Нашите орхидеи – тема 46

• 11 285
  • 345
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Не виждам гниене. Аз бих поливала много внимателно. На често, но по малко. Бих наблюдавала листата за поява на меки петна или мокри такива. И толкова. Ако имат сили - ще се преборят. Сега не бива да се торят или стимулират, а също да се мокрят увредените листа.

# 226
Самите саксии са неподходящи, това е почти затворена система, особено ако се кисне. Според мен в саксиите няма много корени.

# 227
На лявото листо се образува по-светло петно , листата са твърди - какво е ?

# 228
  • Мадрид / София
До колкото знам е свързано със свтлината. Не е заболяване.

# 229
Това е гъбично заболяване. Не опасно.

# 230
  • Бургас

Една нестандартна орха взета от оранжерията на БАН.

# 231
  • Мадрид / София
Тази е ботаническа орха. Много е красива. Имах една подобна, но при мен не тръгна и я дадох на друг да я гледа.

# 232
Наследих 4 орхидеи, които никога не са пресаждани. Според моите наблюдения са на 3-4 години. Обаче корите са в много трагично състояние. Изглеждат като изтощени/изсъхнали. Дори да ги полея не задържат нищо, защото са кухи. За щастие орхидеите са в добро състояние и със супер много въздушни корени.Виждам, че навътре в саксията корените са почернели. Питането ми е дали сега да ги пресадя в нови кори, или да изчакам малко да се адаптират в новата среда вкъщи? И когато дойде момента за пресаждане с какво да ги напръскам, ако има загниване да го стопирам.  Приемам и други съвети с които мога да помогна на орхидейките. Мога да дам и снимки по-късно.

# 233
През корите трябва да минава водата, като ги полееш, не да се задържа Thinking За да задържи влага, се накисват... Аз имам орхидеи непресаждани над 5 години...
Дай снимки, не разбирам според теб в какво е проблема Hands V

# 234
Как ви се струват и дали имат нужда от нещо? Пускам снимки:

Последна редакция: сб, 23 авг 2025, 08:28 от E. De Morgana

# 235
Не бих сменяла нищо, докато не се адаптират на новото място... Може на тази на първите снимки да изчоплиш сухите остатъци от листа и малко да допълниш с кори, които после да ползваш пак при подмяна...
Първата и втората орхидея (трета снимка, с многото корени навън) , позволяват скъсяване на долната част, даже третата едно разделяне на корените с част от стеблото да останат там, а да се среже стебло с много корени за засаждане в нова саксия.
Ако нямаш опит обаче, не пипай засега. Нека свикнат вкъщи, нека свикнеш как ги гледаш...

# 236
Момичета, много красиви орхидеи отглеждате!
Обичам ги, но не гледам, защото нямам условия да им угодя. Искам да ви питам ( от любопитство), попадам на много руски клипове в  Youtube за реанимиране, а дори и отглеждане в жив сфагнум. Някоя от вас пробвала ли е?

Примерно от типа на този:

# 237
Умрелия сфагнум върши същата работа и не изисква никакво грижи.

# 238
  • Мадрид / София
За да се отглежда жив сфагнум се искат подходящи условия. Не навсякъде вирее.  При мен няма такива условия, затова ползвам мъртъв.

# 239
Според рускоговорящите, мъртвия сфагнум губи активните си свойства, остава само хигроскопичността. Не зная дали е така, но те се кълнат в свойствата му да възстановява орхидеи. Затова ми беше любопитно дали някой в темата е пробвал, да сподели впечатления. От това, което съм чела и гледала, насекомоядните ги отглеждат основно в такъв.
Аз съм си гледала в домашни условия в аквариум, не е кой знае каква философия - влага, светлина и без пряко слънце, издържал ми е жив около 2-3 години. Ползвам го за други цели, вкоренявала съм листа замиокулкас и действително процесът протича много по-бързо и ефективно.  А и много го харесвам. Надявах се, ако някой го ползва и гледа, да обменим опит. Иска ми се да успея да го поддържам по-дълго време.

Общи условия

Активация на акаунт