Имате ли модел на възпитание, какви принципи следвате

• 690
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
като родител на тийнове, изчела достатъчно достъпен материал по темата онлайн, книги, от професионалисти, непрофесионалисти, и най- вече примери от истинския живот, бихте ли споделили кои принципи следвате? Никой не се ражда родител с готови знания, ноу- хау и т.н. При всяко дете и родител е различно и няма готова формула. Преди време беше обич, но и строгост, възпитание в ценности, при много дори пълно подчинение без обяснения, поставяне на ясна граница респект към по- възрастните, към родителите. Модерното възпитание е на принципа на  пълната свобода, да, възпитаване в съвременни тенденции т.н. на принципа на приятелството, на пълната свобода, без ограничения и поставяне на граници. Къде според вас е истината, в едното, в другото, или и двете, прилагани умерено с обич и разбиране. Не познавам някой постигнал върхове в образование, професия , постижения, семейство и съответно възпитание и развитие на децата, без изисквания, усилия, учене, труд. Любовта, загрижеността, задоволяване на прищевките, в зависимост от последните, отделно, вървят заедно, не се изключват взаимно. И обратното родителят не изисква, задоволява всички прищевки, дори и да не може да си ги позволи, оставя го да се носи по течението и да затъва, въпреки че има потенциал, и да лае с глутницата или по- точно  блее със стадото, щот модЬерно и да не се цепи от колектива. Аз съм за безграничната любов и подкрепа, но и поставянето на граници и изисквания според възможностите. Да бъде подготвено за трудностите, за разгърне потенциала си, да знае кои са най- близките, които и през огъня ще преминат за него, няколко пъти, но и да ги усеща като авторитет. В смисъл да знае, че и в най- трудния момент, каквото и да става може да разчита на тях, те ще се справят.

# 1
  • По света и у нас
Следвам логични и рационални подходи за възпитание, виждала съм различни култури и взимам това което ми се вижда хубаво от всяка, но няма една която да е основен и най- добър модел. Искам децата да са балансирани и да могат сами да се регулират, така ги и уча. Нито са идеалисти, нито са материалисти - по-скоро да са  рационални и да не се впрягат много за проблемите и неуспехите. На мен могат да разчитат обаче не сме приятелчета - деца са ми и аз ги коригирам. Много им дудна на главите и от време на време им опявам. Обяснявам им кое хубаво и кое е лошо. Примерно обработвам ги срещу татуировките от много време, за какви съпрузи и гаджета са Ок и какви да не ми водят, как да се държат в определени ситуации с хората и така нататък.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 01:08 от PriMadonna

# 2
  • here and now
За себе си мога да кажа, че съм започнала много преди тийн възрастта. Не лъжа детето, старая се да възпитавам критично мислене и разумно поведение. Моята няма изявени лидерски качества, но пък успява да се удържа да не се води по другите.
Ежедневна комуникация, разнищване на всякакви случки и хипотези и така...
Не чета литература по темата, действам по интуиция. Гледам да не забравям какви са били моите емоции на нейната възраст и да се съобразявам с това...
Не забранявам почти нищо, коментираме плюсове, минуси, последствия и сама взема решения, от малка е така.
Ако се сетя още нещо, ще дописвам..

# 3
  • София
Въобще не съм съгласна, че сега няма ограничения. Има, но са по-различни от преди. А понеже и израснах по соц. време и помня тогавашните ценности, немалка част от тях не харесвам.
Възпитавам сина ми да уважава себе си, да уважава културните и възпитани хора, да уважава тези, които показват уважение към него без значение от възрастта им. Не го възпитавам да уважава специално възрастните, защото не одобрявам сляпото уважение.
Опитвам се да го уча да разсъждава, а не да козирува сляпо, дори и на мен.
Много малко неща съм забранявала директно, но косвено, чрез убеждаване - да.
Нерядко съм се вслушвала в доводите му и съм ги приемала, защото искам да възпитам диалог чрез личен пример.
Опитвам се да го възпитавам в ценности като уважение към чуждия личен избор, без значение какъв е той, да не дели хората по пол, възраст, секс. предпочитания... Да гледа съдържанието, а не корицата.
Това го правя още докато беше съвсем малък. Сега е на 14 г. и засега положението е добре.

# 4
Уча децата си на две неща, да не правят на другите онова, което не искат да бъде правено на тях самите и да могат да поемат отговорност и да признават грешките си. Дано успея да ги науча.

# 5
Има четири стила родителстване Аз израснах с майка която прилагаше авторитарния стил и баща, който беше от либерален до дистанциран. И мисля, че проблемът беше не толкова неговия стил родителстване, колкото факта,  че майка ми с авторитарния си стил не дава възможност той да участва активно във възпитанието ми. Аз се стремя да съм по средата, тоест авторитетен стил - мотивирам решенията си, съобразявам се с мнението на децата си по някои въпроси, давам контролиран избор и възможност да вземат някои решения и да носят последствията от тях. И да, има моменти, в които, след като съм обяснила нещо се налага да го наложа с думите "защото аз казвам".
https://djanirodari.org/%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0% … 0%BE%D0%B2%D0%B5/
Мисля си, че в процеса на отглеждане на децата ние в различните ситуации прилагаме различни стилове на възпитание - има възраст и ситуации, в които стилът е повече авторитарен, поне при най-малките деца, с израстването им започваме да прилагаме малко по- либерален стил, А в тийнейджърска възраст вече трябва да сме стигнали до авторитетния стил.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 07:58 от Mama Ru

# 6
  • София
Моят модел аз си го измислих по усет - по-полека, но крайната цел е да ги науча да са самостоятелни, да вземат решения и да поемат отговорност.
А това не става с послушание и налагане на моите решения.

# 7
Много благодаря за отговорите! Всяко дете е отделна вселена и всеки родител си знае за себе си как най- добре да постъпи.  Личното ми наблюдение е, че от всички изискващи родители, развиващи възможностите им, уменията им, самодисциплината, без да е за сметка на забавления, личен живот, е давало резултат, с любов, с насърчение, не "защото аз така съм казал", не с милиционерски контрол. И то от хора, с много възможности, постигнали ги сами. А "защото така казвам"  го избягвам, защото много хитро се връща веднага като бумеранг към мен и се вадят от сто кладенеца вода- за отнетата му свобода още от детската градина- от 4- ртата група запя тази песен, и класическото обезоръжаване при реплика за забележка в школо, "нали ме обичаш".   Има предвид, че смислен и пълноценен живот е ясно, че не се постига с носене по течението. И според мен е висш пилотаж да постигнеш гореспоменатото, балансирайки върху това да не си дерибей и фелфебел, демонстративно, родителят да се чувства като старшина, а детето като подчинен. Щях да кажа особено при децата с характер, но кое дете не е с характер. И така трябва.

Последна редакция: сб, 31 май 2025, 22:37 от bagira_s

# 8
Не знам кой подход следвам, наистина.
Август ще стане на 18, винаги се е учил добре, не пие, не пуши, споделя, почти никога не лъже, отговорен е.
Не успях да преборя леността, и висенето с часове пред компютъра.
Може би единственото, за което се сещам е, че винаги съм му казвала истината, когато е попитал за нещо.

Общи условия

Активация на акаунт