Майчинството счетоводно - 101

• 26 938
  • 641
  •   1
Отговори
# 390
Някой има ли опит с чл.138а, Ал.2 от КТ, по който да е подал заявление за намалено работно време и работодателя има ли право да откаже?
Предстои ми да се върна на работа след втората година майчинство; работя изцяло дистанционно и искам да работя на по-малко часове. Опитвам се да се подготвя преди разговор с работодател.
138а, ал. 2 се отнася за пандемията. Вероятно имате предвид друго - 167б?
Молба за промяна в работното време с цел съвместяване на лични и работни ангажименти можете да подадете, но работодателя не е длъжен да ви я уважи.

Последна редакция: сб, 30 авг 2025, 07:48 от HoneyBee33

# 391
  • София
Някой има ли опит с чл.138а, Ал.2 от КТ, по който да е подал заявление за намалено работно време и работодателя има ли право да откаже?
Предстои ми да се върна на работа след втората година майчинство; работя изцяло дистанционно и искам да работя на по-малко часове. Опитвам се да се подготвя преди разговор с работодател.
Чл.138а, ал. 2 от КТ се отнася за въвеждане на непълно работно време по инициатива на работодателя, а не на служителя, в случаите на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка. Към момента няма нито извънредно положение, нито извънредна епидемична обстановка, така че целият член 138а не може да се приложи.
Вероятно сте объркали члена, но така или иначе работодателят не е длъжен да удовлетвори заявлението ви.

# 392
Здравейте! Втора година майчинство съм до началото на декември. Детето ми обаче започва частна ясла в края на октомври. Предполагам, че това ще прекрати и отпуска, и обезщетението. Бременна съм с термин април (тоест няма да се застъпят двете майчинства) и се колебая дали да използвам болничен, платен отпуск или неплатен отпуск докато дойде време за 45-дневния болничен преди термин. Става дума за около три месеца и половина. Бихте ли ме посъветвали? Благодаря предварително!

# 393
  • В полите на Пирин планина
Най-добре е първо платен отпуск и след това болничен.

# 394
Заради преизчисляването на второто майчинство ли? И в двата случая (болничен или отпуск) ли се водя на работа? Ще получавам ли 50% от майчинството с първото дете, докато навърши две години?

Най-добре е първо платен отпуск и след това болничен.

# 395
  • София
Заради преизчисляването на второто майчинство ли? И в двата случая (болничен или отпуск) ли се водя на работа? Ще получавам ли 50% от майчинството с първото дете, докато навърши две години?
Отпускът и болничният прекъсват вашето майчинство и се водите на работа. И по време на платения отпуск, и по време на болничния ще получавате 50% от майчинството за първото дете до навършването му на 2-годишна възраст (разбира се, ако сте си подали преди това заявлението за тези 50%). Препоръката да ползвате платен отпуск и болничен е заради преизчислението на следващото майчинство - с цел да взимате по-висока сума първата година от майчинството за следващото дете.

# 396
Момичета, чудя се нещо тези дни. Нали се връщам на работа, а още съм в първа година майчинство. Това, че сменям работодателя, нужно ли е да го декларирам? Не е ли достатъчно да подам декларацията за 50% от майчинството до края на първата и после и за втората година?
Също не разбирам, ако декларирам, че сменям работодател, защо старият работодател трябва да подава декларацията, а не новият? Ами ако не искам старият да знае къде отивам да работя? В декларацията нали ще пише "на дата Х приключваме работа към фирма У и на следващия ден започвам във фирма Z". И какво ги интересува от НОИ, щом нямам прекъсване в осигуряването и абсолютно нищо няма да се промени за тях, независимо къде работя? Нещо пропускам май...

# 397
Разбира се, че е нужно да го декларираш. Стария работодател подава декларация в НОИ, че вече не ти е осигурител. Новия от своя страна подава, че работиш при него.
Спокойно, в декларацията на стария работодател не се посочва къде отиваш.

# 398
Здравейте. Някой знае ли след майчинство, задължително ли е да се отработват 10 дни , за да се актуализира заплатата ?

# 399
Здравейте. Някой знае ли след майчинство, задължително ли е да се отработват 10 дни , за да се актуализира заплатата ?

По принцип не е задължително да се актуализира заплатата, освен, ако не е била минималната, която се променя автоматично или имате колективен трудов договор.

# 400
Не са длъжни да ви актуализират заплатата. Освен ако не сте на минимална и тя се е покачила, докато се били в майчинство - тогава не е нужно да отработвате нищо.
Ако пък са решили да ви я актуализират това се случва с допълнително споразумение или заповед и датата на влизането му в сила се посочва в самия документ.

# 401
Момичета, ако си пусна болничен от сега до раждането (7 месеца), ще се отрази ли това на майчинството ми?

# 402
Момичета, ако си пусна болничен от сега до раждането (7 месеца), ще се отрази ли това на майчинството ми?

Няма еднозначен отговор.
Зависи какви са ти били доходите през предходните 18 месеца, преди този, в който излезеш в болничен по време на бременността (за общо заболяване).

# 403
И аз имам същия въпрос, осигурявала съм се на максимума все в последните 3 години. Дали ще се отрази много негативно по-ранния болничен (7 месец)?

# 404
  • София-Младост
И аз имам същия въпрос, осигурявала съм се на максимума все в последните 3 години. Дали ще се отрази много негативно по-ранния болничен (7 месец)?
Не би трябвало.

Общи условия

Активация на акаунт