Майчинството счетоводно - 101

• 28 387
  • 688
  •   1
Отговори
# 660
защото имам приятелка,която сега ползва натрупан платен отпуск и и плащат на база 780 лв МРЗ ...взима по 550-600 лв на месец
Ето отговора на работодателя и според когото или трябва да се върне да работи 10 дни или и плащат по последните отработени дни...тоест на 780 лв

# 661
  • В полите на Пирин планина
Много интригуващо становище. Вероятно от Еконт експрес не са чували за наличието на минимална работна заплата... Естествено от нейния размер се удържат лични осиг. вноски и ДДФЛ.

Чл. 177. (1) Зa вpeмeтo нa плaтeния гoдишeн oтпycĸ paбoтoдaтeлят зaплaщa нa paбoтниĸa или cлyжитeля възнaгpaждeниe, ĸoeтo ce изчиcлявa oт нaчиcлeнoтo пpи cъщия paбoтoдaтeл cpeднoднeвнo бpyтнo тpyдoвo възнaгpaждeниe зa пocлeдния ĸaлeндapeн мeceц, пpeдxoждaщ пoлзyвaнeтo нa oтпycĸa, пpeз ĸoйтo paбoтниĸът или cлyжитeлят e oтpaбoтил нaй-мaлĸo 10 paбoтни дни.
(2) Koгaтo нямa мeceц, пpeз ĸoйтo paбoтниĸът или cлyжитeлят e oтpaбoтил нaй-мaлĸo 10 paбoтни дни пpи cъщия paбoтoдaтeл, възнaгpaждeниeтo пo aл. 1 ce oпpeдeля oт yгoвopeнитe в тpyдoвия дoгoвop ocнoвнo и дoпълнитeлни тpyдoви възнaгpaждeния c пocтoянeн xapaĸтep.

# 662
Глупости! Как ще плащат под МРЗ?
Да прочетат чл. 21 от НСРОС.

# 663
Според вас има ли какво да се направи или така ще си остане...ясно е,че при първа възможност ще я махнат...те дори и казаха,че при неплатения сама ще си плаща осигуровките

# 664
Според вас има ли какво да се направи или така ще си остане...ясно е,че при първа възможност ще я махнат...те дори и казаха,че при неплатения сама ще си плаща осигуровките
Има - сигнал в ИТ, и понеже е с малко дете и не могат да я махнат едностранно - да си издейства междувременно прекратяване по чл.331 срещу минимум 4 заплати - които са си 4308лв накуп, освен изплащане на оставащия платен отпуск при прекратяване, който също ще се изплати в брутен размер без осигурителни вноски.

# 665
  • В полите на Пирин планина
Да пусне жалба в Инспекция по труда.

# 666
А за това,че и плащат толкова малко ...тоест на 780 лв може ли да иска със задна дата да и изплатят каквото и се полага

Редактирам се
Благодаря ви момичета...нямам думи просто ,ако човек не си знае правата си правят каквото искат

Последна редакция: ср, 15 окт 2025, 16:14 от Надежда Х

# 667
Е, вие няма да сключите договор днес и от утре да занесете болничен за бременност и раждане, нали? Ще имате месеци в осигуряване.
С това, че учите в университет не виждам никаква връзка.
Дори мислех изобщо да не пускам болничен.

# 668
Може ли една страница становище да напишат, но елементарни неща да не знаят. Баси измекярите. Заради такива излиза лоша слава на работодателя. Моите клиенти, за толкова години, никога не са ощетили никой, че и на главата са им си качили някои служители. Винаги пазя гърбовете и на двете страни , защото са ми такива разбиранията за живота. Затова такива неща толкова ме дразнят - еконт 300 лв ли ще ги бутнат?!

# 669
Момичета,Еконт отново са с 2 страници становище и са категорични,че щом няма работено от както е излязла в майчинство и последните и 10 отработени дни са на МРЗ 780 лв ще си получава отпуска на 780лв ...когато е забременяла е ползвала болнични,после майчинство и сега иска направо платен,а после и неплатен отпуск.Отделно не искат прекратяване по чл.331,а по чл.326 до колкото разбирма за да не плащат нищо освен остатъка от отпуска...
Ето становищата им

# 670
При това положение не се напуска докато те не решат да я освободят и тогава се подписва само по член, който е по-тяхна инициатива и предполага обезщетение плюс възможност да се ползва борса.

# 671
Чл. 19, ал. 2 от НАРЕДБА ЗА СТРУКТУРАТА И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТНАТА ЗАПЛАТА

(2) Размерът на среднодневното брутно трудово възнаграждение при изчисляване на платения годишен отпуск и обезщетенията по Кодекса на труда при пълен работен ден не може да бъде по-малък от този, който се изчислява при възникване на съответното основание от размера на установената за страната минимална работна заплата.

Естествено, че не може да предложи 331, той е по инициатива на работодател.

Към момента да миряса, са им прати този член и да се свърже с ИТ, за да й обяснят защо не съобразяват този член в становището си. Според мен никой от ИТ не е съгласувал нищо, но все пак.

Също, да спре да обяснява за адвокати и ИТ, защото е супер дразнещо.
Принципно какво иска да прави? Ще работи ли или ще напуска?

Последна редакция: чт, 16 окт 2025, 10:17 от Joss Stone

# 672
Ще напуска,защото така или иначе те ще я уволнят при първа възможност

# 673
Да изчака да види дали ще й уважат писмото с този член. Междувременно да звънне в ИТ, да обясни казуса и да види какво ще й отговорят.
Щом иска да напуска, да си ползва всички възможни отпуски, да си пусне предизвестие и да си действа нататък. Ако всичко й е изпратено коректно, стискат си ръцете и толкова.
Ако продължат да се правят на кретени или тя иска, да пуска жалба до ИТ. Реално ИТ не може да ги задължи да платят, може да ги глоби сурово. Оттам се връща на работа, като й изтекат всички отпуски и чака. Може да й предложат 331, може и да изчакат детето да стане на 3 и да я уволнят.
Тук може да ми скочат за съветите и са си в правото, но аз не обичам цигании от страна на лицата, без значение работодател или служител.

# 674
Аз не бих напуснала по собствено желание "защото ще ме махнат". Като ме махнат имам право на обезщетение и борса. Като се махна сама на почти нищо. Така че такова вменяване, че ще ме махнат го приемам за натиск. Чакам си, трая си, махат ме, възползвам се от каквото ми се полага. Нека прочете членовете за освобождаване. По чл. 328 се полага 1 месец обезщетение ако не си намери работа в рамките на него и може да бъде на борса след това на дохода, на който се е осигурявала.

Общи условия

Активация на акаунт