Нашите орхидеи – тема 46

• 16 065
  • 494
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Не е от орхидеите това бръмбарче. Не го познавам, макар че съм го виждала някога някъде. Не мисля, че е вредител.
_re_ge, системата я знаеш при бактериалка - режеш до здраво, можеш да обработиш с активен въглен срезовете и чакаш поне две седмици да не се появи петно. Ако се появи - повтаряш процедурата. Засегнатите се карантинират за времето на обработка и изчакване.
Аз другите ги опръсквам с медсъдържащ фунгицид заради антибактериалното действие на медта. Казаха ми, че Алиете също има антибактериални свойства, но не съм сигурна.

# 121

Гледах, гледах...видях едно, две мега миниатюрни между розово/черваникаво такова/много е малко, не мога да го хвана на фокус/. Едното беше отдолу на листо, това е отзад на цвета, на тази която беше най-лепкава. Може да бебе на памуклийка или?
Ще пътувам сега, та като се върна ще пръскам с Мопсилан като начало. Имам и Велмак, после освен 🤔

# 122

Тази ароматна красавица по по-различен начин ли се гледа от Фаленопсис-а ?
Това знак за вредители по нея ли е?

# 123
  • София
greis, тези ако мърдат, най-много приличат на акари. Има две на снимката /ограденото и на съседното листенце, веднага под дръжката, горе-долу под средата ѝ/. Ларвите на памуклийката /да не се бърка с памукова въшка/ приличат на женската, но са доста по-дребни. Мъжкият лети и прилича повече на мухичка.
believe_, не мога да помогна. Тези видове не ги отглеждам. Имам три, гледам ги като фалчета, но по-скоро кретат, отколкото да растат. Точката на листото не мога да я разгледам.

Последна редакция: пн, 07 юли 2025, 16:18 от Raya

# 124
Благодаря Рая Two Hearts под дръжката е оцветяване, но да може би са акари. Много дребни бре, то едвам се вижда.
Мопсилана и Велмака ок ли са или друго да прилагам? Thinking

greis, тези ако мърдат, най-много приличат на акари. Има две на снимката /ограденото и на съседното листенце, веднага под дръжката, горе-долу под средата ѝ/. Ларвите на памуклийката /да бе се бърка с памукова въшка/ приличат на женската, но са доста по дребни. Мъжкият лети и прилича повече на мухичка.
believe_, не мога да помогна. Тези видове не го отглеждам. Имам три, гледам ги като фалчета, но по-скоро кретат, отколкото да растат. Точката на листото не мога да я разгледам.

# 125
  • София
Първо се убеди, че са акари. Протрий листата /зелените/ с тампон напоен със спирт. Особено отдолу. Появата на ръждиво оцветяване е сигурен признак за наличието на акари. Дано не са, че борбата е дълга и трудна.
Моспилан е инсектицид - влияе на инсектите. На акарите - не.
Валмек е инсекто-акарицид - влияе и на акарите, и на инсектите.

# 126
  • Карлово
Здравейте,
Показвам едни дефекти по орхидеята на дъщеря ми. Има ли място за безпокойство?

# 127
  • София
Не. Няма за какво да се тревожите. На листото вероятно е механично увреждане, а на цвета - мутация някаква. Може да е от топлото, от засушаване, от какво ли не.

# 128
  • Карлово
Благодаря.
Май рядко я полива, малко е разсеяна.
Още нещо ми направи впечатление, жълтото ръбче на листото. И на една от моите се появи такова нещо. Може ли да е от един спрей за листно подхранване, с който ги пръскам всяка седмица от около 2 месеца? Тя обаче не пръска с нищо.

# 129
Няма повече орхидеи, уморени от редовно поливане!
Рядко поливане е перфектно!
Торенето също не е задължително. Въобще разсеяниото отглеждане е най-приятното - и за нас и за цветята.

# 130
Подариха ми мини в сфагнум и не мога да преценя кога да го поливам. Цветчетата са му много тъмно лилави, почти черни и корените имат доста наситено зелен цвят дори когато поизсъхнат. Thinking
До сега уморих всички минита които имах с пресаждане и преполиване. Smirk

# 131
Обикновено саксийките са така натъпкани със сфагнум, че няма съхнене. Когато решиш, че е за поливане - записваш датата и поливаш след поне две седмици Wink

# 132
Благодаря ти, Phloxx. Добре че попитах навреме, вкъщи е доста топличко и му сипвах през няколко дни по малко вода на дъното на чашката. Laughing
Направо съм щяла го удавя ако бях продължила с тези темпове. Satisfied

# 133
По тежестта на саксийката също можеш да разбереш кога е суха, аз така най-добре се ориентирам.

# 134
  • София
Като изсъхне сфагнумът става като пемза. Хич не го обичам, нищо че имам растения в него. Уж бавно изсъхва, пък все пропускам момента преди да стане на пълен камък.
Трябва да отбележа, ме при мен въздушната влажност е около 30% и това има значение.

Общи условия

Активация на акаунт