Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 30 848
  • 675
  •   1
Отговори
# 165
  • Варна
Може да пуснете в друга лаборатория и отново, стават и грешки.

P.S отдавна мисля, че стана ясно, че инсулин 25 е супер висок и изобщо не е ок .. малко като темата с мазнините и холестерола..

# 166

P.S отдавна мисля, че стана ясно, че инсулин 25 е супер висок и изобщо не е ок .. малко като темата с мазнините и холестерола..

А когато инсулина е 18, триглицеридите малко над горната граница, но холестерола и захарта са в норма какво значи?

# 167

Интересно защо се повтори 25 от поне двама души, въпреки, че в изследването пише 16...Grin Да, 25 е висок, 16 на гладно е в нормите. От къде дойде това 25?

# 168
Здравейте, много съм притеснена, скоро резултати ще бъдат показани на лекар, но сърцето ми ще спре. Такива ниски резултати никога не съм виждала за левкоцити. Детето е на 9 г.
Скрит текст:

Пуснахме ги, защото миналата седмица беше с темепература 37.6, 37.4, 37.1, 37 без видима причина.
Детето се чувства много добре и няма други симптоми.

Детето е с много остър имунодефицит. Бяхте ли до спешно отделение? Нужна е спешна консултация с  хематолог. Дръжте детето изолирано в чиста среда и задължително да носи маска и предпазни мерки при излизане навън и среща с други хора.

Случаят е по-скоро спешен!

# 169
  • Варна

А когато инсулина е 18, триглицеридите малко над горната граница, но холестерола и захарта са в норма какво значи?

Най-най-просто обобщено, че вероятно прекалявате с въглехидратите - инсулин 18 е много висок шанс за инсулинова резистентно, а триглицеридите над 1 (реален риск за сърдечни проблеми, не като другите холестероли), често означава, че човек се храни с много захар, преработена храна, бързи въглехидрати и т.н. - общо взето би могло да се контролира и подобри с промени в храненето и начина на живот.

Но пак - това е извън контекст, не знаем нищо за Вас, това не са всички изследвания, важни са другите показатели, как се чувствате и т.н.

# 170

Интересно защо се повтори 25 от поне двама души, въпреки, че в изследването пише 16...Grin Да, 25 е висок, 16 на гладно е в нормите. От къде дойде това 25?

Нормата е до 25, така че това 25 също е в норма Вие лично ми я цитирахте...и смятам спора вече за безсмислен, какво искате да докажете не знам.

sea.sea и аз мисля, че е хубаво спешно да посетите хематолог ако резултатите са верни. Баща ми при подобни левкоцити веднага го приеха в болница на АБ и без посещения за да не го зарази някой с нещо...

# 171
  • София
Пуснахме втори, трима лекари ми казаха, че това едва ли не не са резултати на жив човек, камо ли на дете без никакви оплаквания. При вторите резултати левкоцитите вече са в референтните стойности. Направо сърцето ми щеше да спре. Направих и консултация в HEALEE с детски хематолог. Много бързо отговори човекът и каза, че вторите изследвания са чудесни и че по цял ден му се налага да успокоява родители, които ги плашат от лабораториите с такива резултати. Сега ме съветват да подам оплакване. Някой правил ли го е? Още не съм много в кондиция, ще трябва първо да се поуспокоя малко. Чакаме само чернодробните ензими да излязат. Хематологът каза, че не вижда нужда от преглед за момента, а личната ни посъветва другият понеделник да пуснем пак. Сега вторите са пуснати към лаборатория към болница ( не е в София) и лекарят каза, че обикновено там са доста по-достоверни нещата.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 15:17 от sea.sea

# 172
Чудесно, много се радвам за добрите новини дишай!
При баща ми също така го караха да пуска втори, но при него излязоха верни. Обикновено при такива драстични отклонения наистина е добре да се повторят на друго място.

# 173
Пуснахме втори, трима лекари ми казаха, че това едва ли не не са резултати на жив човек, камо ли на дете без никакви оплаквания. При вторите резултати левкоцитите вече са в референтните стойности. Направо сърцето ми щеше да спре. Направих и консултация в HEALEE с детски хематолог. Много бързо отговори човекът и каза, че вторите изследвания са чудесни и че по цял ден му се налага да успокоява родители, които ги плашат от лаборатироиите с такива резултати. Сега ме съветват да подам оплакване. Някой правил ли го е? Още не съм много в кондиция, ще трябва първо да се поуспокоя малко. Чакаме само чернодробните ензими да излязат. Хематологът каза, че не вижда нужда от преглед за момента, а личната ни посъветва другият понеделник да пуснем пак. Сега вторите са пуснати към лаборатория към болница ( не е в София) и лекарят каза, че обикновено там са доста по-достоверни нещата.
Тогава трябваше да качите и новите изследвания, но не левкоцитите, а неутрофилите в момента са най-опасни (наред разбира се с общата картинка). И да, винаги важни изследвания трябва да се повтарят.

# 174
Пуснахме втори, трима лекари ми казаха, че това едва ли не не са резултати на жив човек, камо ли на дете без никакви оплаквания. При вторите резултати левкоцитите вече са в референтните стойности. Направо сърцето ми щеше да спре. Направих и консултация в HEALEE с детски хематолог. Много бързо отговори човекът и каза, че вторите изследвания са чудесни и че по цял ден му се налага да успокоява родители, които ги плашат от лаборатироиите с такива резултати. Сега ме съветват да подам оплакване. Някой правил ли го е? Още не съм много в кондиция, ще трябва първо да се поуспокоя малко. Чакаме само чернодробните ензими да излязат. Хематологът каза, че не вижда нужда от преглед за момента, а личната ни посъветва другият понеделник да пуснем пак. Сега вторите са пуснати към лаборатория към болница ( не е в София) и лекарят каза, че обикновено там са доста по-достоверни нещата.

Пълно безумение! Коя е лабораторията?
Аз имах преди време подобен казус....изкараха ме с хепатит - след малко в друга лаборатория, всичко беше наред.
После се случи с кръвната захар - над 8!!!! В другата под 5. Пълен абсурд е и обвиняват пациентите...

# 175
  • София
Когато качих първите, още нямахме втори, а после реших, че няма смисъл да ги качвам, защото бяха обсъдени с доста лекари. Като най- ме успокои мнението на детския хематолог от ИСУЛ.
Лабораторита е Синево.

# 176
Когато качих първите, още нямахме втори, а после реших, че няма смисъл да ги качвам, защото бяха обсъдени с доста лекари. Като най- ме успокои мнението на детския хематолог от ИСУЛ.
Лабораторита е Синево.
Хм....те по принцип са добри, шведски и с доста добра апаратура........Дори са малко по-скъпи от останалите.

# 177
И там работят хора и винаги може да стане грешка - предполагам са нанесени резултати на друг човек. Поне на мен така ми се беше случило преди време. Но наистина е много неприятно и понякога инфарктно.

# 178
  • София
И личната по принцип беше казала така, не знам, но прекратяваме ние посещенията си там вече, не че не може да стане навсякъде, ама..
Също така, доколкото знам в повечето лаборатории като пуснеш ПКК в събота излиза в рамките на деня, нищо че е почивен, но при тях е чак в първия работен ден.
 Не знам дали е вярно, но познат лекар ми каза, че ако резултатите от дадени изследвания са много лоши, обикновено от лабораторията се обаждат, за да кажат. А тези 0,93 левкоцити каза, че са много лош резултат по принцип. Едва ли имат такова задължения, но може би е добра практика на част от тях, но не знам дали има нещо вярно в това.

# 179
ПКК излиза най-бързо, аз като пусна изследвания и ми кажат резултати по обяд, ПКК е готова след час най-много.
Относно лабораториите даже съм чувала, че при такива лоши резултати понякога те сами си повтарят да проверят да не е грешка, за обаждане не знам, но да логично е ако трябва да се реагира бързо при болния

Общи условия

Активация на акаунт