Майчинството счетоводно - 101

• 27 610
  • 652
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, предстои ми да представя пред работодателя си първия болничен (45 дни преди раждане). Знам, че заедно с него трябва да му дам и декларация за банкова сметка (никога досега не съм ползвала какъвто и да е болничен, в НОИ нямат информация за мои сметки).
Въпроси:
1. Тази декларация в свободен текст ли е или е въпросното приложение 1 от страницата на НОИ? (получавам противоречива информация от работодателя си и от други майки).
2. Трябва ли да представя и удостоверение от банката, че съм титуляр по въпросната сметка? (представила съм такова при постъпване на работа, но т.к. е със срок 6 месеца, отдавна е изтекло)
3. Има ли друго, което трябва да дам на работодателя на този етап?

# 646
Здравейте, момичета. Малко заплетен казус имам. Прекъснах първата година майчинство, напуснах работата, от която ме осигуряваха, и започнах нова работа. Сега получавам половината от майчинството и си ходя на новата работа. Обаче съм в изпитателен срок и то доста дълъг поради спецификата на професията.
Какво се случва с майчинството, ако ме махнат от работа по време на изпитателния срок? Имам ли някакви права, по някакъв начин да получавам някакво майчинство? Ако намеря бързо друга работа? Ами ако не?

Обезщетение от НОИ се получава, защото сте осигурена за съответния риск. Т.е. ако нямате осигуряване, не се полага обезщетение. Ако ви "махнат" трябва да си намерите нова работа.

Здравейте, предстои ми да представя пред работодателя си първия болничен (45 дни преди раждане). Знам, че заедно с него трябва да му дам и декларация за банкова сметка (никога досега не съм ползвала какъвто и да е болничен, в НОИ нямат информация за мои сметки).
Въпроси:
1. Тази декларация в свободен текст ли е или е въпросното приложение 1 от страницата на НОИ? (получавам противоречива информация от работодателя си и от други майки).
2. Трябва ли да представя и удостоверение от банката, че съм титуляр по въпросната сметка? (представила съм такова при постъпване на работа, но т.к. е със срок 6 месеца, отдавна е изтекло)
3. Има ли друго, което трябва да дам на работодателя на този етап?
Няма нищо противоречиво, попълва се приложение 1. Преди беше задължително да се предоставя удостоверение, вече не е. Някои колеги искат, аз лично не - имам попълнена декларация с подпис на лицето, не съм пъдарин да ходя след него и да го проверявам дали това е неговата сметка. По т. 3 - няма.

# 647
Интересуваме за първата година майчинство възможно ли е да е под минималната работна заплата, за втората година е ясно, че не може, но за първата??

# 648
  • В полите на Пирин планина
Интересуваме за първата година майчинство възможно ли е да е под минималната работна заплата, за втората година е ясно, че не може, но за първата??

Точно за първата не може да е под МРЗ, а за втората е определена сума със ЗБДОО и в момента е 780 лева.

# 649
Имам и друго питане, тъй като много се обърках.
Болничният за бременност с течение на времето спада, така ли да го разбирам?
Историята ми е следната: до края на Юни месец 2024г. съм била с непрекъснати трудови осигуровки повече от 6 години. Съкратиха ме, защото се разбра, че ще започвам ин витро процедури и ми се налагаше често да излизам от работа и да пътувам на км. В крайна сметка бях на борсата до Март 2025г. Започнах работа и в края на Май месец се установи бременност. Принудих се да изляза болничен в края на Юли месец. Първият болничен, който НОИ ми излати беше на стойност някъде около 1100лв, а сегашният е около 500лв. Как да разбирам това, че всеки месец до раждането ще пада ли?

# 650
В сайта на НОИ влизате с ПИК код и виждате коя сума за какво се отнася и какъв период обхваща. Тук не можем да гадаем, твърде много въпросителни има.
Генерално на въпроса ви - не, не намалява болничния.

Последна редакция: вт, 14 окт 2025, 17:54 от HoneyBee33

# 651
При преносена бременност в декларацията за  изплащане на обезщетение за остатъка до 410 дни към работодателя коя е крайната дата - датата на термин или датата на раждане на детето?

# 652
  • В полите на Пирин планина
При преносена бременност в декларацията за  изплащане на обезщетение за остатъка до 410 дни към работодателя коя е крайната дата - датата на термин или датата на раждане на детето?

Няма значение кога е настъпило раждането. Пише се според определения термин.

Общи условия

Активация на акаунт