Майчинството счетоводно - 101

• 28 531
  • 688
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря много!
Цитат на: HoneyBee33

link=topic=1780444.msg50107746#msg50107746 date=1755678633
Здравейте, да мамите спициалистки. Грам не мога да се свържа с НОИ, затова моля за инфо, ако някой е наясно. Не съм ползвала 45 дни преди раждането. На 28 август ми изтича втората част на болничния за раждане, какво следва сега - трябва ли да се пускат тези 45 дни или те са безвъзратно загубени? Ако да - каква е процедурата или автоматично ще премина към майчинство сега? Да уточня  - 45-те дни не съм ползвала по моя воля, тъй като работих до последно. Благодаря ❤️
Губите ги ако не ги ползвате.
Ако първия ви болничен е от болницата то той би следвало да е за 42 дни. Като изтече този от болницата вземате още един болничен от педиатъра на детето - за 48 дни, ако сте родили точно на термина или за повече/по-малко дни, съответно ако сте родили по-рано или по-късно.

Сметката е такава - болничните за раждане са 135 дни общо. 45 преди термин, 42 от болницата, 48 от педиатъра. Това е. Ако 45 преди термин не сте ползвали ви остават 42+48 след раждането. Оттам нататък си подавате заявление пред работодател, че ще ползвате майчинство за първата година, която приключва на датата на термина.

# 346
Здравейте!
Влиза ли болничният за общо заболяване по време на бременност (вкл. 45-дневния преди термина) в изчислението на обезщетението за бременност и раждане (90% от дохода за последните 24 месеца), и как това се отразява на размера му?

Самото обезщетение не влиза, а доходът, от който то е изчислено.
По БЛ 45 дни преди термин се изплаща обезщетение за бременност и раждане на база предходните 24 месеца.

Ако си взимала 2000 лв. заплата, но си била в болничен и си получавала около 1600 лв. (80%) за 9 от 24 месеца, средната сума за изчисление няма ли да се понижи? Тоест вместо 24 месеца х 2000 лв  и 90 % от сумата, а да бъде 15 месеца х 2000 лв + 9 месеца х 1600 лв.

# 347
  • В полите на Пирин планина
Не са такива сметките, Gersie.
Като се ползва обезщетение за общо заболяване през бременността, то се определя на база предходните 18 месеца. Размерът на самото обезщетение не влиза в последствие, когато се изчислява обезщетението за бременност и раждане, а точно осреднения доход от 18 - те месеца. Не 80 или 90% от него.
Вече, ако има големи разлики в осиг. доход през тези 18 месеца, естествено, че ще окаже влияние, но това не е уточнено във въпроса.

# 348
Здравейте, да мамите спициалистки. Грам не мога да се свържа с НОИ, затова моля за инфо, ако някой е наясно. Не съм ползвала 45 дни преди раждането. На 28 август ми изтича втората част на болничния за раждане, какво следва сега - трябва ли да се пускат тези 45 дни или те са безвъзратно загубени? Ако да - каква е процедурата или автоматично ще премина към майчинство сега? Да уточня  - 45-те дни не съм ползвала по моя воля, тъй като работих до последно. Благодаря ❤️
Губите ги ако не ги ползвате.
Ако първия ви болничен е от болницата то той би следвало да е за 42 дни. Като изтече този от болницата вземате още един болничен от педиатъра на детето - за 48 дни, ако сте родили точно на термина или за повече/по-малко дни, съответно ако сте родили по-рано или по-късно.

Сметката е такава - болничните за раждане са 135 дни общо. 45 преди термин, 42 от болницата, 48 от педиатъра. Това е. Ако 45 преди термин не сте ползвали ви остават 42+48 след раждането. Оттам нататък си подавате заявление пред работодател, че ще ползвате майчинство за първата година, която приключва на датата на термина.
И аз мислех, че се губят. Но ме накараха да ги взема.
Първият ми болничен беше 42 дни, после сметнаха 135 минус 42 и ми дадоха целия аставащ. После дойде датата на която имам право да ползвам майчинството.

# 349
Здравейте, впредвид, че периодът на 45-дневния болничен обхваща целия август защо пише, че е “започнало изплащане” и дали има възможност да бъде изплатен тази седмица? Или ще остане за другата?

# 350
Може ли малко помощ - Родих месец и нещо преди термин и не съм използвала 45 дневния болничен. След раждането ми дадоха 42 дневен. След като изтече той, мога ли да взема и 45 дневния, надявам се не се губи? И ако да пак от акушер гинеколога, който ме е следил ли?

# 351
  • Melmak
Здравейте!
В начална бременност съм. Кога е редно да уведомя работодателя си? Трябва ли да нося някакви документи? Амбулаторен лист от лекар?

# 352
Nomade.A, виж в справката дали пише дата на ведомост.

Може ли малко помощ - Родих месец и нещо преди термин и не съм използвала 45 дневния болничен. След раждането ми дадоха 42 дневен. След като изтече той, мога ли да взема и 45 дневния, надявам се не се губи? И ако да пак от акушер гинеколога, който ме е следил ли?

Не се губят. Издава ги педиатъра на бебето.

Здравейте!
В начална бременност съм. Кога е редно да уведомя работодателя си? Трябва ли да нося някакви документи? Амбулаторен лист от лекар?

Няма срок по закон. Все пак е добре да стане преди да започне да личи.
Уведомлението е в свободен текст. Може да се приложи амбулаторен лист, ако в него пише данни за бременност и термин.

# 353
Хубаво е независимо дали е предадено лично или по куриер уведомлението да има някакъв документ, че е получено и входирано. Това е нещото, което защитава от съкращаване/уволняване по време на бременността.

# 354
Lady Brinne, днешна е датата на ведомост.

# 355
  • София
Здравейте!
Документ от лекар, удостоверяващ бременността, е задължително да представите на работодателя съгласно КТ (за да породи това уведомление съответните права и закрила за вас като бременна служителка), няма законови срокове кога да уведомите. Възможно е да е амбулаторен лист, от който да е видна бременноста, възможно е да е удостоверение от АГ. Важно е да имате и доказателство, че сте подали това уведомление - най-добре е да си подготвите два екземпляра от уведомлението и медицинския документ и да поискатe да ви поставят входящ номер върху тях, като единият екземпляр с входящ номер трябва да остане за вас. Тази статия по темата може да ви е полезна: Как правилно да уведомите работодателя, че сте бременна, така че … Кодекса на труда?

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 21:49 от *Lorena*

# 356
  • Melmak
Благодаря ви, дами! ❤

# 357
Здравейте, втората година от майчинството ми изтече, в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, докато излезе поредното класиране за държавна ясла в София, но след 20 класирания, нямам надежда, че детето ще тръгне на държавна ясла 😭

Ако запишем детето на частна ясла, кога трябва да уведомя работодателя? Веднага ли като запишем детето и сключим договор? Като тръгне реално да посещава яслата? След като мине адаптационния период на детето ? или като свърши неплатения ми отпуск?

Аз ли трябва да се свържа с работодателя или от детската градина някой ще им се обади?

Доколкото знам "всеки от родителите има право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако работи на трудов договор и детето не е настанено в заведение за пълна държавна издръжка." - Но от това не ми става ясно какво става , ако детето го запишем в частна?

# 358
Здравейте, втората година от майчинството ми изтече, в момента съм в неплатен отпуск за отглеждане на дете, докато излезе поредното класиране за държавна ясла в София, но след 20 класирания, нямам надежда, че детето ще тръгне на държавна ясла 😭

Ако запишем детето на частна ясла, кога трябва да уведомя работодателя? Веднага ли като запишем детето и сключим договор? Като тръгне реално да посещава яслата? След като мине адаптационния период на детето ? или като свърши неплатения ми отпуск?

Аз ли трябва да се свържа с работодателя или от детската градина някой ще им се обади?

Доколкото знам "всеки от родителите има право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст, ако работи на трудов договор и детето не е настанено в заведение за пълна държавна издръжка." - Но от това не ми става ясно какво става , ако детето го запишем в частна?
Яслите не са детски заведения на пълна държавна издръжка и неплатен отпуск 6+5 месеца можете да ползвате без значение дали сте го записали или не и без значение държавна или частна. Можете и да прекратите неплатения отпуск след адаптацията - оставащите полагаеми месеци ви се пазят до 8 годишна възраст, ако се наложи за нещо друго.
Такова уведомление за започване на ясла дължите пред работодателя, ако запишете детето на ясла (без значение държавна или частна) преди 2 годишна възраст т.е. ако все още получавате обезщетение от НОИ.

# 359
Lady Brinne, днешна е датата на ведомост.

Значи днес трябва да има превод. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт