Пубертетът при момчетата - тема 18

• 26 602
  • 579
  •   3
Отговори
# 555
Момент, минаваш от едната крайност в другата. 2000 лева за обувки, мисля никой не е коментирал. Аз поне марки и маркови дрехи не съм споменавала също. За протокола - аз съм с телефон за 300 лева, ММ също, детето с моторола за 200 лв.
Дрехите се купуват от едни и същи места за всички, както казах, не деля детето или мъжа ми на по-долна категория хора, само защото не носят костюмчета. Както на мен ми се носи нещо по така, смятам че и на детето, мъжа - тоже.
Всичко е в рамките на възможностите ни, разбира се.

Накрая ще се окаже че говорим за едно и също, просто гръмките изказвания за йерархията и кой командвал парада вкарват объркване, не ми харесват апропо тези определения, но все тая.

Друг пък чакал детето да взема участие в плащането на сметките. И тогава щял да дава дозволение какво да си купил. Но той тогава няма да те пита, сам ще си купува, щом и сам си изкарва парите.

Къде точно минавам в другата крайност? Нещо не четеш внимателно....

На теб може много неща да не ти харесват, но ИМА значение, че има позиция на родител и позиция на дете. И, да, не трябва да се приравняват. Децата не са узрели ментално за важни решения и им се формира мирогледът в тези години.
Ако нямаше нужда от родителски авторитет, контрол и правила, още на 10ина години да ги пускаме да се оправят.

Не мога да разбера какво е това натягане да обясняваш откъде купувате дрехи, пък и че и на детето купувате. Ами, купувайте му, някой да ви е забранил? Ама нещо скачаш срещу изказванията, които не са според твоята рамка...!

Иначе си възпитавай децата, както е правилно според теб. Никой не налага мнението си тук, просто си говорим....

# 556
Да бе, ама ти така ни насоли, че последното ти мнение може да го обърнеш и към себе си, иначе нямам проблем с него.

Аха...аз в нито един мой пост не съм казала не купувай фурла, прави еди що си. Само споделих, позволих си тоест да измъцам, как е при нас. Та къде те насолих, ако може с цитат...

А по отношение въпросният пост - казах тогава още, че за мен е трол, целящ да провокира и хвърля смут.

Соул, успокой топката малко, става ли...

# 557
  • В полите на Пирин планина
Децата трябва да знаят, че има рамки и мярка в харченето. Хубаво е да си изградят финансова култура и да не робуват на марки, а и разни последни писъци на модата. За дрехи, при подрастващи, е доста безсмислено да се дават една камара пари, като има вероятност нещо да бъде скъсано на второ-трето обличане или след месец вече да е малко.
Вече при по-големи тийнове нещата се променят. За техника съм по-склонна да се дават повече пари, но и телефон за 1500 лева не бих купила, защото и един от 300-400-500 лева върхи същата работа.
Според мен говорим за едно и също нещо и реално твърде голямо угаждане и купуване на всичко е вредно за децата.

# 558

Прочети си го и сама си отговори защо има реплики към теб.
Аз не деля децата си на ниска категория хора, защото съм казала, че
у дома има йерархия.
Това ти си го възприемаш така, така че репликата ми си е точно на място.

# 559
Тета, аз съм спокойна. Това, че на теб не ти допада какво пиша, не означава, че не съм. Помисли за себе си, още повече, че доста хора ти написаха. Понякога самокритика е трудно да се направи, но е наложително.

# 560
Тета, изобщо не чакам детето да плаща половината от сметките, за да му позволя да си купи какво иска. Когато стигнем до това ниво на развитие, изобщо няма да ме пита дали да си купува нещо или не - ще бъде вече финансово независим възрастен и в идеалния случай ще живее отделно и ще си плаща всичко сам. Тогава може да си купува каквото желае (по-скоро за каквото му стигат парите).

Но в крайна сметка всеки е свободен да прави каквото иска с децата си, дрехите си, телефоните си. Аз действам според собствените си разбирания и финансови възможности и съм напълно ок с решенията си.

# 561
  • София
Че то никой не си смята детето за по-долна категория човек.
Просто децата растат, късат дрехи, губят, не пазят. Няма как да му се купят същите като на нас. Докато са непълнолетни родителят решава и дава насоки. Това са факти. Който пък иска детето да му е равно и смята, че то има капацитета да е такова и да взема адекватни решения, да притежава същите вещи като майка си и баща си, негова работа. Животът емпирично ще покаже какви са последиците от това.
Едно петгодишно момиченце иска и то да има грим, парфюм, обувки с токчета като на мама, ама дали е разумно да му се купят. Такива работи, говорим си очевидни неща, за които наистина смятам, че едва ли имаме спор.

# 562
  • пустинята Гоби
Много се съмнявам, че някой си смята децата за по-долна категория хора, просто не е особено възпитателно да им се купуват скъпи дрехи и обувки, каквито да кажем имат родителите. Не знам защо са тези гръмки декларации, всички си обичаме децата и им треперим, искаме да са нахранени и да изглеждат добре.

# 563
Хайде да не месим крушите с доматите.
Майката  с няколко фурла и разкрасителни процедури на ХХXХ лева всеки месец, , купува парцал на всяко "закачане на мола", "защото няма дрехи, пък и са намалени" . Детето  с  маратонки лидл и три ката (ще порасне, ще ги скъса , не е заслужило и не плаща кредит). Не следва логиката. До сега не съм видяла пубер с десингуал пък родителите да ядат филийки с маргарин. Децата не са глупави. Точно тези от тях, дето са имали нужда (защото има и такива дето естествено  не им пука с какво са обути ) като пораснат са като "отвързани" и компенсират като си спомнят за двойствения стандарт -  родителите им така, пък те иначе. Вероятно затова и зависи кой с какъв родителски стил е пораснал. Моите родители се лишаваха за да имам примерно маркови дънки а не "Рила", за да не ми се подиграват . Но не съм израсла социопат. Сега от лишения няма нужда, но и да се изравняват задълженията ( той не плаща кредит) на децата с родителите не ми се вижда много коректно. Според мен по правилно би било да се изрази - като се лишават  - нека е всички; като имат -  пак да е всички.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 12:29 от _re_ge

# 564
Не, не, съвсем се объркаха понятията.Моите деца не ходят с некачествени маратонки или обувки и не носят дрипави дрехи за сметки на мен и баща
им.
Някакви крайности се разтягат тук.
Излизам от точно този сюжет в темата.

# 565
Много ясно, че не става въпрос майката да е с Фурла, а детето със скъсани маратонки от пазара. Едва ли има нормален родител, който да не иска детето му да е прилично облечено и да не му купува нормални дрехи и обувки. Става въпрос, че не е възпитателно да се купуват скъпи дрехи, телефони и т.н., робувайки на марки и цени. Според мен. Иначе - всеки си знае как да си харчи парите.

# 566
Много ясно, че не става въпрос майката да е с Фурла, а детето със скъсани маратонки от ..... Става въпрос, че не е възпитателно да се купуват скъпи дрехи,....

Написах същото горе - че  аз не деля членовете на семейството ми. Купувам дрехи за всички от  едно място.

Wink

# 567
Да вземем да сложим точката на точно тази тема? 🤔

# 568
От скъсани маратонки до чанта Фурла има доста нива.

Аз приключвам с темата. Каквото имах да споделя, споделих.

Кажете сега вашите тийнове какво искат за Коледа. Искам да събера малко идеи за сина ми и тийновете около мен. Синът все още не знае - всъщност знае, иска плейстейшън, но няма да получи. Ако имате идеи за книги, които напоследък са се харесали на синовете ви, споделете моля.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 13:42 от Nedinka

# 569
  • Русе
Пари иска моето (че и голямото и то). Сега от ЧП си накупиха разни неща и затова ще им попълним спестяванията.

Искам и нещо дребно да им взема, че да не висят само голи пликове под елхата.

Общи условия

Активация на акаунт