Нашите орхидеи – тема 46

• 16 471
  • 513
  •   1
Отговори
# 165
  • Мадрид / София
Re_ge, аз също ще си дойда не по-рано от средата на септември. Така че, не е бързо. Пък ако няма - здраве да е, все някога ще ги има някъде.

# 166
Re_ge, аз също ще си дойда не по-рано от средата на септември. Така че, не е бързо. Пък ако няма - здраве да е, все някога ще ги има някъде.

Ако не го детектирам като се върна, като цъфне есента вече ще го знам кое е и ще го отделя за следващата година ! То няма да свърши нали? И ние няма да изчезнем.

Миналата седмица го нямаше на седмичния маркет за цветя в Банкок. Но днес го имаше на доста места. Вероятно сега му е времето за цъфтеж. Макар че и тук не е много разпространен. Най-разпространения е този тип.

# 167
Още един Zygopetalum ме зарадва с цвят 🤗 Отбелязала съм го за Impasto Blue

# 168
Три ароматни цъфнаха заедно, стаята ухае. На винената и е първи цвят след дълго чакане, взех я бебе. Не знам какво съм правила с поръчките, тази ми е третата в почти същия цвят.

# 169
Прелест 😍
Флокс, откъде се сдоби с ароматните?
Много отдавна мечтая за такава. Има ли нещо специфично при отглеждането им?

# 170
Добро утро, момичета. Две от орхидеите ми имат нещо бяло и лепкаво навсякъде. Мия ги, махам го и на другия ден е пак там. Не съм специалист, отглеждам ги понеже са ми подарени. Мога ли да им помогна?

# 171
Вероятно памуклийки. Може ли снимка?

# 172
# 173
Имате памуклийки, но нещо не ми харесват И корените като цяло. Как ви е режима на поливане, виждат ли се здрави корени в саксията, защото отгоре виждам изглинили. Освен че и много е загърлено цветето

# 174
Честно казано никак не умея да отглеждам цветя. Има зелени корени в почвата. Веднъж седмично ги държа накиснати. У дома е много тъмно,а терасата ми е прекалено слънчева. И нямат кой знае какъв шанс за оцеляване
Да ги извадя и да отрежа изгнилите вероятно трябва.
За бялото четох сапунена вода за обливане, но те няма ли да умрат тотално

# 175
Честно казано никак не умея да отглеждам цветя. Има зелени корени в почвата. Веднъж седмично ги държа накиснати. У дома е много тъмно,а терасата ми е прекалено слънчева. И нямат кой знае какъв шанс за оцеляване
Да ги извадя и да отрежа изгнилите вероятно трябва.
За бялото четох сапунена вода за обливане, но те няма ли да умрат тотално

1.  От сапунена вода Няма да умрат нито едните нито другите.За съжаление дапина ще премахне видимите памуклийки но не и яйца, нимфи личинки.Ако цветята ви са едни до други предполагам имате навсякъде памуклийки но е въпрос на време да ги видите. Механичното измиване ъс сапунена вида би имало възможен ефект  да ви освободи от тях,  но ако го правите с огромно постоянство , ежедневно, вдички цветя и техните кашпи, подложни чинийки, первази, но ще ви отнеме месеци.

Орхидеята пресаждана ли е ? Защо е така вкопана и няма нито един корен излязъл от стъблото?

2. Ако нямате достатъчно светлина трябва да разредите поливането. Оли да промените вида му. Корените показват прекалено много получавана влага.

# 176
  • Мадрид / София
За памуклийките си има препарати. Когато са 1-2 , може и ръчно, ама в случая са доста и ще си трябва препарат.
Оставяй да изсъхне субстрата между поливанията. Корените тогава стават сребристи. Чак тогава се поливат. На колко време - зависи от специфичния климат при теб и зависи и от самата орхидея. Някои искат на по-често, други доста по-на рядко. Наблюдавай ги за да се ориентираш за честотата на поливане.

# 177
Извадих ги всичките . Отстраних прогнилите корени, вероятно съм ги приполивала. Отивам за почва. Какво ще ме посъветвате да взема.
Понеже нищо не разбирам, не съм ги и присаждала. Сега ще го свърша.
Всяка година ми подаряват поне по пет. Не умея. Винаги измират
Благодаря ви.

# 178
  • София
Купете си кори от Лидл. Пише Субстрат за орхидеи или нещо такова. Памуклийките ги борете с препарат.

# 179
Полина@,
Публикувай снимки на растенията както са извадени, за да видим дали са готови за засаждане.
Конкретно това от снимката е било в сфагнум и в малка саксия. Може би ще е добре да си остане в нея и да се засади отново в сфагнум (с корекция в поливането) или дребни кори.

Общи условия

Активация на акаунт