Майчинството счетоводно - 101

• 26 063
  • 628
  •   1
Отговори
# 555
  • В полите на Пирин планина
Здравейтец въпросът ми е свързан с изплащането на втора година майчинство при връщане на работа. Доколкото прочетох, за да се взима 50% от полагащото се майчинство, детето не трябва да е записано на ясла на “пълна държавна издръжка”. Значи ли това, че ако детето е в частна ясла, ще мога да взимам това майчинство?

Те и обикновените държавни/общински ясли не са на пълна държавна издръжка.
Ще получавате 50% от обезщетението за гледане на дете, ако подадете декларация до работодателя си.

По смисъла на § 1, т. 4 от Допълнителните разпоредби на Закона за семейните помощи за деца специализирани институции за отглеждане на деца на пълна държавна издръжка са заведенията, в които на децата се осигуряват жилище, храна и облекло за сметка на държавния и общинските бюджети, без да се заплаща такса.

В този смисъл детските градини и ясли не са заведения на пълна държавна издръжка.

# 556
Ако се върнете на работа ще получавате 50.% без значение детето дали е ня ясла или не.

# 557
Тъй като ми предстои да подам молба за неплатен отпуск за отглеждане на дете до 7г (или до 8г беше, не помня) и имам две деца ,които отговарят на критерия (на 4г и на 2г) . За всяко от децата имам право на 6м неплатен отпуск? Тоест общо 12м? Като попълвам документите за отпуската на два пъти ли трябва (първо 6м за едното дете, после 6м за другото дете)?

# 558
Да и на двата въпроса.
И за двете деца може да ползваш и се подават отделни молби.

# 559
Здравейте, 

Някой успявал ли е да се логне да си види справките след генериран ПИН пред евротръст?
Аз си регистрирах, но не ме логва.
Възможно ли е нещо да съм объркала (ПИК и ЕГН правилно съм въвела), или трябва повече време, за да ме отразят в системата?

# 560
Здравейте,
родих преди 10 дни.
бащата ще използва 5 от дните за отпуска(от помагаемите 15 дни )
необходимо ли е да попълва декларация по Приложение № 3 - Заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 от КСО и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст на основание чл. 53в, ал. 2 от КСО до 15 дни

# 561
  • София-Младост
Libraing
1. Опитайте по-късно, ако наистина системата е натоварена.
2. Опитайте отново, понякога нула и буква О се бъркат визуално.
Искате да видите дали работодател ви е подал болничния лист ли? Май не е тази справка, където се опитвате да влезете.
Ето тази ви трябва:
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

# 562
Libraing
1. Опитайте по-късно, ако наистина системата е натоварена.
2. Опитайте отново, понякога нула и буква О се бъркат визуално.
Искате да видите дали работодател ви е подал болничния лист ли? Май не е тази справка, където се опитвате да влезете.
Ето тази ви трябва:
https://reps.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

Благодаря много за съдействието и за линка към правилната справка! ❤

Продължавам да не мога да вляза.

Въвеждам правилно информация, проверих хиляда пъти. ЕГН в едното поле, в другото - ПИК-а който ми излезе в Евротръст.

Генерирах го днес, може би трябва време да се спои системата 😀 просто не ми се иска да се налага да ходя на живо да се разправям.

# 563
И аз си взех ПИК чрез Евротръст, но не съм имала проблеми. Веднага след като го генерирах успях да вляза…

# 564
На мен системата изобщо не ми генерира ПИК (пак през Евротръст), но ако имате ПИК от НАП и с ЕГН, също може да се логнете и да получите някои справки. Зависи вече дали е това, което на вас ви трябва.

Здравейте, 

Някой успявал ли е да се логне да си види справките след генериран ПИН пред евротръст?
Аз си регистрирах, но не ме логва.
Възможно ли е нещо да съм объркала (ПИК и ЕГН правилно съм въвела), или трябва повече време, за да ме отразят в системата?

# 565
Да и на двата въпроса.
И за двете деца може да ползваш и се подават отделни молби.

Значи първо подавам за едното дете 6м да използвам. Като мине периода за другото. И вече чак тогава таткото може да прехвърля?

И другото, детето ако ходи на детска градина проблем ли е да взимам болничен и той да прекъсва неплатения отпуск? Защото за там ще ми трябва документ за отсъствието на детето, нали?

# 566
Minty

Малко преди да изтекат първите шест месеца се подава за другите - поне десет дни по-рано.

Вашият болничен не е основание за отсъствие на детето от детска градина. Там трябва бележка от лекар, а доколкото помня, може и някакви дни по семейни причини. Но това вече уточнете в детското заведение.

Ако излезете в болничен, то той прекратява другия отпуск и след това отново трябва да подавате молба за остатъка.

# 567
Здравейте, имам 14 дена болничен от АГ за период 15.09 до 28.09. В НОИ виждам, че в постъпил още на 15.09 от работодател.
Кога се очаква да бъде изплатен?

# 568
  • София-Младост
Здравейте, имам 14 дена болничен от АГ за период 15.09 до 28.09. В НОИ виждам, че в постъпил още на 15.09 от работодател.
Ако не гледате другата справка, която е кога е предаден от лекар в системата, то вероятно тази седмица ще имате пари.

# 569
Ако не гледате другата справка, която е кога е предаден от лекар в системата, то вероятно тази седмица ще имате пари.
Много благодаря, в другата справка за изплатени парични обещетения не го виждам да фигурира изобщо. Не знам дали се появява там чак след като бъде изплатен.

Общи условия

Активация на акаунт