Майчинството счетоводно - 101

• 31 333
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Месеците на БТ се смятат като МРЗ. Високи осигуровки за 1-2-3 месеца няма смисъл, незначителна ще е разликата дори и да я има, гледат се 24 месеца назад средно, а вие ще имате и 6 месеца на МРЗ (борса), които доста смъкват ако преди тях сте били на реални осигуровки. Ако и преди сте били на МРЗ пък съвсем няма смисъл да плащате сега повече.
Изплащането е месец назад обикновено, да, но понякога и по-бързо става.

# 691
Здравейте! Скоро ми изтича 42-дневният болничен, издаден от болницата,в която родих. Може ли някой да ми потвърди дали следващият /и последен, ако не бъркам - за остатъка до 135 дни/ болничен, трябва да се издаде от моя личен лекар,или може и от педиатъра на детето? Благодаря предварително.

# 692
Здравейте! Скоро ми изтича 42-дневният болничен, издаден от болницата,в която родих. Може ли някой да ми потвърди дали следващият /и последен, ако не бъркам - за остатъка до 135 дни/ болничен, трябва да се издаде от моя личен лекар,или може и от педиатъра на детето? Благодаря предварително.

От личния лекар на детето се издава третия болничен, който е и последен, да. След това декларация при работодател попълвате.

# 693
Здравейте Simple Smile В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2г. и съм бременна.  В края на май следващата година първото ми дете навършва 2г., а ще родя началото на аплил (тоест ще застъпя майчинство). Знам, че може да получавам същия размер майчинство за първата година, каквото съм получавала с първото си дете. Въпроса ми е - трябва ли нещо да попълня за да бъде същото или автоматично ще се го изчислят когато изляза в 45 дневния преди раждането? Има ли възможност да вземат 2години назад доходите (тоест 2те години, в които сйм вкъщи с детето, ако не попълня нещо някъде)?

# 694
Няма нищо специално.

# 695
Здравейте, имам въпрос относно болничния ми. На болничния от 29.09 до 28.10 пише 2 работни дни, които вече са ми изплатени. Предполагам това са 2та работни дни от септември и чак ноември ще бъдат изплатени другите дни от октомври?

И тук има несъответсвие с датите като срока на болничен е 29.09 до 28.10 тук пише 29.10.
Грешка ли е това от работодател и трябва ли да се обадя да поправят?

# 696
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам въпрос относно болничния ми. На болничния от 29.09 до 28.10 пише 2 работни дни, които вече са ми изплатени. Предполагам това са 2та работни дни от септември и чак ноември ще бъдат изплатени другите дни от октомври?

И тук има несъответсвие с датите като срока на болничен е 29.09 до 28.10 тук пише 29.10.
Грешка ли е това от работодател и трябва ли да се обадя да поправят?

Да, платени са два дни за септември. За октомври, след като изтече срокът на БЛ, вероятно в началото на ноември.
В таблицата периодът е верен.

# 697
Здравейте, имам въпрос..
Има ли проблем ако първия болничен от 45дни не се пусне 45дни преди термина, а например 20 ?

# 698
Здравейте. Самоосигуряващо лице съм. Термин 27.03. Мисля да изляза в болничен 45 дни преди това - 10.02. Последна фактура обаче ще издам за януари. Но ще се осигуря до 10.02.
Два въпроса:
1. Нали не е проблем, че няма да има фактура за февруари?
2. Проблем ли е ако клиентът ми бави плащанията (с месеци) и нямам реално плащане от него до момента на излизане в майчинство. До юли съм била на трудов договор, сега работя като самоосигуряваща се, но ми бавят парите. Да не ме изкарат фиктивна? Реално не съм.

# 699
Здравейте, на база на прочетеното: След това, за останалите дни от 135-те до 410-тия календарни дни от раждането, се ползва платен отпуск, за който се подава заявление до работодателя. Обезщетението през първата година се изплаща от НОИ в размер на 90% от средния осигурителен доход за последните 24 месеца, при условие че майката има поне 12 месеца осигурителния стаж преди първия болничен лист.

ме интересува първата година след раждането - само зо ли плащам? Или това е за първите 135 дни само? Плаща ли се дод? Доколкото разбирам би трябвало горната сума да е нетна и само зо да се приспада?

# 700
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам въпрос..
Има ли проблем ако първия болничен от 45дни не се пусне 45дни преди термина, а например 20 ?

Не, не е проблем, но губите неизползваните дни.

Здравейте. Самоосигуряващо лице съм. Термин 27.03. Мисля да изляза в болничен 45 дни преди това - 10.02. Последна фактура обаче ще издам за януари. Но ще се осигуря до 10.02.
Два въпроса:
1. Нали не е проблем, че няма да има фактура за февруари?
2. Проблем ли е ако клиентът ми бави плащанията (с месеци) и нямам реално плащане от него до момента на излизане в майчинство. До юли съм била на трудов договор, сега работя като самоосигуряваща се, но ми бавят парите. Да не ме изкарат фиктивна? Реално не съм.

1. Не е задължително да имате реализиран приход точно през февруари.
2. Получаване на плащане за издадени в предишни месеци фактури не се третира за дейност, така че - не няма проблем да си ги получите сумите, дори да сте в майчинство.

annonymous 18

НОИ не удържа нищо. Върху обезщетенията данък не се дължи. Здравните са за сметка на работодателя. За целия период на отпускът за бременност, раждане и гледане на дете ( за всичките 410 дни) се внася само здравна вноска. За отпускът за гледане на дете до 2 год. възраст - също.

# 701
Здравейте! Моля за помощ, изеинвеам се, ако въпросът ми не е за този форум.
Предстои да изляза в 45 дневния болничен от 19 януари. Във фирмата, в която работя имам над 3 години трудов стаж. Питането ми е, мога ли да използвам от дните ми годишен отпуск през януари до 19ти януари (общо 11 дни)? Става въпрос за гидишен отпуск за 2026 година, фирмата не позволява да прехвърлвме дни и в края на декември ще си използвам остатъка от дните за 2025 и идеята ми беше да продължа и в януари до дата за 45 дневния болничен.

# 702
Можете, много работодатели искат да си използваш отпуска преди 45-дневния, при мен така и стана. По принцип не държах на това, но и без това ми беше тежко вече.

# 703
Предстои да изляза в 45 дневния болничен от 19 януари. Във фирмата, в която работя имам над 3 години трудов стаж. Питането ми е, мога ли да използвам от дните ми годишен отпуск през януари до 19ти януари (общо 11 дни)? Става въпрос за гидишен отпуск за 2026 година, фирмата не позволява да прехвърлвме дни и в края на декември ще си използвам остатъка от дните за 2025 и идеята ми беше да продължа и в януари до дата за 45 дневния болничен.

Дали може или не може ще ви каже работодателя. Това е отпуск, който се разрешава от тях, не от бг мама Simple Smile
Фирмата не може да не позволи да се прехвърли отпуск, това пък не го решават те, а Кодекса на труда.

# 704
Да, така е. Знам, че законово може да се прехвърлят дни и това ми е болна тема, но е факт и съм се примирила. Питането ми беше за дните от 2026 година, защото вече ми беше намекнато, че един вид няма да съм си ги "отработила", защото ще излизам в майчинство от януари. Но това според мен важи за нови служители (не работя в тази сфера и реално само си разсъждавам) и затова питам вас така ли е реално.

Дали може или не може ще ви каже работодателя. Това е отпуск, който се разрешава от тях, не от бг мама Simple Smile
Фирмата не може да не позволи да се прехвърли отпуск, това пък не го решават те, а Кодекса на труда.

Общи условия

Активация на акаунт