Нашите орхидеи – тема 46

• 16 765
  • 522
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Ползвала съм събрана борова кора. Оставя се на слънце лятото, за да се нагрее и изсуши. Изчетква се с твърда четка мъха и каквото още изпадне. После се нарязва с градинарска ножица или се надробява по друг начин. Преди ползване е добре да се повари, за да започне да задържа вода.
Отказах се, защото ме заболяват ставите на ръцете, когато режа с ножицата.

Последна редакция: пт, 19 дек 2025, 22:33 от Raya

# 421
Ползвала съм събрана борова кора. Оставя се на слънце лятото, за да се нагрее и изсуши. Изчетква се с твърда четка мъха и каквото още изпадне. После се нарязва с градинарска ножица или се надробява по друг начин. Преди ползване е добре да се повари, за да започне да задържа вода.
Отказах се, защото ме заболяват ставите на ръцете, когато режа с ножицата.

Аз я изварявам и после изпичам. Накрая я пръскам с фунгицид.

# 422
  • София
И така може. При варенето се отделя доста смола. Съдът, в който се варят корите, после си остава само за тази цел.

# 423
И така може. При варенето се отделя доста смола. Съдът, в който се варят корите, после си остава само за тази цел.

Странно, но до сега съм нямала проблеми със съда. Но слагам вътре готварска хартия

# 424
  • София
При печене и аз се принудих да опаковам корите в хартия за печене. При варенето ми остава смола по капака и по горната част на тенджерата. Много трудно се сваля.

# 425
При печене и аз се принудих да опаковам корите в хартия за печене. При варенето ми остава смола по капака и по горната част на тенджерата. Много трудно се сваля.

Алпака ли е? Просто се чудя защо на мен не ми се случвало.

# 426
  • София
Стара емайлирана тенджера ползвах, поочукана вече. То сигурно зависи и колко смола има в корите.

# 427
  • София
Здравейте,
Извинявам се предварително за нахлуването, но имам въпрос.
Подариха ми орхидеите в началото на август, и им намерих подходящо място .
До момента си бяха ок, но днес забелязах на едната, че и съхне стъблото

Това нормално ли е , защото другите три не са така

# 428
  • Мадрид / София
Здравейте,
Извинявам се предварително за нахлуването, но имам въпрос.
Подариха ми орхидеите в началото на август, и им намерих подходящо място .
До момента си бяха ок, но днес забелязах на едната, че и съхне стъблото

Това нормално ли е , защото другите три не са така
Това е цветонос, не е стебло. И е нормално. Не е нормално да е цъфнала август месец. Цъфтят пролетта, но някои подраняват в зависимост от условията, в които се отглежда. Та при теб - като прецъфти отрежи цветоноса, като внимаваш да не нараниш растението. След това продължаваш с отглеждането, като го поливаш на 10 или повече дни в зависимост от влагата във въздуха и в субстрата. След време ще пусне нов цветонос ако ѝ харесва мястото.
Когато цветоноса е зелен на цвят може да не се реже. Въпрос на предпочитания, но започне ли да жълтее се отрязва.

# 429
  • София
Много благодаря за отговора !
Подариха ми ги цъфнали през август и едва сега почнаха да им падат цветовете

Значи да не се притеснявам?
На другите им опадаха цветове, но не са им пожълтели "стеблата" така

# 430
  • Мадрид / София
Отрежи само този, другите ги остави, не ги пипай освен ако и те не почнат да жълтеят.

# 431
Привет, някоя от вас беше писала, че си взима субстрат за орхидеите от Амазон?

# 432
Аз вземам серамис. Преди купувах от орхидеи бг, насипно уж от същия, ама отдавна ги бойкотирам(дори не знам дали ги има още) и си купувам директно. Мисля че ИМА разлика във вида, нищо че там го изсипваха от брандирана торба.

# 433
Здравейте група
Имам три орхидей, които паднаха цветовете по едно и също време. Едната сега пак има пъпки и се отварят, а д-р две нямат все още.
По двете орхидей, които нямат пъпки все още се появиха по листата и по стъблото някакви капки, които лепнат при допир. Може ли да се спасят или няма как

# 434
  • Мадрид / София
Може да се лекуват с препарат за гадинки, които не виждате, но ги има. Крият се в младите листа.

Общи условия

Активация на акаунт