Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 12

• 26 011
  • 620
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте. Бях изпратена от генеколог за хормоналните изследвания, останалите ги направих профилактично. Притеснява ме най-много пролактина. В границите е, но все пак ми се струва твърде висок, моля за мнение. Изследванията за правени на 3 ден от МЦ. Благодаря предварително!
Скрит текст:

Здравейте. Изглежда имате обилна менструация. Пуснете допълнителни изследвания и отидете също и на ендокринолог и хематолог. Ниския хемоглобин сочи анемия. Хдл холестерола и ниските триглицериди сочат липса на полезни мазнини в диетата. Което може да влияе на хормоналния баланс. Пролактина трябва да се смъкне. За това пуснете захар и инсулин допълнително за ендокринолога , както и щитовидните хормони. А за хематолога желязо, ЖСК, феритин, фолиева и б12 ще ви трябват. Може и витамин Д да се провери. Всичко това ще е нужно преди да почнете да лекувате. Пролактина не е проблем , понеже е в граници, но трябва да е близо до долната граница, иначе може да създава отклонения в здравословното състояние. Ако се докаже анемия, тя влияе на щитовидните хормони и на много други неща. Трябва да откриете проблема. Успех

# 616
За пролактина спазени ли са всички изисквания за вземането на пробата? 30 мин почивка в лабораторията, достатъчно сън предходната вечер, да си отпочинала, предните ден-два без секс, без алкохол и без стимулиране на гърдите?

# 617
Вчера пусках предоперативни изследвания, в които имаше и глюкоза. Резултатът малко ме притесни, 3.60 mmol/l, при граници 3.60 - 6.10 Досега винаги ми е била около 5. Във вторник ще я повторя с инсулин и гликиран хемоглобин. Искам да ви питам, възможно ли е да е такъв резултата, защото ми взеха кръв в 11 ч? Нямаше как по-рано, защото пътувах, а и имаше много хора пред лабораторията и много чаках.

# 618
Вчера пусках предоперативни изследвания, в които имаше и глюкоза. Резултатът малко ме притесни, 3.60 mmol/l, при граници 3.60 - 6.10 Досега винаги ми е била около 5. Във вторник ще я повторя с инсулин и гликиран хемоглобин. Искам да ви питам, възможно ли е да е такъв резултата, защото ми взеха кръв в 11 ч? Нямаше как по-рано, защото пътувах, а и имаше много хора пред лабораторията и много чаках.
Здравей, според мен си имала твърде дълга гладна пауза и си била на ръба на хипоглекимия (ако приемем, че не си яла нищо от предишната вечер до 11 часа на следващия ден). Няма за какво да се притесняваш, ако е така.

# 619
Благодаря, Margarita. Да, от предната вечер нищо не бях яла.

# 620
  • София
Здравейте,
поради наличие на кръв в урината след направени профилактични изследвания, ме изпратиха на нефролог. След дълго разпитване и ехографски преглед лекарят ми пусна ново изследване на урина, което по неговите думи ще го насочи от коя част на отделителната система е наличито на кръв.
Моля ако някой има опит с такъв тип изследвания да ми помогне с разчитането на резултатите, защото няма да мога да спя докато дойде време за посещението при лекаря.
Благодаря
Скрит текст:
УРИНИ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
УРИНА-ХИМИЧНО ИЗСЛЕДВАНЕ            *
УРИНА - УРОБИЛИНОГЕН      Неувеличен      неувеличен
УРИНА - БИЛИРУБИН      Отрицателен      ( - )
УРИНА - КРЪВ      Отрицателен      ( - )
УРИНА - БЕЛТЪК      Отрицателен      ( - )
УРИНА - ГЛЮКОЗА      Отрицателен      ( - )
УРИНА - КЕТОНИ      Отрицателен      ( - )
УРИНА - ЛЕВКОЦИТИ      Отрицателен      ( - )
УРИНА - НИТРИТИ      Отрицателен      ( - )
УРИНА - ОТНОСИТЕЛНО ТЕГЛО      1.015      1.005 - 1.030
УРИНА - pH      6.0      5.0 - 7.5
ПАНЕЛ УРИНЕН СЕДИМЕНТ            *
СЕДИМЕНТ ЕРИТРОЦИТИ брой/HPF      11   брой/HPF   До 4
СЕДИМЕНТ ЕРИТРОЦИТИ (10^6/L)      62.9   10^6/L   До 20.0
СЕДИМЕНТ ЛЕВКОЦИТИ брой/HPF      2   брой/HPF   До 4
СЕДИМЕНТ ЛЕВКОЦИТИ (10^6/L)      13.6   10^6/L   До 20.0
СЕДИМЕНТ ЕПИТЕЛНИ КЛЕТКИ      36.8   брой/HPF   До 5.0
СЕДИМЕНТ СКВАМОЗНИ ЕП. КЛЕТКИ      28.4   брой/LPF   До 0.0
СЕДИМЕНТ НЕСКВАМОЗНИ ЕП. КЛЕТКИ      0.5   брой/HPF   До 0.0
СЕДИМЕНТ ТРАНЗИТОРНИ ЕП. КЛЕТКИ      0.0   брой/HPF   До 0.0
СЕДИМЕНТ РЕНАЛНИ ТУБУЛНИ ЕП.КЛЕТКИ      0.4   брой/HPF   До 0.0