Майчинството счетоводно - 101

• 32 755
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Аз не бих напуснала по собствено желание "защото ще ме махнат". Като ме махнат имам право на обезщетение и борса. Като се махна сама на почти нищо. Така че такова вменяване, че ще ме махнат го приемам за натиск. Чакам си, трая си, махат ме, възползвам се от каквото ми се полага. Нека прочете членовете за освобождаване. По чл. 328 се полага 1 месец обезщетение ако не си намери работа в рамките на него и може да бъде на борса след това на дохода, на който се е осигурявала.

Жената иска да напуска.

# 676
"Защото иначе ще я уволнят".

# 677
"Защото иначе ще я уволнят".

Това са си нейните възприятия. Към момента не са направили такива действия.
При всяко положение, или напуска, или се връща на работа. И двата пътя съм ги описала. Трети няма.

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 12:09 от Joss Stone

# 678
Благодаря ви момичета.Те искат да я изгонят още когато разбраха,че е бременна...връчиха и молба са напускане по взаимно съгласие още тогава...и сега така ще направят...по взаимно съгласие всички знаем,че борсата е минимална и само 4 месеца мисля..наскоро познат който работеше към лидл го принудиха да подпише по взаимно...той не искаше те го заплашиха,че ще го направят дисциплинарно и за него ще е по лошо

# 679
Дисциплинарно не се уволнява току-така. Трябват писмени предупреждения и т.н. Имайте го предвид, ако работодател Ви заплашва.

# 680
Благодаря ви момичета.Те искат да я изгонят още когато разбраха,че е бременна...връчиха и молба са напускане по взаимно съгласие още тогава...и сега така ще направят...по взаимно съгласие всички знаем,че борсата е минимална и само 4 месеца мисля..наскоро познат който работеше към лидл го принудиха да подпише по взаимно...той не искаше те го заплашиха,че ще го направят дисциплинарно и за него ще е по лошо
"Взаимното съгласие" предполага точно това - съгласие от двете страни т.е. доброволно прекратяване на договора. Щом едната страна е несъгласна (приятелката ви) то другата има право да прекрати едностранно договора като премине прези всички необходими процедури и съобрази точно по кой член да го направи, с прилежащите обезщетения.
Подпише ли взаимно съгласие получава едно голо нищо.
И продължавам да твърдя, че отпуск НЕ може да е под МРЗ, без значение дохода, от който е изчислена.

# 681
Щом ситуацията е такава - ползва отпуските, връща се на работа и си изпълнява трудовите задължения, съгласно това, което се изисква по длъжностна характеристика от нея.

# 682
Ами ето, значи има натиск. На който не трябва да се поддава, ако й пука за парите, а явно й пука, щом се задават тези въпроси. Член 328, съкращаване на щата й е вариантът, после обезщетение по чл. 222 (за което не споменава на работодателя, докато не мине месец след освобождаването). Взима си една заплата от работодателя и после почва да получава от борсата за времето, което й се полага спрямо общия стаж досега. Дисциплинарно, както е казано по-горе, не могат да я уволнят без доказателства, така че това са празни приказки, колкото са празни и тези за болничния. Пробват ли, никакъв шанс да успеят, предвид, че е ясно, че го правят защото се връща от майчинство.

Те не могат нея дисциплинарно да я махнат, но виж тя може да ги осъди за неизпълнените задължения от тяхна страна.

# 683
В една от другите теми се заформи дискусия. Като ти издадат 45-дневния болничен от НОИ не ти плащат за тези 45 дни, а само за работните, нали? Майчинството и то си е на работни дни, нали?

Тоест, ако среднодневното ми е 100лв, например - в месеца има 22 работни дни ми изплащат 22х100, нали? А не 31х100, примерно, ако месеца е 31 дни?

Аз мисля, че е на работни, но някои дами пишат, че е календарни и искам да съм сигурна. Благодаря предварително!

# 684
В една от другите теми се заформи дискусия. Като ти издадат 45-дневния болничен от НОИ не ти плащат за тези 45 дни, а само за работните, нали? Майчинството и то си е на работни дни, нали?

Тоест, ако среднодневното ми е 100лв, например - в месеца има 22 работни дни ми изплащат 22х100, нали? А не 31х100, примерно, ако месеца е 31 дни?

Аз мисля, че е на работни, но някои дами пишат, че е календарни и искам да съм сигурна. Благодаря предварително!

Плащат се работни дни, както при болничен, така и при майчинство

# 685
45 дневния болничен ми започва от 17ти.
Следващата седмица работодателя ще го внесе.
Да очаквам ли превод за дните от октомври през месец ноември?

# 686
  • В полите на Пирин планина
45 дневния болничен ми започва от 17ти.
Следващата седмица работодателя ще го внесе.
Да очаквам ли превод за дните от октомври през месец ноември?

Да.

Всички обезщетения се плащат на база работни дни.

# 687
Като стана въпрос, някой наясно ли е за тези допълнителни 2 неработни дни покрай Нова година, дето сега ги измислиха заради еврото, дали ще се броят за работни от НОИ? На много места използват като термин неприсъствени, което ми говори, че би трябвало официално да си получаваме болничните и майчинството и за тях, но ако са действително неработни, ги губим...

# 688
Като стана въпрос, някой наясно ли е за тези допълнителни 2 неработни дни покрай Нова година, дето сега ги измислиха заради еврото, дали ще се броят за работни от НОИ? На много места използват като термин неприсъствени, което ми говори, че би трябвало официално да си получаваме болничните и майчинството и за тях, но ако са действително неработни, ги губим...

Ще изчакаме да видим какво ще излезе официално, но ще се водя неработни, ако бъдат обявени.

# 689
Здравейте,
Извиняват се ако подобен въпрос е имал и преди в групата..
Тъй като ми предстои майчинство, но ме прекратиха преди да разбера че съм бременна.

Изплащат ми от НОИ обезщетение за безработица общо 6 месеца. Въпроса ми е като си връщам тези 24 месеца назад за да изчислявам майчинството, тези от борсата 0 ли са, не съм сигурна дали включват осигуровките за майчинството.

И втория ми въпрос е тъй като ще започвам работа при познати, и се чудя дали си заслужава да внасят осигуровки на по висока от минималната за месец преди да изчезна в болничен.. едва ли ще има такава разлика за месец примерно- високи осигуровки щом се изчислява сумарно.. Не искам да ги нагърбвам при условие че ми правят услуга да ме наемат в последния момент за месец или два- с по високи осиг. но се и замислям какви са вариантите, а за съжаление калкулатора в НОИ ми дава error

И последен въпрос тъй като НОИ не ми вдигат.. Те изплащат с месец назад обезщетението за безработица до колкото забелязвам, в писмото пише че ми се полага до 7.11, т. е ако стартирам на 8.11 предполагам че декември ще ми се изплати цялата полагаща се сума.. То е логично просто бях Питала в БТ и там явно не ме разбраха или те не разбират но казаха че няма да получа нищо за ноември ако стартирам през когато и да е било в ноември.. Което за мен няма логика.

Благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт