"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 273 738
  • 7 427
  •   6
Отговори
# 6 405
  • София
И ако не слушаха този проевропеец обърнал палачинката, за да лови шарани.

# 6 406
Говорих със стотици хора от държави в ЕЗ за еврото и всички са много щастливи от ЕЗ и общата валута и ни паздравяваха искрено за тази стъпка. А румънците страшна ни завиждат за въвеждането на еврото.

https://dnes.dir.bg/na-fokus/nedovarshena-domashna-rabota-rumani … ra-kak-sme-uspeli

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 08:45 от stefi2005

# 6 407
ако не се впрягате много ще видите, че всичко минава доста добре. Grinning
поставете се на тяхно място. и вие ще виете като вълци. да са 10-20 клиента  иди-доди. но стотици и хиляди ....

Малко от малко трябва да се прояви разбиране и касиерите са хора, а и шефовете кой знае как са ги инструктирали.
Още съм с левове, нямам евро кеш. Simple Smile

# 6 408
Ако Европа не ни е за пример и ако не се стремим към нея, към кого? Simple Smile Много зле живеят европейците, само дето всички искат да идат в Европа накрая хахаха

# 6 409
  • Буркина Фасо
Нещата щяха да са по различни, ако сума ти народ не се беше подвел по страшката "запасете се с кеш, защото банкомати и пос терминали няма да функционират с дни".

никой категорично не е заявявал това. навсякъде съветваха да се заредим с известна сума (всеки си преценява колко) защото може да възникне проблем. все пак ни е за първи път и никой не дава 100 % гаранция, че няма да има проблеми. и това не е страшка.

# 6 410
  • на Мелмак
Повече толерантност към хората зад касата е нужна. Има си тема за селски номера.

# 6 411
Още през лятото писах тук за колеги румънци, които ми споделиха, че искрено ми завиждат, че за еврото сме разделени и не виждат шанс да ни последват скоро. Колко са обикновени не знам, защото работя са високо образовани хора с добра професионална реализация.

В магазина за млечни няма увеличение. В супермаркета краставиците бяха с 2лв./кг по-евтини от тези, които взех преди Коледа, месо - същата цена. Друго не съм купувала още, но и дребни стоки навън не консумирам.

# 6 412
Ако Европа не ни е за пример и ако не се стремим към нея, към кого? Simple Smile Много зле живеят европейците, само дето всички искат да идат в Европа накрая хахаха
Вероятно става дума за Близкия изток и Африка, щото накои сме си родени в Европа и няма как на имаме тази потребност. Wink

# 6 413
  • София
Това с парите в брой за всеки случай си беше полезен съвет, обаче явно много хора не са преценили колко да си оставят. Напълних си резервоара на колата, хладилника с обичайните неща и си оставих 55 лв. Не пуша, ако бях пушач, щях да си взема и цигари за 5-6 дни. Ще ходя да си ги внеса в банката тези дни 55-те лв., защото навсякъде плащам с карта до сега и изобщо не са ми потрябвали. Да не говорим, че плащам най-вече на каси за самообслужване, дори на опашка не съм чакала.  Може би извън София не е точно така,  но не виждам какъв е проблемът утре като изплатят първоте пенсии и като започнат да изплащат заплатите, хората просто за ден да си внесат левовете по картите и да се приключи…
Никъде около мен няма хаос, хората са разбираши, търпеливи и спокойни

# 6 414
Не съм видял затворени магазини и липса на пари в брой, даже са прекалено много. Аз съм свикнал по цели седмици да ходя без пари в брой и тук ми е неудобно, всеки брои стотинки, чака ресто, опашката върви бавно, вместо една секунда с картата и следващия.

# 6 415
Днес даваха пазар в Бургас в сутрешния блок и само една отворена сергия. Останалите заради еврото не отворили. Ами, още по-добре за оборота на възрастната жена, която явно няма проблем да работи и с двете валути. Даже не трябваше да излъчват репортажа, че сега другите ще видят, че не е толкова страшно и ще се върнат.

# 6 416

Затворени магазини, хронична липса на пари в брой, празни банкомати и назряващ сериозен проблем с обмяната на монетите.

Аз съм в дълбоката провинция и не съм видяла нито едно от тези неща. Имах си едно опасение, който е бил в София в началото на ковид, когато обявиха локдауна, помни, че след края на работния ден спряха да работят всички ПОС терминали, защото хората масово се хвърлиха да пазаруват. Мислех, че и на 1-2 януари може да се случи същото, нарочно не съм го писала, за да не създавам паника, но в крайна сметка не се случи. На 1 януари на обяд си изтеглих 100 евро от банкомат без никакъв проблем. Ако има затворени магазини в момента, то са такива без ПОС терминал, защото такива плащания вървят безпроблемно. Нека да им падне оборота сега януари, за да се научат, че като хитруваш, рано или късно си го плащаш с лихвите. Празни банкомати не знам да има.

Едва началото на втория работен ден след въвеждането на новата валута сме. Всичко върви даже по-добре от очакваното. Проблем с обмяната на монените за момента наистина има, но това е нормално. Когато има големи опашки, броенето на монетите забавя процеса, защото наистина отнема време. И в Европа, че и в България от няколко години, ако отидеш на музикален фестивал и се редиш на опашки за бира, храна, или тоалетна, никъде не се плаща с пари. Получаваш чип, който предварително зареждаш с избрана сума, и плащаш с него. И това се прави точно за да не се броят монети. След като мине големият първоначален наплив от хора, ще започнат и монети да обменят. Време имаме до края на юни.

# 6 417
Аман от паникьори и апокалиптици Smiley
Животът си тече и за хората, и за бизнеса. Разбира се, че на едва втория работен ден ще има дреболии за наместване, но не виждам нищо страшно и фатално.

Надявам се пазарът да се понамести малко, хората да поосмислят покупателните си решения, и да накажат разните му пишман-търговци, които се опитват да ловят риба в мътна вода.

Само позитиви виждам дотук. Дори и излизането наяве на изумителната неграмотност на голяма част от хората я виждам като позитив - дава известно обяснение на въпросите "защо сме в това положение" и "кога ще се оправим" Smiley

# 6 418
  • София
Може ли подсказка къде точно има "затворени магазини, хронична липса на пари в брой, празни банкомати и назряващ сериозен проблем с обмяната на монетите"?
Аз лично не съм виждала такива и не съм чула от познати и близки. Даже обратното. Тези, които ползват пари в брой, бяха изненадани, че банкоматите си работеха още на 01.01., което предни години беше рядкост, защото бяха вече изпразнени, заради почивните дни.
От обичайните магазини, където пазарувам, само 1 е затворен, но те винаги почиват през януари и през август, защото тогава пътуват.
Това с монетите не знам как е проблем, когато даже синът ми в 4 клас вече събра близо 4 евро на дребно от рестото, когато си купуваше разни дребни неща. Даже ще е проблем уедряването им, защото ние с баща му не ползваме пари в брой.
Наблюденията ми са от 2 града за момента и задочно от още 1 покрай споделено от родителите ми, хем те са на морето в малко градче, което не очаквах толкова бързо да "влезе в час".

# 6 419
  • Буркина Фасо
Днес даваха пазар в Бургас в сутрешния блок и само една отворена сергия. Останалите заради еврото не отворили. Ами, още по-добре за оборота на възрастната жена, която явно няма проблем да работи и с двете валути. Даже не трябваше да излъчват репортажа, че сега другите ще видят, че не е толкова страшно и ще се върнат.
а какво каза за плащането от клиентите?

затворени магазини до неделя колкото щеш. и тук се писа, и аз го писах. нямат поръчаните стартови пакети за търговците.

Общи условия

Активация на акаунт