Сестра ми твърди, че си е съсипала живота. Как да помогна?

• 2 404
  • 17
  •   1
Отговори
  • Washington,USA
Сестра ми е студентка, 4 курс хибридна специалност. Чувства се доста зле, особено напоследък. Сега учи за държавни, но мисли, че ще се провали на тях. Каза, че на времето не е съобразила какво да учи и е било доста трудно, макар че има много добър успех. Чуди се въобще да ходи ли на тях.  Забравила е доста неща, всичко сякаш и е ново. Чувства се неподготвена. Нищо не и носи удоволствие, тъпо и е, че си провали държавната поръчка. Има чувството, че ще се издъни. Според мен е депресия някаква. Не знам.В рода ни всеки втори е с депресия. Включително и аз. Отчайвам се. Не знам какво да и кажа. :/ Мислех си да я водя на психиатър, ама ще се скараме жестоко. И аз мисля, че не съобрази на времето +натиск от страна на роднини какво да учи. Как да я изкарам от това състояние?

# 1
Какво ще рече хибридна специалност, по конкретно? Да си сяда на задника и да се дипломира, да почва работа, пък после, ако иска, друго да учи

# 2
  • Washington,USA
Какво ще рече хибридна специалност, по конкретно? Да си сяда на задника и да се дипломира, да почва работа, пък после, ако иска, друго да учи

Два предмета. Това имах впредвид.

# 3
Сестра ти се тревожи за нещо, което не се е случило още и което е в НЕИН КОНТРОЛ.
 Вместо да се тревожи може да започне да учи по-упорито. Това е изпит. Може да го вземе. Ако не се получи има поправителни. След тези две сесии, може да се яви на две допълнителни в срок от три години след изтичането на редовния срок, но срещу заплащане. Какво учи сестра ти? И стига сте се оправдавали с натиск от страна на родители, говорим за хора над 18, които могат да вземат самостоятелни решения и да носят отговорност.

Тук има яснота какво трябва да се направи. Има варианти на действие. И даже и да не е съобразила какво да учи и да не завърши, ще свърши ли света? Какво е най-лошото, което може да се случи? И на какви лекари ще я водиш? Това е обикновена житейска трудност, ами ако ѝ се случи да има истински проблеми какво ще прави?
Get it together people!

# 4
Кои два предмета? Физика и математика? Химия и биология?
История и география?
Психология и политология?
Има значение. А и в кой университет.

# 5
Вместо да се притеснява, да започне да учи.
Когато човек чете и чете и чете и все повече чете, тогава придобива увереност и спира с глупостите да се притеснява. Защото знае какво знае.
Или пък да почне да се моли.
Аз веднъж изкарах шестица с молитви само.
Ама не ме разбирайте погрешно, молих се на Бог, не на преподавателя Joy

# 6
Това, да се откаже точно преди държавните изпити, е пълна щуротия. Да вини родителите, времето и международното положение - още по-голяма щуротия. Извинявай, но това със сестра ти е мързел + паника. Да си седне на д-то, да си направи план как да мине материала за времето, което има, ако няма време - да отложи изпитите. Малко по малко ще преговори, каквото има, колкото и да е много.
Помогни й, като я окуражиш. Даже й предложи заедно да започнете, за да я подкрепиш и да даде старт, а нататък и сама ще се справи. Ако нещо не разбира, да нарочи някого, когото да пита. Да определи по колко на ден да минава и да запретва ръкави.

# 7
  • Washington,USA
То хубаво, ама като не е с всичкия си. Иначе учи история и български. Трябва да развива теми. Казва, че в главата и е каша.

# 8
  • София
Много драма, много нещо при вас двете.

# 9
  • Washington,USA
Сестра ти се тревожи за нещо, което не се е случило още и което е в НЕИН КОНТРОЛ.
 Вместо да се тревожи може да започне да учи по-упорито. Това е изпит. Може да го вземе. Ако не се получи има поправителни. След тези две сесии, може да се яви на две допълнителни в срок от три години след изтичането на редовния срок, но срещу заплащане. Какво учи сестра ти? И стига сте се оправдавали с натиск от страна на родители, говорим за хора над 18, които могат да вземат самостоятелни решения и да носят отговорност.

Тук има яснота какво трябва да се направи. Има варианти на действие. И даже и да не е съобразила какво да учи и да не завърши, ще свърши ли света? Какво е най-лошото, което може да се случи? И на какви лекари ще я водиш? Това е обикновена житейска трудност, ами ако ѝ се случи да има истински проблеми какво ще прави?
Get it together people!

Мислех на психиатър. Не знам.

# 10
Ами щом не може с български и история да се справи, да записва някакво дистанционно, в някой свободен, киевски университет, и край на драмата. Само таксите трябва да плаща.

Последна редакция: пн, 02 юни 2025, 21:38 от Прекрасная Василиса

# 11
Много драма, много нещо при вас двете.

+1.
Като еднояйчни близначки сте със сестра ти. Едната не учи и се депресира, другата - помага на бате.

# 12

Разлика между психолог и психиатър не я ли знаеш?

# 13
  • Washington,USA

Разлика между психолог и психиатър не я ли знаеш?

Не мисля, че ще стане само с психолог. Затова.

# 14
Аз знам по-добро лечение от психиатър!
Отива да работи на топлата витрина в Кауфланд или да подрежда стоки в Лидъл. Ако не може да се вреди, в някой зеленчук да разтоварва стока. Така ще и минат всички депресии, че ще започне да учи с радост.
Само малко челен сблъсък с реалността и ще бъде излекувана.

Общи условия

Активация на акаунт