Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 91 (м. юни и м. юли)

• 30 559
  • 900
  •   1
Отговори
# 45
Еритритол и аз купих скоро за пет лева, но не помня откъде.
Ама за дълго време ще ми е.

# 46
  • Sofia
А комбуча от бъз може ли да се направи? Blush

# 47
Сигурно може. Тази гад се храни със захар. И оцет ще направи от бъз. Simple Smile

# 48
Бъз си суша, той пресен няма как да се запази и съответно такава като лимонада само за малко е от пресен. Запарвам си сушения като чай, правя го по-силничък и после вече лед, лимон, доливам му студена вода а може и газирана. Вече в по-хладен сезон е ясно, там си пия билкови чайове често и добавям и бъз като реша. Домашни смески са ми предимно, така че слагам каквото реша на момента.
Между другото, чай от ройбос също е много хубав и студен, за който си търси разнообразие. На него и лимон не му слагам даже.
А иначе със захарта всякаква ферментация може, баща ми си пада по експерименти и една година и малка партида ракия беше направил Joy Но предполагам че не за това беше питането. Както и предполагам ви става ясно от къде ми е моята склонност към експерименти. Ракията обаче беше много интересна, както и една от акациев цвят по същия начин Grinning

# 49
  • София
И аз брах бъз миналата седмица. Точно по темата съм.
При мен нещата сякаш започнаха да тръгват на някъде, но бавно. Аз нямам и бърза работа, де. Кг вървят леко и спокойно надолу.
Продължавам да ви чета.

# 50
Чета ви редовно, но не ми остава време да пиша. Аз малко обърках нещата. В края на април ми излезнаха обнадеждаващи кръвните резултати. Повярвах си, че вече съм преборила инсулиновата резистентност и взех да разпускам режима. Включих по-големи количества плодове, малко ориз и повечко картофи и от началото всичко беше супер. Но след няколко седмици ударих дъното. Отново яка умора и безсъние нощем даже и няколко сантиметра в талията качих и така бързо се върнах към нашето си хранене.
Бях убедила сестра си, която е с наднормено тегло да се присъедини към моя режим и първоначално беше много доволна, отслабна даже малко, но после и се появили киселини и чела че можело да е от режима и го прекратила. Много тъпо, но в крайна сметка няма как да ѝ повлия.
Добрата новина е, че и ММ се нави да опита моето хранене. Дано поне той го оцени. Сега съм още по-мотивирана да готвя!

# 51
Появили са й се киселини, защото по всяка вероятност, стомахът й не успява да навакса с производството на стомашни киселини, ако преди това се е хранила с малко протеини и с повечко въглехидрати както всеки "нормално" хранещ се средностатстически човек.  Да си вземе храносмилателни ензими и да пие известно време докато тялото й се адаптира. После могже да ги спре.

# 52
Нормално си е да трябва адаптация ако храната е много променена, то е така и за протеините като станат повече от преди, и за мазнините при някои хора иска време. Говоря за храносмилане, а не за метаболизма, две отделни неща са.
На мен в момента хранене с преобладаващи въглехидрати (особено тесто) би ми докарало рефлукс, а на кюфтета нося по много и хич не ми е зле Joy Ама при положение че и без това не е често, не ми е драма и не държа да свиквам пак да мога спокойно и с такава храна. Случва се от време на време,предимно на гости по някакъв повод. Не е чак болка за умиране но си го има, колкото да ми припомни колко е хубаво просто да ми е комфортно и да си храносмилам без проблем.

# 53
Ще споделя идеята за ензимите и за адаптацията. Дано ме чуе.
Тя е и с отстранена жлъчка, та гледаше да не прекалява с мазнините. Може и този факт да е оказал влияние.

# 54
Здравейте. Чудя се дали има смисъл да замразя бъз. Изсуших малко и направих 2 пъти лимонада. Мога да пробвам с малко.
Стеличка, аз имам проблем с камък в жлъчката и трябва да я махнат. Храня се с по-малко яйца и не мазни меса. Проблема са ми ядките. Когато съм гладна ям ядки, тъй като това е по-лесно. .

Последна редакция: чт, 05 юни 2025, 00:15 от Stryper

# 55
С  проблеми със жлъчката, май имаше някакви рестрикции по отношение на храненето. Свекърва ми беше така и си спомням, че пазеше определена диета, но не помня какво се изключваше от храната. Май беше мазно и пържено, за протеини и други макроси не съм сигурна. Но, може да се взимат ензими и други подобни за киселини и рефлукс.

# 56
Сестра ми е с отстранена жлъчка, веднага след операцията естествено че не, но после започна постепенно да се връща към нашето си хранене. Тя яде 3 пъти де, с 2 не ѝ се получава повечето дни, но тя е и 50 кила с дрехите и няма много резерви по нея, а и така така не се налага да са ѝ твърде обемисти храненията. При липсата на жлъчен мехур проблемът е че в никой момент няма готова събрана жлъчка както преди, съответно повече мазнина приета наведнъж става по-проблемна. Но пък и ние си знаем че ВМНВ далеч не значи мас с лъжицата или филия сланина с кафето...
Тя и ИР уж няма, но се чувства най-добре на такова хранене и гледа предимно да го спазва. Не винаги успява но преобладава режимното.

# 57
Ще споделя идеята за ензимите и за адаптацията. Дано ме чуе.
Тя е и с отстранена жлъчка, та гледаше да не прекалява с мазнините. Може и този факт да е оказал влияние.

Има значение и какво се яде, колко. Мазнините пък да не говорим.
Въпроса е дали наистина е на нввмх или нещо там е прочела 5 изречения на кръст.

# 58
Здравейте, само да пиша, че се старая с режима и се ориентирам с храната--старая се да ям основно зеленчуци и месо, вчера си взех много твърд и дълго зрял луксозен кашкавал, ппц кашкавалите са сериозен мой грях, но се надявам от време на време да мога да си позволявам. В неделя съм си вече вкъщи и ще пиша и резултати (дано да има!). Засега ми е доста лесно със спазването на режима, но съм без деца и мъж, не готвя, нямам храна в хотела и тн. Тоест, няма никакви изкушения. Животът на семейна жена допринася за дебелината ми.
Как ще продължа на местна почва удома, не знам.

# 59
Готви най-често някакъв протеин за всички ви, а за тях винаги можеш да направиш отделно гарнитура която просто няма да е и в твоята чиния. Пък за теб салата вместо това. Дръж си по някое варено яйце под ръка готово.
Ако се метнеш постоянно да готвиш поотделно, изяжда много време и енергия. А така повечето може да се нагласи по-лесно.

Общи условия

Активация на акаунт