"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 288 981
  • 7 736
  •   5
Отговори
# 7 725
Една рускиня "жали" за левчето и българщината.....
https://www.facebook.com/reel/1289352986562398

# 7 726
а напротив внесени милиарди от дюшеците в банките.

То дали парите ми са били в банка или в дюшека вкъщи, разлика няма. Та нормално досега много хора да са си ги държали по домовете.
Банките отчитат големи почалби, лихви по депозити не дават, отпускат кредити до безкрай, после скочиха цените на имотите, а хората гледат цената на баничките дали е скочила с някакви центове, докато ги ограбват на едро. Пък у нас, ако имаш пари, освен в имоти, няма други инструменти за вложение на пари и накрая слагаш под дюшека.
О, даже много голямо значение има, защото до сега не си показваха скритите пари получавани в пликче или от необлагани сделки, ама иначе били на минимална заплата, после пък на минимална пенсия. Да, много бедничък народ, на който баничката му е поскъпнала от 2 лв. на 2 евро.
Има резон в това, които казваш. Но ще ти кажа и друго. Получавах пари в сметка от заплата ( не съм вземала в плик, всичко по сметка), останах безработна и спряха постъпления, но от банката ми вземаха всеки месец такса обслужване, нормално, техни правила. Но моите правила като нямам лихва върху парите ми, защо да губя всеки месец, изтеглих си парите. Ако знаеш колко трудно се разделихме с банката. Та никак не бях с,гласна да оперират с парите ми, да помпат инфлация, а да не ме компенсират поне с нея.

# 7 727
laurentin, твоят казус е друг. Парите ти са с ясен произход, влизали са директно в банка, после ти си ги изтеглила по твои съображения. Но болшинството от парите под дюшека не са като твоите. Масово са от сивия сектор, недекларирани. Затова и притежателите им отказват да ги вкарат в банка, затова и предпочетоха да обменят в чейндж бюра на по-неизгоден курс, вместо в банка. Около мен няколко такива примера имам, уплашиха се да не ги карат да доказват произход и обмениха всичко в чейндж. Нямат банкови сметки, нямат банкови карти.

# 7 728
До 10000 лв не се изискваше доказване на произход. А парите в плик над минималната заплата на която осигуряват в сивия сектор не са някакви огромни суми. Поне аз не знам за такива случаи.И тези,които са ги получавали,са и харчили от тях. С минимална заплата как се живее? Вече от недекларирани сделки...там може,но колко са тези хора. По-скоро под дюшека си държаха парите хора,които нямат доверие на банките и такива,които нямат дигитални умения.

# 7 729
Познавам доста хора, които нямат собствени банкови сметки (да не се бърка с нямат доходи и пари). Дължат пари от данъци, но НАП няма какво да им вземе. Сметките са на името на децата. Не искам да пиша подробности, но пари под дюшека и по чужди сметки има много.

# 7 730
  • Буркина Фасо
До 10000 лв не се изискваше доказване на произход. А парите в плик над минималната заплата на която осигуряват в сивия сектор не са някакви огромни суми. Поне аз не знам за такива случаи.И тези,които са ги получавали,са и харчили от тях. С минимална заплата как се живее? Вече от недекларирани сделки...там може,но колко са тези хора. По-скоро под дюшека си държаха парите хора,които нямат доверие на банките и такива,които нямат дигитални умения.
ако нямат кяр няма да се съгласяват да получават мин.заплата.  сама по себе си тази заплата може да ти донесе допълнителни  средства. малко са хората, които действително нямат избор и се съгласяват да я получават.

# 7 731
Цитат
Плачът може вече да спре, т.к. видяхме че няма нито умрели от глад, нито апокалипсис в държавата, а напротив внесени милиарди от дюшеците в банките.
Кой е казал, че първият месец ще има умрели от глад и апокалипсис? Напротив само за забогатяване се говори. Да видим и как ще преборят сивата икономика? Там се трудят д-ри, учители, работници по строежите и не само, туризъм и ресторантьорство, фризьори, маникюристи, масажисти, брокери, автосервизи и т.н. едва ли мога да изредя всички.
В този дух да попитам, дойдоха ли инвеститорите?  Нося линк от имотната тема, в статията пише, че японски завод се мести в Румъния и Молдова, а там дори няма евро.Thinking
https://business.dir.bg/ikonomika/yaponski-investitor-si-tragva- … -s-800-rabotnitsi
Забогатяхме ли вече да знаем наемодателите да актуализираме наемите. Трябва да стигнем цените на запад. Нали така?

# 7 732
За заплатите в пликове
Има много хора, които са изпаднали в затруднения и са дадени на съдебни изпълнители.

При нас четох, че май така и не се е приел нормален закон за фалита на физически лица, май някакво уродство имаше - първо да внесеш една огромна сума за да те разглеждат имаш ли право на фалит или нещо такова. Имаше разни коментари, че в този вид не помага на хората да могат след някакъв период да започнат "на чисто" както било в някои други страни.

Съответно тези хора, ако могат да работят, ще работят на черно до края на света. Всяка регистрация на доход води до това съдебните изпълнители  да изземат всичко над минималната заплата, но колко голяма заплата трябва да изкарва човек, че с горницата над минимума да изплати напълно кредитите и лихвите - при условие, че сам не си успял да се справиш и си стигнал до това съдебните изпълнители да те дерат с още и още такси?

Малко систематизирана "статистика"
Скрит текст:
Официалната и пълна статистика за точния брой хора (длъжници), които са „дадени“ на съдебен изпълнител (т.е. срещу които са образувани изпълнителни дела при частни съдебни изпълнители – ЧСИ) през 2024 г. в България, не е публично оповестена в детайли като уникален брой физически лица за цялата година към февруари 2026 г. (Камарата на частните съдебни изпълнители – КЧСИ – публикува годишни отчети, но те по-често дават брой дела/производства, а не задължително уникални длъжници, тъй като един човек може да има няколко дела.)
Ето какво е известно от публични източници и данни на КЧСИ за 2024 г.:

Общ брой активни/висящи изпълнителни дела при ЧСИ: Няма точна цифра за края на 2024 г. в медиите, но за сравнение – през февруари 2024 г. (т.е. за 2023 г. дейност) са били около 198 000 висящи дела (според отчет на КЧСИ). През годините броят на образуваните нови дела годишно е в диапазона 150 000–220 000 (напр. 198 000 нови през 2023 г., 144 000 приключени).
Брой длъжници (хора): Не се дава точен общ брой за всички възрасти в публичните данни за 2024 г., но има индикации за голям мащаб – в някои медийни цитирания се споменава над 1 милион длъжници общо в България (вкл. банки, публични вземания и ЧСИ), но това не е само за ЧСИ и не е прецизно за 2024 г.
Специфично за млади длъжници (от данни на КЧСИ към ноември 2024 г.):
До 20 години: 4 000 длъжници
20–25 години: 36 000 длъжници
25–30 години: 80 000 длъжници
Общо до 30 години: 120 000 души с изпълнителни дела при ЧСИ (това е частичен сегмент, но показва тенденция).

Тези числа са цитирани многократно в медии (money.bg, БНР, Сега, БТА и др.) директно от председателя на КЧСИ Георги Дичев и отразяват състоянието към края на 2024 г. за младите хора.

# 7 733
В този дух да попитам, дойдоха ли инвеститорите?  Нося линк от имотната тема, в статията пише, че японски завод се мести в Румъния и Молдова, а там дори няма евро.Thinking
https://business.dir.bg/ikonomika/yaponski-investitor-si-tragva- … -s-800-rabotnitsi
Забогатяхме ли вече да знаем наемодателите да актуализираме наемите. Трябва да стигнем цените на запад. Нали така?

Първо, никой инвеститор няма да дойде или да си тръгне в рамките един месец. така че не търси под вола теле - оттеглянето на този инвеститор няма общо с еврото, а по-скоро с необоснованото помпане на заплатите. Виж какво пише в линка:

Цитат
"Това решение отразява както променящите се разходни параметри в региона, така и по-широката стратегическа насока на SEBN групата за поддържане на дългосрочна конкурентоспособност в динамичния глобален автомобилен пазар", се казва в официално съобщение на компанията. 

Тоест вече сме скъпи и неизгодни, което няма общо с еврото. Аз съм имала вземане даване с подобни заводи, там няма нищо хай тек. Просто им трябва евтина работна ръка. Ние казахме, че не искаме такива инвеститори, които търсят това, и те си тръгват.

# 7 734
  • Далечният изток
Силвърстоун, ти освен да се подиграваш и да спамиш със саркастични постове, нещо друго, ново?!

# 7 735
Много неприятно, 120хил. до 30год. възраст дадени на ЧСИ. Сигурно някои хора поради тези причини работят на сиво, но повечето от изредените по-горе бизнеси са в сиво само заради алчност и закрила от проверяващите.
В сивият сектор са и много уж сериозни ф-ми, за които и през ум няма да ни мине. Разни небостъргачи по Цариградско също имат обслужващ персонал със заплата в плик. Иначе онези по бюрата са си на светло. Латвийска ли, беше или литовска верига магазини с много високи цени и персонал от кол и въже, също държи нашенци в сиво, а узбеки и подобни няма как. Ето, че те са преди нас в ЕЗ, пък в чужда държава си работят както си искат. А, да! Любимите ми китайски магазини. Маркират с особени касови апарати.
Сега пък сме станали скъпи на инвеститорите. Последно да чакаме ли?
Силвърстоун, ти освен да се подиграваш и да спамиш със саркастични постове, нещо друго, ново?!
Въпросите ми са абсолютно в резон с темата  обещанията и очакванията, които се изговориха. Тук е пълно с цели страници откровен спам и подигравки. Не виждам да се възмущаваш. Двоен стандарт.Какво ли не се изписа напоследък, то не беше за сирене, тоалетно блокче, хартия и не знам още какво. Има си тема за това. Поскъпване на стоки-фрапиращи цени.https://www.bg-mamma.com/?topic=1798932

# 7 736
  • Далечният изток
Какви очаквания?!
От един месец сме в ЕЗ. Един! Какво си очаквала да стане за един месец? Айде малко по-сериозно!

Общи условия

Активация на акаунт