Майчинството счетоводно - 101

• 24 827
  • 595
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте! Задължително ли е да се излезе в болничния 45 дена преди раждане или може да не се вземе такъв и да се работи до раждането? Тогава какво се взима, в случай че се роди по-рано детето, болничен от болницата или какво и след това какво?
Спомням си, че се взима болничен 45 дена преди раждане, после от болницата при раждане, после от педиатъра и чак след това се водеше майчинство, но в случай, че не желая да излизам в болничен преди раждането, ако имам такава възможност разбира се, тогава какво следва? Хаотично ми е малко, не ги разбирам тези неща, извинявам се, дано ме разбрахте!

# 16
АГ може да издаде болничен за 14дни. След това дава направление за ЛКК + амбулаторен лист в който записва, че препоръчва удължаване на болничния. С тези документи отивате в някое ДКЦ/МЦ където има обща или АГ комисия (на регистратурата там ви обясняват кога да се явите и ако искат някакви допълнителни документи).
Ако не стигнат 180 дни, се ходи на ТЕЛК. 180дни са за една календарна година, като за две не може да надвишават 360.
Спокойно може да излезете и в отпуск по някое време.

Искрено Ви благодаря за изчерпателното обяснение. Имам последен въпрос - тези 180 дни могат ли да се прекъсват, например детската градина не работи август и тогава да си ползвам годишния отпуск вместо този болничен? Или да уведомя работодател и да го пусна преди тези 180 дни? Понеже искам да отложа максимално обявяването на бременността, така ме посъветва и гинеколога.

# 17
Имам последен въпрос - тези 180 дни могат ли да се прекъсват, например детската градина не работи август и тогава да си ползвам годишния отпуск вместо този болничен? Или да уведомя работодател и да го пусна преди тези 180 дни? Понеже искам да отложа максимално обявяването на бременността, така ме посъветва и гинеколога.
Няма как да излезете болничен, без работодателя ви да разбере, че сте бременна. В болничния се изписва диагнозата, която в 90% от случаите е заплашващ аборт, особено в случаи като вашия, в които излизането в болничен е превантивна мярка, а не реална и/или спешна ситуация.
Няма проблем да се ползва първо едното, после другото, с прекъсвания или без - както прецените.

Здравейте! Задължително ли е да се излезе в болничния 45 дена преди раждане или може да не се вземе такъв и да се работи до раждането? Тогава какво се взима, в случай че се роди по-рано детето, болничен от болницата или какво и след това какво?
Спомням си, че се взима болничен 45 дена преди раждане, после от болницата при раждане, после от педиатъра и чак след това се водеше майчинство, но в случай, че не желая да излизам в болничен преди раждането, ако имам такава възможност разбира се, тогава какво следва? Хаотично ми е малко, не ги разбирам тези неща, извинявам се, дано ме разбрахте!
Може да не вземате 45 дневен болничен. Трябва да кажете на следящия ви АГ. Може 10 дни (примерно) преди раждането да решите, че вече не ви е комфортно да ходите на работа и да излезете само този остатък 10 дни (или колкото решите). Неползваните дни просто ги губите - вместо 45 дни преди термин ползвате по-малко или дори никакви дни. След това болничен ще ви се издаде от болницата след раждането, след това от педиатъра и нататък всичко както си е и в стандартния вариант.

# 18
Здравейте!

Бременна съм след инвитро в 5г.с.
Препоръката на моят АРТ лекар и моето желание е да излезна болничен след като чуем сърдечна дейност.

Проблемът идва с работата и моят работодател. Към момента аз съм единствената, която знае как се изпълняват моите задължения и въпреки разговорите с моя ръководител да имам бек-ъп, това към момента не е факт.

Работя в тази българска фирма от 2г. и пред очите ми са ставали множество уволнения и съкращения на неудобни служители и това е причината да не съм съобщавала, че правим инвитро.

Не знам как да постъпя, защото не ми се иска да съм некоректна, но знам, че като излезна по майчинство, след това няма да има място за мен в компанията.

От друга страна, ако излезна в болничен, вероятно ще започне нон-стоп звънене по телефона, молби и извиване на ръце да работя по време на болничния. Отделно се притеснявам, че ако нещо се случи с бременността и тя не продължи, отново ще е въпрос на време да бъда освободена.

Търся съвет как да постъпя. Благодаря!

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 08:42 от little.storm

# 19
  • В полите на Пирин планина
little.storm
Скрит текст:
Честита бременност. Стискам палци всичко да е наред!

Съжалявам, но няма еднозначно решение. Всичко е въпрос на преценка. Зависи какво е естеството на работата и дали ти лично би била склонна да продължиш да работиш и при нужда да излизаш в болнични. Това би било балансирано решение, ако може да се получи по някакъв начин.
Ако самият характер на работата не позволява да я вършиш докато си бременна, то няма много какво да мислиш - просто ще излезеш в отпуск по болест. В някакъв момент (ако всичко е наред с бремнността) ще се наложи да уведомиш работодателя си, вероятно още при представянето на първия БЛ.

# 20
Работодателят ми осигурява очила на всеки 3 години. При мен се пада настоящата година, но съм по майчинство. Така отлага ли се правото ми за това?

# 21
  • София-Младост
Работодателят ми осигурява очила на всеки 3 години. При мен се пада настоящата година, но съм по майчинство. Така отлага ли се правото ми за това?
Зависи как го е формулирал работодателя. ЧР попитайте или счетоводството. Няма еднозначен отговор.

# 22
Здравейте, вероятно поредния тъп въпрос, но не съм била до сега в болничти и нямам представа как се процедира.
Болничният ми лист е от 19.05 до 21.06, имам ПИК към НОИ, как мога да разбера как и кога ще бъде изплатен?

# 23
Здравейте, вероятно поредния тъп въпрос, но не съм била до сега в болничти и нямам представа как се процедира.
Болничният ми лист е от 19.05 до 21.06, имам ПИК към НОИ, как мога да разбера как и кога ще бъде изплатен?
Срокът на работодателя за предаване към НОИ е 10.06. 2-3 дни е времето от предаването до появяването в сайта на НОИ. Обикновено до две седмици след предаването се плаща - в твоя случай частта за май, а до седмица след изтичане на болничния и частта за юни.

# 24
  • София
В тази справка може да следите подаден ли е болничният, обработен ли е, предстои ли плащане:
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

# 25
Благодаря ви много. Виждам в една друга справка само, че е издаден, а в тази на Лорена изобщо не присъства.

# 26
  • София
Благодаря ви много. Виждам в една друга справка само, че е издаден, а в тази на Лорена изобщо не присъства.
Значи вероятно още не е подаден от работодателя към НОИ (възможно е и да е подаден в последните 1-2 дни - в тази справка, към която дадох линк, подаването на информация за болничния от работодателя се отразява със забавяне от 1-2-3 дни).

# 27
Здравейте! В първа година майчинство съм.  Учител съм и работя в едно и също учебно заведение 4 години, но работодателя всяка година ми дава срочен договор. Разбрах, че ще ми прекрати договора след неговото изтичане, понеже нямало как да го продължи щом съм в майчинство…. Бих искала да попитам:
1. Какви права имам?
2. Ще продължа ли да получавам майчинство до навършване на 1 година на детето ?
3. За да получавам майчинство и втората година какво трябва до направя?

Благодаря, че изчетохте и ще се радвам някой да ми даде съвет!

# 28
  • София
Здравейте! В първа година майчинство съм.  Учител съм и работя в едно и също учебно заведение 4 години, но работодателя всяка година ми дава срочен договор. Разбрах, че ще ми прекрати договора след неговото изтичане, понеже нямало как да го продължи щом съм в майчинство…. Бих искала да попитам:
1. Какви права имам?
2. Ще продължа ли да получавам майчинство до навършване на 1 година на детето ?
3. За да получавам майчинство и втората година какво трябва до направя?

Благодаря, че изчетохте и ще се радвам някой да ми даде съвет!
Ще получавате майчинство до края на първата година (до датата на термин), а за да може да получавате майчинство през втората година, трябва да си намерите нов работодател.

# 29
Зависи как го е формулирал работодателя. ЧР попитайте или счетоводството. Няма еднозначен отговор.
Значи по принцип майчинството може да го отменя все пак? Дори да не е от началото на годината?

Общи условия

Активация на акаунт