Нашите орхидеи – тема 46

• 15 768
  • 485
  •   1
Отговори
# 90
  • Мадрид / София
Да питам: сега лятото като е топло става ли да пресаждам орхидеи? Или да се изчака есента?

# 91
  • София
Ако е за фалчета - корените е важно да са активни. Аз точно сега обаче не бих присаждала - 38 градуса беше вчера на терасата. Не знам как са живи още…

# 92
Гледам днес орхите в офиса, че ги поливах. Всички до една са с активни корени, 3 са пуснали цветоноси... Но ние се разхлаждаме с климатици и си е 25-26 градуса (на перваза може и повече , зад часточно врътнати метални щори са)

# 93
Ако е наложително пресаждам по всяко време.

# 94
  • Мадрид / София
Не е наложително, спешно не е, но някои фалчета са вече за пресаждане. Имат въздушни корени повече от колкото в саксията и някои са почти навън. Корените са активни, растат нови и листа растат, цветовете повечето са прецъфтели. И при нас края на седмицата и началото на другата ще е доста горещо около 37-38 градуса по прогноза. И се каня отдавна да пресадя някои ама с тези жеги нещо ме домързява да се занимавам. Та май ще оставя тази дейност за септември, когато е топличко, но не горещо толкова. Май тогава ще е по-добрия момент.

# 95
  • София
Ако са на климатик, аз бих ги пресадила сега. Първо корените са активни. Второ - септември е време за залагане на цветоноси. Ако не са на климатик обаче, бих зачакала.

# 96
  • Мадрид / София
Не са на климатик, а цветоносите при мен излизат по-късно. Ами не знам, за сега се въздържам, да видим до кога.

# 97
Още един първи цъфтеж у дома от мен Simple Smile От Лидъл съм я взела, преди 1 година.
Оприличила съм я на: Brassia Gilded Tower ‘Mystic Maze’, не знам дали е тя.

# 98
Банфелдара е. Крос на брасия. И е прекрасна! честито!

# 99
Ех, днес гледах в Лидл подобни и почти не взех една много интересна с лилаво-зелени цветове, но се сетих, че този тип с булбите не се справят добре в моята кухня и се отказах...

# 100
Аз тези не мога да ги накарам да цъфтят повторно при мен. Явно не им харесва.

# 101
В офисния лидъл изобщо не благоволиха да докарат нищо Sad Приятелка сподели какво има при тях. Общо взето имам от зареденитe в другите обекти.
Някакси им уцелих мястото и май, май всички бублести ще се изредят постепено, което ме радва, че някои ги бях забравила как цъфтят.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 00:03 от greis

# 102
Какво място им допада? Феленопсисите ми се скъсват да цъфтят, но тези не.

# 103
При мен дендробиумът цъфти най-много,  но и с фаленопсисите цъфтят, докато камбриите стават за салата само.

# 104
  • София, Дружба 2
И при мен не искат да цъфтят камбриите, 4 на брой са ми и наистина стават само за салата. Simple Smile Фалчетата цъфтят, дендробиум също, а камбриите се стискат да цъфнат. На южни прозорци са, на светло, местих ти на сянка,  поливах, пръсках, засушавах ги леко, на топло, на студено, какво ли не правих ....... и вече година и половина са тук, но явно нещо не правя като хората и не цъфтят. 3 от тях дори мислех, че ще умират по едно време, че нещо пожълтяха листата, накъдриха се........ не знам. Четвъртата пък е супер, пуска си нови булби, зелена, едра, ама цвят няма.

Общи условия

Активация на акаунт