Нашите орхидеи – тема 46

• 16 390
  • 510
  •   1
Отговори
# 150
Снимах едни малки бели същества върху един фаленопсис. Не виждам поражения по растенията. Пратих видеото на chatGPT. Според него, това са Гъбни акари (Tarsonemid mites) или Широколистни акари (Broad mites – Polyphagotarsonemus latus). Препоръчва ми Ним Азал ТС или масло от нийм. Чета противоречиви мнения за маслото от нийм, какво мислите?
Засега съм почистила с Биоплантела с мащерка, според ИИ и това е добре. Друг вариант е домашна рецепта с минерално масло и сапун.
https://photos.app.goo.gl/1T4CJVM6BorQmLsK7

# 151
  • София
На обикновени акарчета ми прилича. Валмек ползвам за тях.

# 152
  • Мадрид / София
Търся да закупя дендробиум фалаенопсис Tailand black sa-nook. Моля ако някой има и може да ми даде да си отгледам или магазин, където е налична.

# 153
  • София
Днес съм с половин фалче напред. Попадна ми чудесно пелориче, обаче без кьорав корен. Виждаше се още на място. Ама пък иначе голям сладур. Взех го, потроших го в къщи и наистина - 0 здрави корени и субстрат от торф и лиственица. Скалпирах му трите цветоноса, почистих го и сега е монтирано в кори над дренаж. Стискайте му палци да пусне корени, има достатъчно листа за това.

# 154
  • Карлово
Стискам палци.
Покажи снимка на кори с дренаж. Мъча 3 бр. над вода, под вода, на хладно, на по-топло и светло,  и ту тръгват корени, ту спират и се засушават. Листенца избиват, ама нещо не вървят, ама и не се гътват.

# 155
  • София
Засаждам в контейнер без дупки. На дъното слагам камъни, после фалчето и добавям кори. Оставям я 2-3-4 дни без вода, за да засъхнат раните. После сипвам вода до нивото на камъните. Гледам да не я въртя, накланям, пипам. Само доливам вода веднъж седмично. Не винаги сработва, но достатъчно често се получава.

# 156
Растениеъто е красота. Дано се съвземе!

Иначе при висока възд влажност това решение е смърт. Всичко се изпарява нагоре и компрометираното растение много бързо изгнива заради липсата на вентилация.

Анджела аз го имам, но е бучнато в една саксия с три други. Цъфтя ми на домашно за пръв път преди няколко години. Даже счупих цветоноса нез да искам. Ако успея да го детектирам кое точно от скопището е , ще ти отделя

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 11:25 от _re_ge

# 157
  • Карлово
Засаждам в контейнер без дупки. На дъното слагам камъни, после фалчето и добавям кори. Оставям я 2-3-4 дни без вода, за да засъхнат раните. После сипвам вода до нивото на камъните. Гледам да не я въртя, накланям, пипам. Само доливам вода веднъж седмично. Не винаги сработва, но достатъчно често се получава.

Благодаря.

# 158
  • Мадрид / София

Анджела аз го имам, но е бучнато в една саксия с три други. Цъфтя ми на домашно за пръв път преди няколко години. Даже счупих цветоноса нез да искам. Ако успея да го детектирам кое точно от скопището е , ще ти отделя
Много благодаря. Ако успееш кажи ми за да се разберем с изпращането.

# 159
  • София
Да, _re_ge е права - при мен въздушната влажност е ниска. Може да се ползва по-плитък съд - така ще има вентилация около основата.

# 160
Аз правя като Рая (с едро кори отдолу, нагоре с по-дребни), само растението е доста по-високо и в по-тесен съд (слагам 3-4 птъчки за укрепване), че моите са до аквариума и неименно там е по-влажно.
После местя в саксия, внимателно заедно с полепналите корички Simple Smile Аз не мога да се справя със затворена система, поливам "без да искам".

# 161
Анжела, ако не си намериш Sa nook, при вихман имаше много.

# 162
  • Мадрид / София
Анжела, ако не си намериш Sa nook, при вихман имаше много.
Гледах и там. В момента няма никъде, всичко е изчерпано. Само на едно място в Мексико уж я има, но не ми отговарят дали изпращат в Европа.

# 163
Здравейте на всички!Ако мога да попитам-моята орхидея прецъфтя,срязох пожълтелите стъбла и сега поливам веднъж седмично може би,като оставям водата да се оттече и тогава оставям в чинийката.Обаче листата едни се позавъртяха все едно и сега виждам,че са започнали и все едно да пожълтяват...Корени вътре изгнили не виждам.,доколкото четох трябва да са зелени или бледосиви или бъркам...Стои на прозореца на северно изложение,дали трябва да я местя другаде?Ще съм благодарна за вашите съвети,хубав ден 🩷

# 164

Много благодаря. Ако успееш кажи ми за да се разберем с изпращането.
Да уточня че го подарявам , а не продавам. За съжаление всичко  няма да стане бързо. Връщам се в бг едва края на лятото. Трябва да го детекторам сред джунглата понеже нямам етикети. Трябва и  да видя колко булби са за да може да отделя поне 3 поредни  за теб, а и на мен да ми останат поне 3. Затова, ако е спийд дизайър, не мога да отговоря адекватно на подобен темп.

Общи условия

Активация на акаунт