Нашите орхидеи – тема 46

• 11 278
  • 345
  •   1
Отговори
# 270
  • Карлово
Ааах, много да те радва.

# 271
Ооо, много е красиво, с много любов и радост да се гледате. Иначе в точно такъв цвят се загледах и аха да го купя, но само цената ме спря беше 15 лв. Уви, досега все не попадам на намаления нито в Кауфланд, нито е Лидл.

# 272
Според вас, дали има загниване и какво да предприема, за да го предотвратя и възстановя?

Черното в края на стъблото го има почти при всяка орхидея. Най-често то е и вдървено. Това е своеобразна "тапа" или "дънце" която защитава тази част от загниване. Новозакупените орхидеи често загиват, защото дънцето им е в посадъчната гъба, а тя е закопана в саксията. Тапата в черно, може да бъде изрязана със Стерилизиран инструмент до живо, но тогава, при "посаждане", растението изцяло трябва да е разположено над субстрата, подпряно с пръчки, а корените във субстрата. 

Последните години попадам смо на бъгави минита в КФ. Не мога да ги стабилизирам никак. Последното мини го мъчих няколко месеца но безуспешно. Не мога да разбера какво им се случва. Те и големите не са много ок.
Последно имам подарък от ММ от Бриколаж. Някой ги беше оставил да плуват във вода. 1000 години минаха откак "познаваме" орхидеите в Бг, още не е ли ясно че в магазин биха оцелели на сухо.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 09:20 от _re_ge

# 273
  • София
Чудесно мини. Сортът е много цъфтелив. Честито!

# 274
  • Бургас
И това мини е "удавено", но ще изчакам да просъхне сфагмуна и тогава ще я пресадя в ситни кори и малко сфагмун.

Имам едно мини без корени как оцелява не знам, долните луста са се сгънали навътре дехидратирани. Пусна ми три кейкита две отделих и засадих
Майката, която се бори да оцелее

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 10:17 от maya_76

# 275
  • Мадрид / София
Re_ge, имам ли шанс за дендробиума, за който говорихме? След сеемица пътувам за България.

# 276
Re_ge, имам ли шанс за дендробиума, за който говорихме? След сеемица пътувам за България.

Анди, за съжаление, поради лошо стечение на обстоятелствата, не мога да ти отделя. Този дендробиум се оказа, че е посаден с три други дендри в една обща. Това го правя, когато растенията са в слабо здраве, не искам да ми заемат място и времето показва кое от растенията ще оцелее. Ако умре просто ги издърпвам като ряпа, без да се налага пресаждане. В случая са се стабилизирали  и трите дендра, но са се и преплелели доста сериозно.

# 277
  • Бургас
Още една красота да покажа - Милтония
чаках я 5 или 6г да цъфне. , най накрая ми се отблагодари
Дано и догодина цъфне, че е голям каприз.

# 278
  • Мадрид / София

Анди, за съжаление, поради лошо стечение на обстоятелствата, не мога да ти отделя. Този дендробиум се оказа, че е посаден с три други дендри в една обща. Това го правя, когато растенията са в слабо здраве, не искам да ми заемат място и времето показва кое от растенията ще оцелее. Ако умре просто ги издърпвам като ряпа, без да се налага пресаждане. В случая са се стабилизирали  и трите дендра, но са се и преплелели доста сериозно.

А, добре. Няма проблем. Ще чакам когато пуснат някое наблизо. Благодаря все пак за желанието да ми услужиш.❤

# 279
А, добре. Няма проблем. Ще чакам когато пуснат някое наблизо. Благодаря все пак за желанието да ми услужиш.❤

Стана много неприятно че обещах а излиза е не мога да направя полезен ход, за което нося вина. Има ли нещо друго с което мога да опитам да компенсирам несъстоялото си обещание.  Някак не съм се замислила че може именно този цвят да ми е сред оцеляващите саксии.  Имам общо две саксии с оцеляващи, В едната има три в другата две растения. По принцип дендрите сега ми нарастват като бройка, защото откривам че ми се получава да ги гледам. В момента си докарах 7 бройки от Тайланд , но не знам кои от тях ще оцелеят все пак. Преди 3 години си докарах един от сингапур, той цъфти трета година подред  но гадината прави само по една булба на година и все още не е за делене.По принцип аз също ще се оглеждам за тайландско черно. В Тайланд имаше страшно много от този фасон и на  смешни цени, чудя се защо не ги внасят тук.

Сега се сещам че мога да ти предложа компенсационно енциклии. Имам две бройки, различни видове, които са нараснали достатъчно и в двете посоки а не в индианска нишка и могат да се делят. Едната ми цъфти на домашно, но другата не е цъфтяла никога а е купена 2015 година. Може да се пробваш с деленка.

# 280
  • Мадрид / София
Re_ge не го взимай толкова присърце. Прави ми впечатление, че преди 2-3 г имаше голям избор от този род дендробиум, а сега почти никакъв. Появиха се други видове, които преди нямаше. Всяко нещо си има причина да не стане в момента, в който желаем, а става в най-добрия момент за всички. Няма никакъв проблем, че сега не мога да го имам, това ще стане някога в следващите месеци или година. Гледам в няколко сайта и за сега още няма продажби. То и сега още му е рано да се появи. Търпение, ще стане след време. 😁

# 281
_re_ge моля те сподели какви грижи полагаш за Милтонията. Какъв субстрат, колко често се полива? Как да ги подхраня, че да започнат да изкарват повече булби? Моите са в един застой и са на никъде, едни светло зелени, едни рехави.  И се чудя какво не правя, че така милите стоят измъчени. Ще дам снимки сутринта на светло.

# 282
Момичета, имам въпрос: Едното листо е по-светло в определен участък и леко грапаво, има нещо като пъпчици, тези по-тъмните точици.Това гъбично заболяване ли е според вас и да третирам ли с фунгицид? Ако да, предложете ми конкретни фунгициди и схема на третиране.
 А възможно ли е и да и идва повече светлината, на югозападен прозорец е?

# 283
  • София
Прилича ми на преосветено. Сложете лист оризова хартия на стъклото, ако не можете да я дръпнете малко навътре. Понякога от прегряване също се получават подобни увреждания.

# 284
_re_ge моля те сподели какви грижи полагаш за Милтонията. Какъв субстрат, колко често се полива? Как да ги подхраня, че да започнат да изкарват повече булби? Моите са в един застой и са на никъде, едни светло зелени, едни рехави.  И се чудя какво не правя, че така милите стоят измъчени. Ще дам снимки сутринта на светло.

Милтония или Милтониопсис? Питам защото често се бъркат.Примерно милтонипсиса обича по-мокро но пък и лесно гние.

Общи условия

Активация на акаунт