Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 31 494
  • 686
  •   3
Отговори
# 675
Ами значи има подобрение, поне в хемоглобина, но явно трябва още

# 676
Изследванията са на 5 годишно дете, в момента е с ангина. Дали да повторя изследванията след няколко дни, впредвид резултатите?

# 677
Привет, моля за коментар;

# 678
  • София
ФТ3 защо не е изследван?

# 679
Нямам представа..

# 680
  • София
Не дава пълна картинка като не се изследват всички хормони....Вероятно лекарят не го е пуснал, но то затова ги има тия пакети по лабораториите. Не схващам защо или се изпуска ФТ4 или ФТ3.

# 681
Привет, моля за коментар;

Към момента са нормални, въпреки че както са казали преди мен няма Т3. По какъв повод са пуснати?

# 682
Всяка година си пускам рутинни изследвания, няма причина или направление от личен лекар.

# 683
Ако са рутинни, всичко си е наред. Нищо извън референти стойности няма.
Пакетите в лабораториите са търговски трик или за първоначално изследване за мен. Те предлагат и много други пакети с недоказана превантивна значимост, като онкомаркери за профилактика например, които повечето лекари отричат напълно.

В повечето случаи за оценка на функцията на щитовидната жлеза при скрининг или при бременност се изследва TSH + свободен T4. TSH е най-чувствителен, а fT4 показва количеството активен хормон.
T3 обикновено се променя по-късно и се изследва при съмнение за хипертиреоидизъм, но тогава TSH е ниско.  Висок/нормален TSH и в същото време висок Т3 са много редки случаи и обикновено има някакви симптоми. Пълният пакет при липса на оплаквания не е необходимо да се пуска непрекъснато.

Аз и с доказано от много години Хашимото изследвам пълен набор хормони веднъж на 2 години. Останалото е излишно, ако няма остър и прогресиращ проблем.
Ежегодно пускам само TSH, свободен T4 и Т3 - през година. При мен  TSH е достатъчно показателно и от него винаги се вижда кога мога да очаквам проблеми и е добре да пусна и останалите за проверка. Изследвам така след дългогодишни регулярни посещения при добри ендокринолози (проф. Анна-Мария Борисова, Емил Начев).
В идеалния случай TSH е между 1,5 и 1,9. Ако не се планира забременяване и 2.6 не е зле.

Антителата ТАТ и МАТ - ако веднъж са били силно завишени (често в хиляди), проблемът е ясен. Хашимото е доказано и не е нужно да се пускат всяка година. Така или иначе не се повлияват от лекарства. Тях изследвам на 5 г. и то по собствено желание.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 00:05 от Light Beam

# 684
  • София
Ако не си с направление и трябва да пуснеш целият пакет идва по- евтино. Трик може да са за вас за мен си е супер, защото не плащам за всичко по отделно. За Хашимото си е кужно особено ако искате да видите как вървят антителата и като цяло хормоните. Няма смисъл за лекарите тях ако ги питате нищо няма смисъл. Пий си там хормона и си свиркай Simple Smile Аз съм намаляла антитела 2 пъти в годината
Да не говорим, че има жени с нормални хормони и с МАТ и ТАТ до небесата ама нали не се изследват…

# 685
  • Lost in a fairytale ...
Здравейте, моля за коментар на показателите. Помолих ЛЛ за направление за ендо, т.к. имам симптоми на ИР или хипофункция на ЩЗ, но те реши първо да пуснем изследвания - щитовидната още не е изследвана тази година

Благодаря предварително!

# 686
Ако не си с направление и трябва да пуснеш целият пакет идва по- евтино. Трик може да са за вас за мен си е супер, защото не плащам за всичко по отделно. За Хашимото си е кужно особено ако искате да видите как вървят антителата и като цяло хормоните. Няма смисъл за лекарите тях ако ги питате нищо няма смисъл. Пий си там хормона и си свиркай Simple Smile Аз съм намаляла антитела 2 пъти в годината
Да не говорим, че има жени с нормални хормони и с МАТ и ТАТ до небесата ама нали не се изследват…

I.R., не искам да убеждавам никой да неглижира здравето си. Извинявам се, ако е прозвучало така.
Хормони по здравна каса не помня да съм изследвала.
За ТАТ и МАТ сте напълно права. Първо те скачат високо, след това TSH се качва малко над 4 и така ... Но, дори да се вижда, че са високи до небето, те не падат от прием на лекарства. Медикаментите влиаят само на нивата на хормоните. Затова непрекъснатото им проследяване не е толкова важно.
Следя се от 16 годишна. Сега съм на 49 г. и отдавна не се шашкам. С Хашимото си съжителствам през по-голямата част от живота си и съм му свикнала. Знам си диагнозата и така са ме научили докторите през годините - пускаш само TSH и ако се размърда, пускаш другите.
Хормон не приемам от вече близо 20 години (Хашимото в еутиреоидната форма), TSH поддържам 1,6 - 1,9, T4 и T3 - малко над средата на допустимия диапазон, ТАТ и МАТ паднаха далеч под горна референтна стойност. Другото важно е - ехограф за проследяване на размери на съществуващи възли. Ако нещата се размърдат и има активен процес, се променя честотата и вида на изследванията. При липса на проблеми - няма повод за излишни притеснения.

Shiny, показателите от изследването, което сте показали не показват проблем. Какви са симптомите, които Ви притесняват? Хипофункцията на ЩЖ е със симптоми, които могат да се дължат и на много други причини. Умора, липса на енергия, забавено мислене, „мозъчна мъгла“, сърцебиене, ... могат да се дължат и на куп други неща - много ниски нива на вит. Д и вит. Б12, например. Но, все пак вижте първо щитовидната.

Освен хормоните на ЩЖ, след определена възраст е добре да се пускат Д и Б12. Дефицитът на Б12 е по-зле от хипофункция, а хора с едно автоимунно заболяване са много по-склонни да развият и други (Пернициозна анемия, например).
Дефицитът на вит. Б12 се вижда първо при изследване на пълна кръвна картина. Първоначално има завишение на  MCV (Среден обем на еритроцитите) и   MCH (Средно съдържание на хемоглобин в еритроцита). Няколко години по-късно вит. Б12 пада много под долна граница.
Не ме питайте от къде знам Simple Smile С прием на Вигантол и инжекции вит. Б12, разликата е осезаема в кратък срок.

Освен пълна кръвна картина и хормони на ЩЖ е добре периодично да се проследяват витамини Д и Б12, желязо и фолиева киселина при отклонения в хемоглобин и MCV, ...

Общи условия

Активация на акаунт