Нашите орхидеи – тема 46

• 16 322
  • 510
  •   2
Отговори
# 135
Аз винаги разръчквам сфагнума. Като е мокър скубя от вътре и слагам корички. Така постепенно го докарвам до пресадено почти в кори. Иначе е все мокро или на камък и всички корени вътре заминават. Ни една оцеляла нямам в оригиналния сфагнум.

# 136
При мен влажността варира 40-50%, но пък температурата е доста - 24-29 градуса.

# 137
  • София
Ааа! Температурата при мен е убийствена. Ето графиката за последните 5 дни. Това е на отворен прозорец и работещи вентилатори.

# 138
Все се каня да ви питам нещо - трябва ли да се махат листата, наядени от трипси. Успешно излекувах офисните орхидеи миналото лято, наядените листа стоят твърди, сбръчкани, но все оче зелени. Вече си имат нови, здрави листенца и сега трябва ли да махна старите или те все още са нужни на фалчетата?

# 139
Ами то през тях се храни цялото това време... ако просо са релефни и посгърчени но няма гниене или гъбични проблеми, няма причина да ги махате.

# 140

Последният цветонос се отвори. Мислех, че е една розова, която е с подобни листа и не цъфтя тази година и се чудех защо пъпките пожълтяват.

# 141
А тази е тоооолкова красива Heart Eyes

# 142
  • София
pppqqq, май е Buttercup. Разкошно фалче Heart

# 143
Ами то през тях се храни цялото това време... ако просо са релефни и посгърчени но няма гниене или гъбични проблеми, няма причина да ги махате.

Такива са и моите разсъждения, но реших да питам все пак Simple Smile

# 144
Бътъркъп е УАУ и ми е сред "мастхев" . Опитвах няколко пъти от КФ и Хоуммакс, но попадам на лоши растения.

# 145
  • София
Ей го моя от 18.05 т.г. Още си е така и не е загубил нито един цвят. Може малко да е удължил. Не съм у нас да сравня.

# 146
Последният цветонос се отвори. Мислех, че е една розова, която е с подобни листа и не цъфтя тази година и се чудех защо пъпките пожълтяват.
Хихихи, следващия път когато някой в темата пита защо му пожълтяват пъпките, ще предложа и отговор - орхидеята е жълта Grinning

# 147
  • оттам, откъдето започва България
След вашите красоти да споделя и моята "Спасена от К." Heart Eyes
Не успях да я снимам в реалната й красота, но за мен е прекрасна и любима. Confused
Скрит текст:

# 148
  • София
О! Толкова нежна и светеща направо! Браво!

# 149
След вашите красоти да споделя и моята "Спасена от К." Heart Eyes
Не успях да я снимам в реалната й красота, но за мен е прекрасна и любима. Confused
Скрит текст:

Много е нежна ! 😍
Имам едно мини в сфагнум!
Днес го разкарах,защото видях,че листата се сбръчкват,а цветовете завяхват.Има изгнили корени,но има и здрав такъв.Взех кори от другите си орхидеи и го сложих в тях-сбърках ли?Полях го,дано оцелее...😐

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 21:30 от believe_

Общи условия

Активация на акаунт