Нашите орхидеи – тема 46

• 11 976
  • 362
  •   1
Отговори
# 30
Вместо да ходя с метро и 25мин пеша или да карам през цяла София и през сайта съм поръчала Simple Smile Вярно, че с доставката цената става двойна, ама аз си поръчах по 10 в различен размер, плюс кори и...
https://www.plants.bg/index.php?route=product/category&path=65_70_282
Аз на място ходих за "спаси офрхидея", пусти мерак тогава, не ми се видя толкова много Smiling Imp

# 31
Да, заради доставката..
иначе там съм ходила доста пъти, но винаги се изкушавам и някоя китка.. и то става вече мазало. Но то зависи и изходната точка каква е де:-)
Преди орхидеи като бяха по младост по-биваше..

# 32
  • Мадрид / София
Събирам си кофички от боровинки. При нас тези от половин килограм са ф12, но по-дълбочки/височки. Хем идват с дупки на дъното, но в Бг май няма такива. Успешно може да се използват бутилки от безслкохолни като им се среже горната част с гърлото и им се пробият дупки. Така съм виждала на няколко видеа да пресаждат катасетуми и фалаенопсиси.

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 11:32 от Angela61

# 33
И аз садя във всякакви подръчни съдинки от храна направени от пластмаса - кофички, кутийки, големи бирени чаши. Имам и саксии Ф 12 но ги подарих на различни момичета тук в темата. За съжаление и те стареят почват да се чупят лесно.  За фи 12 най-добре ми пасват опаковките от маслини на Лидл нещо като кофички. Пробивам дупки, на дъното няколко камъчета и вуала. Купувам зелени без костилка понеже синковеца ги обожава. Ето пример но не намерих на зелени а на черни маслини. Това си е кофичка напълно отговаряща на саксия фи 12. Може би само с един пръст по -висока.

Малко снимки на цъфтящите с два цветоноса при мен тази година

А това фалче е с биполярно разстройство. Когато цъфти с два цветоноса единият е пелорик,  другият нормален. Ако е един цветонос, то е пелорик

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 12:23 от _re_ge

# 34
  • София
greis, поведох се по теб - ей ме на с втори Марк. Първият ми е бял, та сега избрах най-жълтия.

# 35
  • Бургас
Направо ме изкушавате с тези Марковци Heart Eyes. Аз си взех такъв от немците, младо растение и не очаквах близките две години цъфтеж. Пък той милия така се напъна и ми пуснал цветонос с три ню-ню пъпки. Ще почакам да цъфне и ще се похваля Hug

# 36
  • София
Ню-ню са Simple Smile То се вижда на снимката. Но пък са толкова слънчеви Heart

# 37
Ехееее радвам се Raya Simple Smile
Tя жената ми обясняваше, че предният ден друга жена също е избирала да е жълт.
Аз честно казано гледах растенията повече, че не бяха първа хубост, а и не знаех, че има и жълти. Мислех си, че са прецакани нещо Grinning
За това е полезна тази тема. Още колко много има да се учи Relaxed

greis, поведох се по теб - ей ме на с втори Марк. Първият ми е бял, та сега избрах най-жълтия.

# 38
Ох, големи сте подстрекателки в тая тема!

П.П. Мисията по спасяване на милата ми най-любима орхидея приключи. Изпълних всички съвети, които ми дадохте. Сега трайкам и чакам резултати...

# 39
re_ge, сподели моля те,какъв овлажнител ползваш

# 40
Здравейте момичета,
Каква може да е причината да падат пъпките без да са изсъхнали? Както са зелени и изведнъж падат. Орхидеята ми обикновено цъфти веднъж годишно януари – февруари. Сега за първи път се опита да цъфне втори път. Удължи единия цветонос с 4 пъпки и три от тях се отвориха, но последната не се разви, изсъхна. Пусна и втори цветонос и там пъпките останаха мънички, не се развиха и изпопадаха още зелени. Днес снимах последната останала за да ви покажа до какъв етап се развиват. Забелязва се едно оцветяване на връхчето, като от преосветяване. Дали не може да ги изхрани или по друга причина, имате ли опит с нещо такова?

# 41
  • Мадрид / София
Имам 2-3, които са така, не им стигат силите да ги отворят. При мен причината може да са вече по-високите температури. Другите полека-лека прецъфтяват.

# 42
Мисля че самото ви цвете има някакъв проблем. Две листа с такъв прекалено светъл, като изгорял цвят, говорят, че цялостно, с растението, нещо не е наред. прекалена светлина ли, акари ли, липса на желязо ли, корени ли нещо има . Затова проблемът не е в пъпките. Наричаното от вас "връхче" предполагам е самото растение. Цветоносите са временно състоения. Идват и заминават.

# 43
_re_ge, връхчето на пъпките, там където се отварят имам предвид, може би не личи много от снимката. Иначе знам, че цветоносите са временни. Аз и не очаквах нов цъфтеж преди Коледа. Точно защото се притеснявам, че това падане на пъпки може да е индикация за проблем реших да попитам тук. Орхидеята винаги е била с малко листа, бяха  3 от около година и половина, преди месец падна едното и сега е с две. Листата са твърди, нямат загуба на тургор.

Благодаря , Angela61, и тук стана горещо, ще го имам предвид като вероятна причина

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 14:08 от Живанк@

# 44
честно казано не разбирам какво е преосветена пъпка. С такова нещо не съм се сблъсквала. Цъфтежа е резултат от цялостното функциониране на растението.

Ако растението беше ок вторият нов цветонос щеше да се развие нормално. Когато цветоносите замират или развитието на пъпките изключително се забавя ние виждаме резултат от начина по който се чувства цялостно  растението и то се отразява на цъфтежа. Едно растение цъфти в два случая. Или се чувства ок и му е време или нещо никак не му е добре и то бърза да се възпроизведе. Във втория случай очевидно цъфтежа не е както трябва. Когато има оформени вече пъпки, дори при здраво растение, тогава тяхното разтваряне вече може да бъде повлияно от други условия, без това да е отражение как се чувства самото цвете (върху пъпките влияе топлина, студ, течение).

В случая аз виждам едно растение в недобро състояние.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 14:05 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт