Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 30 735
  • 675
  •   1
Отговори
# 570
Хм, за тях нямам идея честно казано.

# 571
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Привет ! Моля за коментар . С Хашимото съм , приемам лъироксин 100мг

# 572
Ниска ти е дозата на хормона в хипофункция си, отделно ниското желязо. Приемала ли си скоро В12?

# 573
Не съм приемала , пия това за страшен косопад, но явно другаде е проблемът .
https://apteka.framar.bg/30105839/%D1%81%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0 … 83%D0%BB%D0%B8-60
Какво мога да взема за това желязо? Благодаря ви

# 574
Желязото ви е критично ниско, консултирайте се с специалист. Иначе има много железни препрати, които не се пият на своя глава  или само защото някой от бгмама каза, че трябва.

https://apteka.framar.bg/30105839/%D1%81%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0 … 83%D0%BB%D0%B8-60

# 575
Разбирам , а за Б12 трябва ли да се притеснявам?

# 576

Има вътре витамини В, затова е така резултата на В12... С това желязо няма как да нямаш косопад, отделно хипофункцията на щитовидната. Желязото е доста ниско отиди при хематолог или поне при ЛЛ. Железните препарати са най-различни, но е хубаво преди това да се направят и допълнителни изследвания ако лекар прецени - поне кръвна картина, ЖСК, феритин е хубаво да се видят. Отделно е добре да се намери причината за това ниско желязо.

# 577
Щитовидните Т3 и Т4 са ниски и сочат хипофункция, хипофизния ТСХ е нисък и не отговаря правилно на състоянието. Често такъв "неадекватен" ТСХ има при нисък кортизол, и виждам, че е изследван и въпреки, че изглежда прилично, всъщност е нисък, защото сутрешния кортизол трябва да е на горната граница за да е добре, а най-добре е да си изследва поне двукратно за да се проследи динамиката му.
Също така освен Д и В12 е нисък.

G.R.G при сина ми стафилокок в носа повиши ТАТ антителата на щитовидната и отключи автоимунен процес. Затова моя съвет е да се лекува, в повечето случаи е чувствителен на АБ Мупироцин, ако и при теб е така, той е под форма на крем т.е. локален АБ направи си един курс от поне 10дни. Иначе щитовидните може да са по-добре, ТСХ е с добра стойност, но Т4 е хубаво да е над средата на границата т.е. над 17-18, но няма Т3 за да е пълна картината. Също така ако има дефицити на витамини може те да влияят на работата на жлезата и при попълване да се подобрят нещата

Не са много ниски хормоните на жената, в норма са, но на долната граница. Не и създавайте неоправдани тревоги. Затова се нарича норма, защото ако параметъра е вътре в посочените граници няма патологични отклонения.
Може да е добре да проследят как ще се развият нещата, но в момента няма хипофункция.
Нормата не е горната граница, не е и средата. Нормата е от до…

# 578
Нямам намерение да водя този спор за пореден път, всеки тук изказва мнението си, питащия решава кого да слуша! Аз в мнението си отговарям на 2 жени, не знам за коя става въпрос.
Иначе на никого не вкарвам тревоги. Ако става въпрос за първата дама, да има хипофункция и го казвам съвсем отговорно, като човек с такъв проблем от 30години минал през много различни лекари в годините, които са казали същото. В момента и синът ми от 5 години е с такъв проблем и хайде позволете ми моля да знам малко повече по темата.
Това за нормите пък въобще не ми се влиза в спор, защото и затова сме говорили тук не веднъж. Че има безумни норми за някои изследвания като В12, инсулин и т.н. и ако човек се води по тях и чака да излезе извън нормите лошо...

# 579
Нямам намерение да водя този спор за пореден път, всеки тук изказва мнението си, питащия решава кого да слуша! Аз в мнението си отговарям на 2 жени, не знам за коя става въпрос.
Иначе на никого не вкарвам тревоги. Ако става въпрос за първата дама, да има хипофункция и го казвам съвсем отговорно, като човек с такъв проблем от 30години минал през много различни лекари в годините, които са казали същото. В момента и синът ми от 5 години е с такъв проблем и хайде позволете ми моля да знам малко повече по темата.
Това за нормите пък въобще не ми се влиза в спор, защото и затова сме говорили тук не веднъж. Че има безумни норми за някои изследвания като В12, инсулин и т.н. и ако човек се води по тях и чака да излезе извън нормите лошо...
Аз съм лекар, но никога не бих си позволила да окачествявам резултати от изследвания за сериозно проблематични, когато са в норма. Също така никога не бих разчитала на интерпретации в интернет. Жената сигурно си има ендокринолог, който е задължен да и разгледа резултатите и изкаже мнение. Ясно е, че тук всички знаят повече от ендокринолозите, но моя съвет е да отиде на лекар, ако имат съмнения (защото диагноза не се поставя само на база лабораторни изследвания), ще я проследят и ще и поставят диагноза и назначат лечение.
Няма нищо фрапиращо в тези резултати, за да се плаши със сериозна  хипофункция.

# 580
Аз никъде не съм казала да не отиде на лекар нали? Тя също сигурно не си е мислела каквото ми кажат в бг мама това е, вярвам сляпо. Ако отговора на всяко питане тук трябва да е такъв и никой нищо да не изказва като мнение, то тази тема нямаше да съществува. Прочетете първия пост, там ясно е указано с каква цел е темата. Аз също не разчитам на интерпретации в интернет, а когато нещо ме интересува чета достоверни източници. Но когато някой нещо пита и аз смятам, че мога да отговоря от опит го правя.
Пределно ми е ясно, че се дразните от това, точно защото сте лекар и смятате, че някой се прави на всезнаещ и иззема функциите на вас дето сте учили по 7-8 години. Но повярвайте ми, не случайно има толкова здравни теми във форума и групи във ФБ. Не защото хората искат да се правят на лекари, а защото от неволята си (понеже всичко им е в норма и ги пращат вкъщи) се е наложило да се самообразоват и да вземат здравето си в свои ръце.

# 581
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Привет ! Моля за коментар . С Хашимото съм , приемам лъироксин 100мг

С това желязо  имате ли силни световъртежи?

# 582
Не, нямам световъртеж. Хемоглобинът ми е 122’ /реф.120-140/ 🤔

# 583
Аз никъде не съм казала да не отиде на лекар нали? Тя също сигурно не си е мислела каквото ми кажат в бг мама това е, вярвам сляпо. Ако отговора на всяко питане тук трябва да е такъв и никой нищо да не изказва като мнение, то тази тема нямаше да съществува. Прочетете първия пост, там ясно е указано с каква цел е темата. Аз също не разчитам на интерпретации в интернет, а когато нещо ме интересува чета достоверни източници. Но когато някой нещо пита и аз смятам, че мога да отговоря от опит го правя.
Пределно ми е ясно, че се дразните от това, точно защото сте лекар и смятате, че някой се прави на всезнаещ и иззема функциите на вас дето сте учили по 7-8 години. Но повярвайте ми, не случайно има толкова здравни теми във форума и групи във ФБ. Не защото хората искат да се правят на лекари, а защото от неволята си (понеже всичко им е в норма и ги пращат вкъщи) се е наложило да се самообразоват и да вземат здравето си в свои ръце.

И двете жени по-горе са с нормални стойности на тиреоидни хормони и не е нужно да се стресират излишно.

# 584
  • Варна
Подкрепям за хипофункция и при двете дами. И че за жалост референтните стойности не означава оптимални. Всички, пишещи из форумите, сме си патили от "нищо ти няма" и сме задълбали повече, просто защото е ... трябвало.

Общи условия

Активация на акаунт