Онлайн магазин Тему (Temu) за България 2025 - 6 - юнска

• 49 552
  • 729
  •   2
Отговори
# 570
Не, не прилича. От години се говори за "мерки срещу фалшивите стоки" от Китай. Все едно е тяхна работа кой какво си купува.
Дали стоките са фалшиви и дали са от Китай или от другаде, е мой проблем, щом аз ги плащам, а не на някое европейско .....

Не е само твой проблем, ако помислиш малко безпристрастно ще се видиш, че фалшива стока е най-вече проблем за производителя на оригинала, ако придвижим тази логика една стъпка по-далеч, може да купуваш фалшиви банкноти, тогава вече е още по-очевидно, че проблема ще е за държавата, а не за теб която получаваш облаги от пласирането на такава стока.

# 571
  • В Града на липите
Привет!
Започвам да си давам сметка, че се пристрастявам и макар да съм си поставила някакви лимити, непрекъснато ги превишавам Simple Smile
Още не мога да се ориентирам кои са изгодните им промоции, за сега ползвам тези с яйцата най-вече и онази с 99% за 1 артикул по избор, който е с около 40-50% от някакъв списък с продукти.
Ето няколко неща от които съм доволна:
Протектор за керамичния котлон, малко по-голям е от него и не съм го тествала, как ще се държи при пуснат котлон, но стои красиво върху него. Особено, ако човек иска да скрие някои драскотини и петна Simple Smile
https://share.temu.com/tV83jbaQYuA
Много полезни копчета. Ремонтирах си едни дънки за секунди. Има и отвертка към тях.
https://share.temu.com/zvlVBDzB91A
Много хубаво хвърчило.
https://share.temu.com/HY7vPDkoxuA
Бельото наистина прилича на памучно. Уцелих и размера.
https://share.temu.com/1jpyr20GoTA
Красива тениска, отговаря на описанието, но материята е средна хубост.
https://share.temu.com/3rCWUsl0VRA
Роклята е от много приятна прохладна материя, цветът е много хубав и размера отговаря.
https://share.temu.com/H4G3kgYnNeA
Хубава шапка. По периферията има тел и може да се огъва, както ви хареса.
https://share.temu.com/gBMLP40EUcA
Изпробван. Прилична материя, хубаво е че има опция за регулиране.
https://share.temu.com/Oj1icURdExA
Много красива дантела, за пришиване към дрехи.
https://share.temu.com/OlxT4WYWaHA
Хубава люлка хамак. Излезе ми десетина лева. Размера е по-скоро за деца, но и аз го взех с такова предназначение.
https://share.temu.com/j81M19KCGCA
Много красиви фенери. Повече от месец ги ползваме и засега са ок.
https://share.temu.com/TEkzxQ9500A
Това е страхотно за фуги. Не се е отмила повече от месец, дори нацелих и цвета.
https://share.temu.com/vJGzeiBawXA
Изчистен и удобен бански. Поръчах си го заради няколко шарени долнища. Приятна материя, отговаря на размера.
https://share.temu.com/Y19flFXIPsA
Много симпатична пазарска чанта, която понякога ползвам и като дамска.
https://share.temu.com/hNJGv7VhLjA
Страхотни чорапи. Нося 37-ми номер и ми пасват идеално, без да се свличат. Материята е супер.
https://share.temu.com/OTCqapU07cA
Това се каня да го пробвам вече 3-ти месец и все забравям. Излезе ми десетина лева.
https://share.temu.com/CFZwwA3ej7A
Много красиви обеци. Имам златисти и сребристи.
https://share.temu.com/JOVJzNMTJwA

# 572
Тему е платформа на принципа "маркет плейс". Тя дава място на продавачите да продават собствените си стоки, а не е техен производител. Тему не може да носи отговорност към купувача дали закупената от него стока от конкретния продавач отговаря на изисквания за качество и безопасност, дали има маркировка CE за Европа, дали имитира марка и т.н. И да, щом стоката се предлага в Европа, трябва да отговаря на минималните изисквания на продуктуте, които се регулират от Регламенти и Директиви, които у нас са приложими и у нас.
Имитациите от своя страна могат да бъдат обект на преследване като вас, като потребител, може да засегне, ако вашият Шанел от Тему бъде "хванат" при митническа проверка и бъде иззет. Т.е. оставате без Шанел от Тему и никой не е длъжен да ви компенсира за това.
Относно продуктовите такси, то те са за сметка на производителя/разпространителя и няма как да знаем колко плащат китайските търговци например за оползотворяването на отпадъци от електрическо и електронно оборудване, опаковки и т.н. Тази такса, ако я има в Китай, следва да се заложи в цената на продукта до крайния потребител.
Но китайците не са толкова глупави, поне аз виждам, че определено се старят доста да избягват подобни ситуации, къде по-старателно, къде не толкова. Но Китай отдавна е символ на некачествена стока и стока менте, което за платформа като Тему не е без значение и със сигурност знаят, че бъркат в "здравето" на доста европейски и не само търговци, както и че са обект на постоянна заплаха от увеличаване на мита, проверки за качество на продуктите и т.н.

# 573
FreakOnALeash - при спряна пратка на митницата, купувачът няма да си получи Шанел. в този случай тему ще върне парите като неполучена пратка ( поне за момента). а и Китай не е само символ на некачественото- това беше през 90-те години, има много добри неща ( както и такива които не отговарят на описанието). Много марки напр. Iphone се сглобяват в Китай основно, сега заради санкциите се пренасочват към Индия

# 574
FreakOnALeash - при спряна пратка на митницата, купувачът няма да си получи Шанел. в този случай тему ще върне парите като неполучена пратка ( поне за момента). а и Китай не е само символ на некачественото- това беше през 90-те години, има много добри неща ( както и такива които не отговарят на описанието). Много марки напр. Iphone се сглобяват в Китай основно, сега заради санкциите се пренасочват към Индия
Да, Тему ще върне парите за недоставената стока на потребителя на общо основание "недоставена поръчка", а не защото е менте.
Епъл и други световни производители пренасочиха към Китай производството на скъпи марки, заради ниската цена, но сега Китай масово разполага с това ноу-хау и го използва под някаква форма за собствени нужди. Много често, в работата ми, съм се занимавала с производство на стоки в Китай, които по поръчка на официално представения за производител, излизат от една и съща китайска фабрика, но брандирани с различни търговски марки. И нещо друго, китайските производители осигуряват необходимите доклади за изпитвания и декларации за съответствие с европейските изисквания, когато стоката е предназначена за европейския пазар. Така че контрол, поне на хартия, има. Има си и европейски регистър за опасни стоки от всякакъв вид в системата Рапекс. Гаранция също има по нашите закони, щом стоката е доставена в България, но тук се разкъсва връзката с търговеца, към който следва да бъде заявена и съответно-удовлетворена рекламацията. Затова и най-често се използва като способ връщането на парите, не че не можем да искаме замяна, ремонт и т.н. И доста хора се отказват да си търсят правата в такъв случай, защото мислят, че щом е от Китай, стоката по презумпция се ползва с "Гаранция-Франция", а не е баш така.

# 575
  • Лутаща се
И доста хора се отказват да си търсят правата в такъв случай, защото мислят, че щом е от Китай, стоката по презумпция се ползва с "Гаранция-Франция", а не е баш така.
Бърз въпрос. Преди 6 месеца купих от Тему робот за прозорци. Т.е. отдавна е минал срокът за връщане. Ако се повреди как да постъпя, при положение, че няма гаранционна карта и вече не подлежи на връщане.

# 576
И доста хора се отказват да си търсят правата в такъв случай, защото мислят, че щом е от Китай, стоката по презумпция се ползва с "Гаранция-Франция", а не е баш така.
Бърз въпрос. Преди 6 месеца купих от Тему робот за прозорци. Т.е. отдавна е минал срокът за връщане. Ако се повреди как да постъпя, при положение, че няма гаранционна карта и вече не подлежи на връщане.
Пиеш една студена вода.

# 577
  • Пловдив
Аз имах поръчано един диспенсър за паста за зъби, който след повече от 3 месеца ми се счупи. Писах на съпорта и от там ми възстановиха сумата.

# 578

Законовият срок, ако не е налична по-дълга търговска гаранция (в случая явно не е), е 2 години от закупуването на стоката. Търговската гаранция, по принцип, не е задължителна а е доброволна от страна на търговеца и може да съдържа конкретни условия, различни от законовите.
При законовата 2-годишна гаранция, най-общо казано, потребителят може да заведе рекламация като иска вещта да се приведе с изначално договореното състояние, което обхваща: безплатен ремонт на стоката (ако стоката подлежи на ремонт и без да заплаща за това, нито за разходите по това); замяна на стоката с нова; пропорционално намаляване на цената на стоката; разваляне на договора и връщане на парите. В рекламацията описвате какво точно искате като развалянето на договора и връщането на парите, обичайно, е последна опция при невъзможност за друго удовлетворение. Търговецът може да предложи най-бързото и най-евтиното решение (например ремонт), но имате право да настоявате  за замяна или връщане на парите, ако ремонтът е невъзможен, неефективен или ако проблемът се появи отново след поправка. Тук не помня колко ремонта трябваше да има на стоката, за да се върнат парите без последващ ремонт при поредна повреда.
Принципно, при маркетплейс рекламациите, платформата за продажба (в случая Тему) прехвърля всички отговорности за съответствието на стоката с договора за продажба на търговеца като в рекламационното производство е само посредник между двамата. В конкретния случай, обаче, считам, че Тему е поел някакви гаранции от името на търговеца в двустранните им отношения и ще върви единствено към връщане на парите ако е налице повреда в законовия срок.
Така че, завеждате си рекламация в законовия срок (2 г. от закупуването на стоката) към Тему, прилагате доказателства – снимки, документи със становище на сервиз и т.н. (каквото имате) и си искате парите.

В България, ако не бъдете удовлетворени или ако рекламацията изобщо не е разгледана или не е разгледана в срок от един месец, си имаме КЗП, която може да се сезира от потребителя със сигнал/жалба. Но не виждам как КЗП може да санкционира Тему като те нямат никакво представителство у нас. Затова не искам да навлизам в такива изначално имагинерни хипотези.

Пиеш една студена вода.

Пиеш я веднага, ако се откажеш. Или пробваш горното.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 14:09 от FreakOnALeash

# 579

Законовият срок, ако не е налична по-дълга търговска гаранция (в случая явно не е), е 2 години от закупуването на стоката. Търговската гаранция, по принцип, не е задължителна а е доброволна от страна на търговеца и може да съдържа конкретни условия, различни от законовите.
При законовата 2-годишна гаранция, най-общо казано, потребителят може да заведе рекламация като иска вещта да се приведе с изначално договореното състояние, което обхваща: безплатен ремонт на стоката (ако стоката подлежи на ремонт и без да заплаща за това, нито за разходите по това); замяна на стоката с нова; пропорционално намаляване на цената на стоката; разваляне на договора и връщане на парите. В рекламацията описвате какво точно искате като развалянето на договора и връщането на парите, обичайно, е последна опция при невъзможност за друго удовлетворение. Търговецът може да предложи най-бързото и най-евтиното решение (например ремонт), но имате право да настоявате право да настоява за замяна или връщане на парите, ако ремонтът е невъзможен, неефективен или ако проблемът се появи отново след поправка. Тук не помня колко ремонта трябваше да има на стоката, за да се върнат парите без последващ ремонт при поредна повреда.
Принципно, при маркетплейс рекламациите, платформата за продажба (в случая Тему) прехвърля всички отговорности за съответствието на стоката с договора за продажба на търговеца като в рекламационното производство е само посредник между двамата. В конкретния случай, обаче, считам, че Тему е поел някакви гаранции от името на търговеца в двустранните им отношения и ще върви единствено към връщане на парите ако е налице повреда в законовия срок.
Така че, завеждате си рекламация в законовия срок (2 г. от закупуването на стоката) към Тему, прилагате доказателства – снимки, документи със становище на сервиз и т.н. (каквото имате) и си искате парите.

В България, ако не бъдете удовлетворени или ако рекламацията изобщо не е разгледана или не е разгледана в срок от един месец, си имаме КЗП, която може да се сезира от потребителя със сигнал/жалба. Но не виждам как КЗП може да санкционира Тему като те нямат никакво представителство у нас. Затова не искам да навлизам в такива изначално имагинерни хипотези.

Пиеш една студена вода.

Пиеш я веднага, ако се откажеш. Или пробваш горното.
Бях питала агент на Тему, отговорът беше, че не предоставят гаранция след изтичане на трите месеца, в които стоката може да бъде върната.

# 580
  • на морето
Купих си сешоар, който се развали след срока за връщане. Поискаха да им го изпратя и ми върнаха цялата сума. Те ми генерираха връщането.

# 581

Бях питала агент на Тему, отговорът беше, че не предоставят гаранция след изтичане на трите месеца, в които стоката може да бъде върната.
Аз лично, като си знам правата, не се отказвам толкова лесно като някой робот или служител ми заяви подобно нещо, но наистина има голям риск, именно защото няма как регулаторните органи да въздействат ефективно на Тему. Те няма към кого физически да отнесат сигнала. Аз бих настоявала, все пак, за да знам, че съм изчерпала всички възможности.
И друго се сещам. Ако сте ползвали Paypal, има опция за диспют към тях. Не е невъзможно да се обърнете и към банковата институция, с чиято карта сте плащали, ако в Тему неправомерно ви откажат правата на рекламация.
Има и европейски потребителски център, който сътрудничи при спорове с международен елемент, но лично аз не съм го пробвала. КЗП също може да се сезира, надявам се да има вече някакъв механизъм за комуникация с чуждите КЗП-та с оглед на все по-обемните и чести поръчки от Китай. Ако имате съмнение за опасен продукт, също КЗП е мястото.
Всичко това, ако ви се занимава.

# 582
И аз имах нещо скъсано/развалено след трите месеца и ми върнаха парите. Аз се оплаках, защото ме беше яд, не очаквах да ми върнат парите.

# 583
Не, не прилича. От години се говори за "мерки срещу фалшивите стоки" от Китай. Все едно е тяхна работа кой какво си купува.
Дали стоките са фалшиви и дали са от Китай или от другаде, е мой проблем, щом аз ги плащам, а не на някое европейско .....
Какви фалшиви стоки? Аз нямам и една стока, имитираща световна марка от Тему. Все едно да забранят всички китайски магазини по презумпция за имитация.  А  мита си има и сега, като си проследявате поръчката, не виждате ли движението по митническа обработка и освобождаване? Не се вкарвайте във филми. Пазарувайте евтино, докато можете и това е. Имитациите са в друга графа и по принцип са забранени за разпространение, не само в Тему.
Фалшиви стоки? Алиекспрес и доста сайтове вече се регулираха без да плащат  закупуващите обикновенни клечки за зъби 2 евро на някакъв си чиновник.
В алиекспрес примерно (и на много други места) има място където се докладват некоректни търговци и в рамките на дни ги затварят. Изискеването е да докажете, че вие притежавате правата върху стоката за която се оплаквате, че ментето се продава в региона в койето твърдите.
Авторското правя няма нищо общо с такса мутра. Хайде делете ги нещата.

Като гледам какви тонове от безполезни боклуци се купуват, то регулация е нужна. И тук не говоря само за отровите от всичките тези пластмаси и други примеси, които всекидневно бълват китайците, а и за съпътстващите еко щети от опаковки, транспорт и логистика.
Коя регулация: Да ме принуждават да плащам цена за опаковка като ми забранят да си нося такава от в къщи?
Регулация дрогирана патака (грета гарбо май се казваше) се дърли на редови гражданин защо има кисийка в която слага 1000 пъти различни стоки, а не се сеща да и даде друга в замяна - платнена примерно.
Не мешете изтрещяли идиотки с нормални хора.
Какво направиха в България след като хорат а си смениха лапите с ЛЕД? Вдигнаха цената на тока. Примери за еко идиотизми много.

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 17:58 от netman71

# 584
Има и европейски потребителски център, който сътрудничи при спорове с международен елемент, но лично аз не съм го пробвала. КЗП също може да се сезира, надявам се да има вече някакъв механизъм за комуникация с чуждите КЗП-та с оглед на все по-обемните и чести поръчки от Китай. Ако имате съмнение за опасен продукт, също КЗП е мястото.
Всичко това, ако ви се занимава.
Преди години по неволя го пробвах този център и това ми стигна, за да реша повече никога да не се занимавам с тях. На теория може всичко да изглежда добре и с грижа към клиентите, но на практика няма никакви реални резултати, освен за хората, които си получават заплатите там Simple Smile От КЗП ме прехвърлиха към ЕПЦ след мой сигнал за опасна стока, която си бях купила от Vivre. Бях направила рекламация в срок и въпреки това от сайта просто си замълчаха и нито ми върнаха парите, нито спряха продажбата на опасната стока. И като се започна една комуникация с българския отдел на ЕПЦ, които пък имаха връзка с румънския - повече от половин година... Последно ми обясниха, че собствениците на Vivre са в процедура по несъстоятелност и ще спрат да работят, така че нямало какво да им се направи. И ме помолиха да напиша, че се отказвам от претенции, за да затворят случая, или да започна съдебно дело в румънски съд Satisfied Скоро ми се мерна някаква реклама, че сайтът продължава да си съществува...

Така че моят съвет е - от чуждестранни търговци купувайте само неща, които може да изхвърлите без да съжалявате и не разчитайте на никаква закрила от европейски институции, те са направени само да се каже, че ги има Trollface

Общи условия

Активация на акаунт