"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 273 354
  • 7 427
  •   6
Отговори
# 6 630
  • София
В пощите в София може ли да се обменя без такси лв в евро, или това важи само за селата без банки?
Само в банките. Всички касови офиси на БНБ ще работят през всички съботи до края на месеца за обмяна на левове и стотинки.

# 6 631
Валутният борд беше абсолютен плюс в резултат, на който управляващите не можеха да теглят заеми, когато им скимне. Затова и външният дълг беше много, много нисък, сравнен с всичко, що е в ЕЗ.  Е, сега ще могат.
Много ми е интересно тази част от коментара на какво се дължи? Заеми си теглеха и тенденцията в последните години беше да се увеличават в условията на борд. И точно тази тенденция можеше да издъни борда много здраво и да се приземим много твърдо с някакъв трънски курс към другите валути. Тогава щеше да е феерично Simple Smile ЕЗ от този катаклизъм ни спаси, всичко останало е пропаганда и от двете страни.

# 6 632
Внимавайте когато обменяте валута в банките.

https://www.segabg.com/hot/category-economy/asociaciyata-na-bank … arusheniya-evroto

# 6 633
Внимавайте когато обменяте валута в банките.

После се пита, защо хората си държат парите в буркани, а не в банките, щом и те могат да не спазват законите какво да се обяснява.

# 6 634
Валутният борд беше абсолютен плюс в резултат, на който управляващите не можеха да теглят заеми, когато им скимне. Затова и външният дълг беше много, много нисък, сравнен с всичко, що е в ЕЗ.  Е, сега ще могат.

Не знам кой ви я наби в главите тази глупост, сто пъти писахме, че бордът не е спирал тегленето на заеми, но вие си продължавате. Опомнете се най-после - бордът не забранява теглене на заеми. И малко ли изтеглихме?

# 6 635
  • Шумен
Не съм казала, че забранява, а че сериозно ограничава. Позицията на повечето тук е ясна и е също ясно, че всеки гледа от собствената си камбанария. Абсолютна загуба на енергия е писането в теми от този тип. За жалост.

# 6 636
# 6 637
Тъкмо се превалутирах и останах само с евро,когато касиерка в Кауфланд ми върна двадесет лева ресто. Мда-а,явно така ще е до края на месеца – ще боравим и с евро,и с левове.

# 6 638
Кой ще ни позволи на нас да теглим безкрайни заеми? Съюзът ни размаха пръстче за последния бюджет и слава богу. Кой знае какви глупости още щяха да надробят в парламента ако бяхме извън ЕС.

# 6 639
Не съм казала, че забранява, а че сериозно ограничава. Позицията на повечето тук е ясна и е също ясно, че всеки гледа от собствената си камбанария. Абсолютна загуба на енергия е писането в теми от този тип. За жалост.

Аз лично рядко започвам дискусии, пиша в отговор на подобни манипулации като твоя пост. Та щом е загуба на време (да пишеш неверни неща???) недей, тогава и никой няма да пише за да те оборва.
Иначе как точно бордът ограничава вземането на заеми? Имаш ли някакви аргументи?  Понеже аз имам, ето една графика на съотношението на дълга към брутния продукт. Вижда се, че расте и докато сме в борд. Има и друго - понеже и брутният ни продукт расте, графиката не е чак толкова впечатляваща, но в номинални стойности ръстът е съвсем видим.

Ето как изглеждат нещата в абсолютни цифри - 30% ръст само за 3 години....

П.П. А постът на Кърдокоса все пак изисква четене с разбиране - бордът не разрешава да се вземат пари от отдел емисионен на БНБ, тоест не разрешава да се печатат пари, и това му е хубавото, но по никакъв начин не забранява теглена на външен дълг.

# 6 640
Тъкмо се превалутирах и останах само с евро,когато касиерка в Кауфланд ми върна двадесет лева ресто. Мда-а,явно така ще е до края на месеца – ще боравим и с евро,и с левове.
Няма монети. Вината е на БНБ, защото за разлика от банкнотите, които идват от ЕЦБ, монетите се секат тук.

# 6 641
Цитат
При смяната на валутата не би трябвало да има промяна в съотношението доходи/цени, защото и двете се конвертират. Както нямаше и при деноминацията на лева. В такава ситуация ако някой изведнъж без причина вдигне цената и направи хляба от 2 лева 2 евро, просто хората ще спрат да купуват от него. Обаче като тръгне няколко месеца по-рано яката пропаганда как приемем ли еврото всичко ще поскъпне, спекулантите директно получават готово оправдание за вдигането на цените.
Хората знаят как е било навсякъде при въвеждане на еврото-рязко поскъпване.На мен по онези времена ми го казаха българин работещ в Германия, немец, българка на работа в Гърция и българи живеещи в Испания.Минаха повече от 20г.На тези хора вярвам, а не на ентусиазъм, че ''вече сме в Европа''.Аз винаги съм си била европейка, за другите не ми пука.
Върти ми се нещо по тв споменаха, че в Чехия е имало референдум за ЕЗ, но и там подкрепата била като у нас и затова не натискали нещата.

# 6 642
Няма монети. Вината е на БНБ, защото за разлика от банкнотите, които идват от ЕЦБ, монетите се секат тук.

Монетите не се секат тук, тук се щамповат или както там е термина.

# 6 643

Върти ми се нещо по тв споменаха, че в Чехия е имало референдум за ЕЗ, но и там подкрепата била като у нас и затова не натискали нещата.

Пускаме кьорфишека и бегаме, бате...

АИ
"Да, в Чехия е имало дискусии и неофициални референдуми относно членството в Европейския съюз (ЕС), но
официален национален референдум за влизане в ЕС не се е състоял, а страната се присъедини към ЕС през 2004 г. след преговори, като впоследствие имаше няколко консултативни вота и дебати, особено за приемането на еврото."

# 6 644

Монетите не се секат тук, тук се щамповат или както там е термина.

Ми то точно това е сеченето - слага се едно кръгче и една мощна преса набива релефа.

Общи условия

Активация на акаунт