Нашите орхидеи – тема 46

• 11 278
  • 345
  •   1
Отговори
# 240
Ще разсъждавам по темата.
1. В руските сайтове имат навика да възхваляват и преувеличават. Както и да пишат за да печелят активност. Често е далеч от реалността, опира се на повърхностни знания. Понякога е да се отснеме материал. Пък и истината не винаги е приятна за четене. Трябва критичност в това коеъо се чете, а съответно трябват и знания.

2. Имам 20 годишен опит с орхидеи и ако едно растение е болно но се възстанови, това не означава че е излекувано, а че болестта тлее някъде на заден фон и имунитета на цветето я контролира. Но в момента, в който, нещо се случи с условията на отглеждане или имунитета на цветето, тя просто избуява и цветето отново може да си замине, а понякога направо си заминава (но кск така нали уж беше ок. Ами не не е било) . Ще дам прост пример с фузариум, когато кейки на отмряла майка след 5-6 години в горещо лято или оставено на самотек демонстрира признаци на фузариум. Презаразено ли е то? не! просто балансът се е нарушил. Това е примерно  като наследствено заболяване, предавано през брененността. Носи го майката носи го детето. Но имунитетът му може да се бори, в кратък дълъг период, но може и да се предаде.

3. Възстановява се цвете което има имунитет. И условията не са от чак такова значение. Ние често  обработваме с лекарствени средства  и пак не всичко успява да оцелее. Та един сфагнум ли ще свърши по-добра работа. Това е като магданоз в борбата с хипертонията.

4. Сфагнумът жив или умрял не може да се извади от контекста на условията за отглеждане. В среда с повишена въздушна влажност (70% средногодишна) той може зимите да е "отрова". В средата с ВВ около 25-30 процента без зими е подходящо решение при отглеждане. Та да  съветва на килограм колко е подходящ Сфагнумът за отглеждане и реанимация може само човек, който няма разбирането що е това условия на отглеждане, колко са, какви са, как са свързани как влияят върху развитието на цветето. Не на последно място - размножаване и реанимация при орхидеите са напълно различни процеси. Размножаване има при симпоидалните орхидеи. При правилни действия от сфагнум няма нужда. При монопоидалните принципите са други. Но отново Сфагнумът е излишен. За реанимация? Там често проблемите са от излишък на вода, а той освен септичните си качества задържа много вода. Макар и равномерно разпределена. а положителното му действие
в този случай  също под въпрос. Няма да споменавам за просъхването му, това е също много сложно за изчисления, когато се правят топки от сфагнумни расти за отглеждане примерно на неофинетии или дендри монилиформе, за Кокедами и т. Н. Би могъл да се прилага, но не масово, не за всичко, не за, всеки случай.

В резюме и да не съм голословна. Този сфагнум в моите климатични условия, когато зимите мога да поливам на 45 дена,  би ми създал огромни проблеми. Този сфагнум при един сух топъл климат, особено лятото, би бил чудесната възможност човек да не полива като замаен всеки ден. Що касае реанимационна грижа не е сфагума водещия фактор. Както казах той не може да се извади и извън общата картина на условията. Водещ е имунитета, стабилността, борбеността, състоянието (нарече те го както искате) на цветето. При едни и същи условия на реанимация  ( сфагнум или не, лекарства, даже баене Simple Smile ) едни оцеляват, други не.

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 00:04 от _re_ge

# 241
Много интересни разсъждения. Не се доверявам на клипове в тубата, без личен опит. Затова и питах, надявах се някой тук да има такъв.

# 242
  • София
Аз имам сфагнум в един 2-3 литров, пластмасов, прозрачен контейнер. Жив е вече 5 или 6 година. Нищо ме му правя. Сложих го изправен, сипах му вода на дъното и го завих с прозрачно фолио. Периодично му доливам вода. Има в него дълги, тънки треви. По тях се ориентирам - ако завехнат, значи водата е свършила. Не мисля, че допълвам повече от 3-4 пъти годишно.
По въпроса за реанимацията и размножаването - за мен няма някакви супер свойства. Плесенясват си и си гният в него, както и върху изсушения или в кори. Има ли си болест растението, освен някакво временно закрепване с помощта на химия, друго не става.
Гледам го, защото ми е жал да го хвърля. Навремето го захванах от сфагнума на здраво, новозакупено фалче точно с надеждата да е чудодеен. Не е.

# 243
Raya, чудесна информация, мноого благодаря! Точно такава търсех!  Може ли още малко инфо? На какво място като осветление го държиш, проветряваш ли го, има ли дупки за проветряване в найлона? Става ли все по-тъник и слаб, или е еднакъв, както в началото? Подрязваш ли го и на колко време?

ПС А опитвала ли си насекомоядни в него? Ще съм много благодарна, ако сложиш снимка.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 22:17 от Diorela

# 244
  • Варна
Насекомоядните растения виреят в условия близки до блатните. ( мухоловка, дрозера, пингуикула, сарацения)Повечето хора ги отглеждат в почва бедна на хранителни вещества, която е и най- подходяща за тяхното отглеждане.Единствено Непентес съм виждала тук- таме някой ентусиаст да  отглежда в жив сфагнум. Непентеса се нуждае от висока въздушна влажност за да прави канички, предполагам тази влажност се постига с живия сфагнум. Но пък е и философия да изчакаш да изсъхне сфагнума за да полееш, корените гният ако не просъхва отвреме навреме. ( малко по- различно се отглежда от блатните)Аз гледах Непентес в бедна почва и при мен не правеше кани заради ниската влажност. На друго място с 80% влажност се отблагодарява подобаващо. Мъх обаче се използва отгоре върху почвата за красота (😄), той пък изгнива заради целодневния пек, та трябва да се подменя отвреме навреме. И това правех докато накрая надви мързела ми и оставих растенията само с почвата им.

Нямам вече никакви насекомоядни, защото станаха доста и не смогвах особено лятото постоянно да купувам туби с вода. ( ниско ph).🫠
Скрит текст:

/spoiler]

Като гледам тези снимки ( това бяха част от растенията ми) и отново се замислям за поне една дрозера и една пингуикула, но те лятото като троскот се размножават и вероятно отново ще се затрупам и само ще мъкна тубите от магазина. Ще го мисля. 🫠

# 245
Много хубави са били. Виж тук в началото и от 11:20 мин. как растат. Вярно, оранжерия е, но мноог вдъхновяваща. Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=hLAvSzVDGPA

# 246
Това е гъбично заболяване. Не опасно.
Как да излекувам и ще се пренесе ли на другите орхидеи ?

# 247
  • София
Diorela, стои върху хладилника, източно изложение, отстрани на прозореца - няма пряко греене. Май няма дупки по целофана. Не помня да съм правила. Не го проветрявам, освен когато му доливам вода. Не виждам да е станал по-слаб. Тъмната част става все повече, защото понякога забравям, че го имам и не доливам вода. Май веднъж беше над 90% изсъхнал, но след поливане се възстанови. Не съм го подстригвала, но съм си вадила за малки кейкита, защото не съм купувала сух, а от друга саксия си е рисково.
Не съм гледала насекомоядни. Не съм го снимала никога Simple Smile

# 248
Това е гъбично заболяване. Не опасно.
Как да излекувам и ще се пренесе ли на другите орхидеи ?

По принцип никога не се поливат в общи съдове или с използвана вече за поливане вода. Инструментите за рязане се дезинфекцират. Достатъчно е.

# 249
Аз не отглеждам специално сфагнум, но реанимирам орхидеи в него. Купих го жив, този който е в пакета вече е покафенял, но този в който реанимирам орхите си е зелен.
Веднъж в месеца наливам мъничко водичка и той си е влажен и зеленее.

На дъното съм сложила перлит за да задържа влагата, на торбичката с която съм затворила вазата съм направила дупки с клечка за зъби.
Не знам дали системата ми е добра или лоша но работи, орхидеите пускат много нови корени и се възстановяват.

# 250
Леле, аз съм толкова възхитена. Такива познания! Много сте вдъхновяващи, наистина! Ще седна да прочета някой ден за този сфагнум. Дали има шанс да накара орхидеите ми да цъфтят? В нашия апартамент дават само нови листенца и корени. Бях ги оставила 2-3 години в друг апартамент и там пак им видях цветовете - бях забравила какви са.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 00:47 от anmasu

# 251
Ванеса, чудесно изглежда! От снимката се вижда и, че се размножава добре, има много тънички млади стръкчета. От колко време го гледаш във вазата?
Сфагнумът е уникално растение, различен е от всички други мъхове. Не гние, заради карболовата киселина, има антисептично действие, създава кисела среда. Някога са го използвали за превръзки на рани. Няма корени, постепенно долната част умира и се степва, като създава торф. Размножава се както всички мъхове полово и безполово,  виждала съм и капсулки спорофити. Ако се прекъсне "звездичката" в горната част,  тя продължава да расте, а зеленото "клонче" се разклонява и пуска нови звездички. Рускините казват, че ако се изсуши на тъмно и запази зеления цвят, може да се съживи с вода. Също го замразяват изцеден във фризер, но после трябва постепенно да се размрази, за да не стане на каша. И пак оживявал.
Приложенията му са много, особено на местата, където го има в изобилие.
И е много красив, наистина изглежда като звездички. Може би затова съм така запленена от него и ми се иска този път да успея да си го гледам дълги години.

Интересно ми стана, че Ванеса и Рая имат различен опит с него в реанимирането на орхидеи.

ПС Момичета, извинявайте, че така нахлух в темата ви и ви занимавам със сфагнума. Но предположих, че като специалисти по орхидеите, имате опит и с жив. Предполагам, няма смисъл да се пуска отделна тема за него.

anmasu, тук може да прочетеш, щом искаш. Има много източници на руски и на английски, от страните с блата, в които го има в изобилие. И у нас се срещат различни видове сфагнум, виждала съм 2 вида.
https://bg.puntomarinero.com/how-did-people-use-sphagnum/

А тук има снимки на 25 различни вида сфагнум, които растат в Русия. Много ми харесват, особено червените, не зная дали ги има и у нас.
http://www.arctoa.ru/ru/photo/photo.php

И един младеж, отглеждащ насекомоядни и 4 вида сфагнум. На 7:20 мин показва някакво много инвазивно и прекрасно цъфтящо насокомоядно - Utricularia longifolia, красива като орхидеите. В един друг клип прави експеримент как се развиват четирите вида сфагнум.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 00:54 от Diorela

# 252
  • София
Няма нищо странно, че опитът ни е различен. Условията при мен са едни, при VanessaDE - други. _re_ge коментира важността на околната среда.

# 253
  • Мадрид / София
Леле, аз съм толкова възхитена. Такива познания! Много сте вдъхновяващи, наистина! Ще седна да прочета някой ден за този сфагнум. Дали има шанс да накара орхидеите ми да цъфтят? В нашия апартамент дават само нови листенца и корени. Бях ги оставила 2-3 години в друг апартамент и там пак им видях цветовете - бях забравила какви са.
Проблема при теб с цъфтежа е в температурата. Ако им е топло могат да растат, но не цъфтят. Зимата им осигурявай  около 16 градуса ако са фалаенопсиси орхидеите ти.

# 254
VanessaDE, моля, разкажи по-подробно за процеса на съживяване на орхидеи със сфагнум. Заинтригувахте ме.

Общи условия

Активация на акаунт