Майчинството счетоводно - 101

• 24 818
  • 595
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте! Има ли справка, в която да се провери коя банкова сметка е предадена към НОИ? Февруари месец имах смяна на банкова сметка и работодателят се задължи да я предаде за обновяване към НОИ. И аз чакам сега изплащане на болничен за септември, който от вчера стои като изплатен, но до момента нямам получен превод.

# 586
Здравейте! Има ли справка, в която да се провери коя банкова сметка е предадена към НОИ? Февруари месец имах смяна на банкова сметка и работодателят се задължи да я предаде за обновяване към НОИ. И аз чакам сега изплащане на болничен за септември, който от вчера стои като изплатен, но до момента нямам получен превод.
В самата справка под ЕГН-то ти е написан IBAN-a.
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

# 587
Извинявам се, но никъде не виждам IBAN да фигурира.

Едит: Видях къде е IBAN-а. Разбира се, че не е обновен. Уведомих работодателя. Този превод предполагам, ще бъде канселиран. Аз нещо друго трябва ли да направя?

В самата справка под ЕГН-то ти е написан IBAN-a.
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 16:57 от WitherWings

# 588
  • Sofia
Здравейтец въпросът ми е свързан с изплащането на втора година майчинство при връщане на работа. Доколкото прочетох, за да се взима 50% от полагащото се майчинство, детето не трябва да е записано на ясла на “пълна държавна издръжка”. Значи ли това, че ако детето е в частна ясла, ще мога да взимам това майчинство?

Те и обикновените държавни/общински ясли не са на пълна държавна издръжка.
Ще получавате 50% от обезщетението за гледане на дете, ако подадете декларация до работодателя си.

По смисъла на § 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за семейните помощи за деца специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

В този смисъл детските градини и ясли не са заведения на пълна държавна издръжка.

Допълнителна декларация ли се подавя за 50% от майчинството освен уведомлението към НОИ?

# 589
  • В полите на Пирин планина
Да, има декларация за получаване на 50% от майчинството.

# 590
Здравейте,
Болничния ми (45-дни преди раждане) е от 2.09 до 16.10. На 30.09 получих превод за Септември, но все още няма индормация за остатъка. В справката за предадени и изплатени болнични няма нов добавен ред над този, в който пише сумата и статуса.
Знаете ли кога ще качат новото инфо за остатъка?

# 591
Здравейте,
Болничния ми (45-дни преди раждане) е от 2.09 до 16.10. На 30.09 получих превод за Септември, но все още няма индормация за остатъка. В справката за предадени и изплатени болнични няма нов добавен ред над този, в който пише сумата и статуса.
Знаете ли кога ще качат новото инфо за остатъка?
Остатъка още не е изтекъл, какво ново инфо искате? Изчакайте след 16.10 и ще се появи.

# 592
Здравейте! Отново съм аз. Знаете ли колко бързо става обновяването на нов IBAN в системата на НОИ? И защобпише, че болничният е изплатен, при положението че това е вече неактивна сметка?

# 593
Защото преводът е бил направен. Колко бързо ще се отрази в НОИ новата сметка, не знам точно, но първо трябва да се направи корекция от работодателя.

# 594
Уведомила съм работодателя, надявам се да свършат работата максимално бързо. Но как е направен превод по нефукционираща сметка? Не трябва ли да излиза някакво съобщение за грешка? Притеснявам се да не ми откажат плащане, заради грешката на работодателя.

# 595
Уведомила съм работодателя, надявам се да свършат работата максимално бързо. Но как е направен превод по нефукционираща сметка? Не трябва ли да излиза някакво съобщение за грешка? Притеснявам се да не ми откажат плащане, заради грешката на работодателя.

Няма да ти откажат плащане. За обезщетенията има 3-годишен давностен срок.
Прави се превод по закрита сметка (в смисъл, че в момента на нареждането на превода няма индикация, че тази сметка не е активна вече) и в последствие сумата се връща на наредителя, т.е. на НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт