Майчинството счетоводно - 101

• 26 955
  • 641
  •   1
Отговори
# 405
Разбира се, че е нужно да го декларираш. Стария работодател подава декларация в НОИ, че вече не ти е осигурител. Новия от своя страна подава, че работиш при него.
Спокойно, в декларацията на стария работодател не се посочва къде отиваш.
Благодаря!

# 406
  • Sofia
Здравейте. Планирам връщане на работа след първа година майчинство. Имам 2 въпроса:
1) Колко по-рано се подава декларация за промяна на обстоятелствата?
2) Ако искам да подам заявление за излизане от работа час по-рано за което разбрах, че имат право майките какво е нужно да направя? Между другото се чудя за този вариант с час по-малко или да договаря различно работно време - от 8-17?

# 407
  • Бургас
Имам дете на 1 година и 4 месеца и бебе на 1 месец.До сега не съм взимала майчинство защото нямах 1 година трудов стаж.Ноември месец правя една година.Въпросът ми е тогава ли трябва да подам декларации до НОИ и за двете деца и болничния от ЛЛ на детето ли трябва да бъде взет.Питам тук първо а не счетоводителят ми защото не е от най-квалифицираните и доста от нещата по фирмата трябва аз да си проучвам или аз да си ги пускам и оправям и първо бих искала да се посъветвам тук с някой по запознат по казуса.

# 408
Здравейте. Планирам връщане на работа след първа година майчинство. Имам 2 въпроса:
1) Колко по-рано се подава декларация за промяна на обстоятелствата?
2) Ако искам да подам заявление за излизане от работа час по-рано за което разбрах, че имат право майките какво е нужно да направя? Между другото се чудя за този вариант с час по-малко или да договаря различно работно време - от 8-17?
По точка 1 се разберете с работодателя, официалния срок е тридневен, но чисто човешки е добре да си изговорите нещата предварително.
По точка 2 - къде го четохте това? Работеща майка на дете под 8 месечна възраст има право да излиза от работа 2 пъти на ден за по един час - води се отпуск за кърмене - чл. 166 от КТ. Ако детето е по-голямо от 8 месеца този отпуск е един час дневно и се разрешава по преценка на лекар при медицинска необходимост детето да бъде кърмено.
Предоговаряне на работното време имате право да предложите, но не са длъжни да се съобразят с вашите искания.

# 409
  • София-Младост
Имам дете на 1 година и 4 месеца и бебе на 1 месец.До сега не съм взимала майчинство защото нямах 1 година трудов стаж.Ноември месец правя една година.Въпросът ми е тогава ли трябва да подам декларации до НОИ и за двете деца и болничния от ЛЛ на детето ли трябва да бъде взет.Питам тук първо а не счетоводителят ми защото не е от най-квалифицираните и доста от нещата по фирмата трябва аз да си проучвам или аз да си ги пускам и оправям и първо бих искала да се посъветвам тук с някой по запознат по казуса.
Не разбирам защо плащате на счетоводител, който не ви върши работа?!
Още с първото дете е трябвало да си подавате всичко към НОИ. След това  ис второто дете, без значение, че не сте имала право на обезщетение. Има място, където се отбелязва, че нямате необходимия стаж.
Необходим ви е 12 месеца осигурителен стаж, щом сте го придобила, щеше да започна де ви се изплаща обезщетение. Подайте си декларациите и болничните сега.

# 410
  • София
какви документи се подават за втора година майчинство?

# 411
  • София-Младост
какви документи се подават за втора година майчинство?

Приложение 7

# 412
Здравейте, какви документи се подават за изтегляне на неплатения отпуск за отглеждане на дете? До колкото знам може да ми прехвърли 5 месеца, но кога и какви документи се подават?

# 413
Разбира се, че е нужно да го декларираш. Стария работодател подава декларация в НОИ, че вече не ти е осигурител. Новия от своя страна подава, че работиш при него.
Спокойно, в декларацията на стария работодател не се посочва къде отиваш.
Днес подадох декларация за промяна на обстоятелствата в старата си работа (голяма международна фирма). Чудеха се на тази декларация (номер 12 към член 14, ал.1) и казаха, че ще проверят какво е това и дали е нужно. На новата ми работа изобщо не са наясно и не са виждали такава декларация. Това ли е правилната декларация, когато сменяш работно място?
На новата работа подадох приложение 2 (към член 4, ал.1), за получаване на 50% от майчинството за първата година, но въпросът с промяната на обстоятелствата остава висящ.

# 414
  • Пловдив
Ала-бала много фирми плащат на счетоводители, които не са наясно с елементарни неща. Самата аз също писах тук преди време, защото жената, която се занимаваше с това при нас се пенсионира, чух се с новата жена и ми каза, че не била сигурна коя декларация била, че уж нещо скоро променяли...та след питане тук сама си оправих нещата и занесох. Сега да видя дали ги е подала, където трябва и ще си получа майчинството през втората година 🙂 и не сме малка фирма, не е до липса на средства, не винаги и положението е наши и ваши, но имаме достатъчно кадри, които не знам защо са наети.

# 415
  • София-Младост
Skady тази декл 12 от кой закон/наредба е?
Така или иначе не ви трябва 🙂

# 416
Чета какво съм написала. . . Close
Искам да изтегля неплатения на бащата! Колко по рано се подават документите и какви?

Здравейте, какви документи се подават за изтегляне на неплатения отпуск за отглеждане на дете? До колкото знам може да ми прехвърли 5 месеца, но кога и какви документи се подават?

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 08:40 от Lizi:) :)

# 417
А каква декларация да подам за промяна на обстоятелствата?

# 418
  • В полите на Пирин планина
А каква декларация да подам за промяна на обстоятелствата?

Нали вече си я подала - тя се подава при стария работодател.

# 419
  • София-Младост
Чета какво съм написала. . . Close
Искам да изтегля неплатения на бащата! Колко по рано се подават документите и какви?

https://kik-info.com/forum/index.php?topic=1671.0

Skady
Промяната се декларира със същата декларация, но се попълва раздел ІІ.

Общи условия

Активация на акаунт