Майчинството счетоводно - 101

• 25 046
  • 604
  •   5
Отговори
# 570
  • София-Младост
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/
Ако в тази справка не го виждат, то значи не е входиран още от работодател, крайния срок е 10.10.

Подозирам, че го гледате в Справка по ЕГН за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове, а това е справката, в която се вижда, че лекаря го е предал на датата на издаването му.

# 571
Здравейте,
Четох назад в темата обсъжданията по сходни въпроси, но се пообърках и затова реших да попитам отново ( извинявам се предварително).
Вече съм в 45 дневен преди раждане, ако пренося трябва да изчакам болницата да ми издаде след като родя болничен, който ще е за 42 дни от датата на термин или от датата на реалното раждане, която ще е след термин?
Ако от болницата е от датата на реалното раждане - трябва да имам междинен болничен от следящия АГ за дните на преносване?

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 13:23 от JS_B

# 572
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/
Ако в тази справка не го виждат, то значи не е входиран още от работодател, крайния срок е 10.10.

Подозирам, че го гледате в Справка по ЕГН за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове, а това е справката, в която се вижда, че лекаря го е предал на датата на издаването му.

Да, точно там не го виждам. Ще следя значи и ще чакам до 10-то число да го входират. Много, много благодаря за помощта! Relaxed

# 573
Като цяло практиката на НОИ ми е странна, аз съм в 45-дневен болничен от 22.08.2025-05.10.2025. Дните от август ми бяха преведени в средата на септември месец, сега видях, че е входирано като очакващо плащане дните ми от септември месец, като от календара на плащания на НОИ, предполагам, че на 07.10. ще имам превод. И отделно ще правят превод и ще чакам да си получа 3-те работни дни от октомври месец като отделен превод, което за мен е доста безсмислено. Виждам, че те още не са обработени в “СПРАВКА ПО ЕГН/ ЛНЧ/ СЛН ЗА ПРЕДСТАВЕНИ ДОКУМЕНТИ И ИЗПЛАТЕНИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ПОМОЩИ ОТ ДОО”.

И отделно не ми стана ясно защо до сега БЛ ми ги изчисляваха по 75,3313 лв на ден, но откакто съм в 45-дневен болничен сумата е 70,0378 лв.

# 574
45 дневния вече се изчислява като майчинството - 24 месеца назад. За болничен е 18.

# 575
Дали има яснота от 01.01.2026 какво ще се случва с майчинството ? Терминът ми се пада в началото на януари и с ПИК на НАП виждам какво ще получавам дневно, но за другата година - деля на официалният курс ли или ще се изчислява на дохода 24 месеца назад, но в евро ?

# 576
Най-сетне успях да се логна 😀
Въпросът ми е - пише Изплатен в последното поле, като датата за ведомост излиза днес 1-10-2025. Само дето не е изплатен 😀
Да им звъня ли или сигурно утре ще ми го пуснат превода?

# 577
Утре. Има и календар на плащанията, може да проверите кои дни изплащат, обикновено вторник и четвъртък.

# 578
Утре. Има и календар на плащанията, може да проверите кои дни изплащат, обикновено вторник и четвъртък.

Супер, благодаря много за инфото и за помощта от всички. ❤

# 579
Здравейте, 45 дневния трябва да се вземе от болницата където ще раждам или може от друго място? Всички болнични са ми от лекарката, която ме следи по НЗОК, но няма да раждам при нея.
Аз ще раждам секцио и преди края на 45 ден в такъв случай следващия болничен кога се издава вече от болницата, в която ще раждам? След като изтекат 45 дни или?

# 580
  • София-Младост
Здравейте, 45 дневния трябва да се вземе от болницата където ще раждам или може от друго място? Всички болнични са ми от лекарката, която ме следи по НЗОК, но няма да раждам при нея.
Аз ще раждам секцио и преди края на 45 ден в такъв случай следващия болничен кога се издава вече от болницата, в която ще раждам? След като изтекат 45 дни или?
45 дневния болничен се издава от АГ следил бремеността. ОТ болницата ще ви издадат този за 42 дни от датата на раждане.
Много вероятно е дните от октомври да ви изплатят заедно с останалите от м.09.
Icy
Болничен за бременост и раждане се изчислява за период от 24 месеца назад, явно там дохода  е малко по-нисък от този преди другия болничен, който се смята на база 18 месеца назад.

# 581
Здравейте, а при преносване дните между болничния по термин и този от болницата от дадата на раждане с какъв болничен се покриват? От АГ ли?

# 582
  • София-Младост
Здравейте, а при преносване дните между болничния по термин и този от болницата от дадата на раждане с какъв болничен се покриват? От АГ ли?
Издава се болничен след като родиш, за да се знае точния брой дни, от АГ следил бремеността. Сама трябва да си го поискаш, в смисъл АГ-то няма да знае, че има преносване.

# 583
А ако 180-те дни свършват точно преди да започне 45-дневния как се издават допълнително 2-3 дни за преносване?

# 584
  • В полите на Пирин планина
А ако 180-те дни свършват точно преди да започне 45-дневния как се издават допълнително 2-3 дни за преносване?

Това е болничен за бременност и раждане - част от 135-те дни, които се полагат на жената преди и след раждането. Изравняването се прави с последния БЛ, който се издава от педиатъра на вече роденото бебе.

Общи условия

Активация на акаунт