Пубертетът при момчетата - тема 18

• 26 602
  • 579
  •   3
Отговори
# 540
  • София
Само че не става дума за телефон и таблет. А за дрехи
Като родители е наше задължение детето да е облечено.
Както и да е нахранено.
Няма йерархия в тези неща. Това е наша отговорност /дрехи, храна, подслон/.Wink
Има йерархия, а и разум, защото някой, който си сменя номера обувки през три месеца трябва да има хубави и качествени обувки, но не е задължително да са на цената на обувките на майка му. Човек, който не расте, а освен това има и официални ангажименти, нормално може да има и доста по-скъпи дрехи. Или трябва анцуга на сина да е на цената на костюма на баща му, а раницата за училище на цената на дамската чанта на майка му? Или за училище да му се купуват писалки Монблан? И такива неща съм виждала, но не мисля, че е ок.
Не идва от това, че детето е нисък клас личност в семейството, а че нуждите му са съвсем различни. Там има нужни от качествена храна, спорт, уроци, например, а не Фурла и автомобил. Това не е съпоставимо и няма и нужда.

# 541
  • София
Е, кой казва, че няма да ги обличаме и храним. Храна ядат като нашата, даже по-качествена, за тях да има, за нас - каквото остане. Дрехи обаче няма как да има по-скъпи и повече от мен. Най-малкото още расте и ги носи по няколко месеца. Обяснила съм какво и защо, няма нито драма, нито страдания, облечен и обут е, но бюджетно. Това е другото важно - децата да не робуват на марки и скъпи вещи.

# 542
Вкъщи не се делим. Какъвто клас дпехи имаме с баща му, такива купувам и на детето

# 543
  • София
Ваша работа.
Аз имам работни срещи, купувам си сака, костюми. Няма как с анцуг от Бершка да се появя. 😂

# 544
Детето ще стане равно на мен, когато започне да плаща половината от ипотечния кредит и ежемесечните сметки. Дотогава ще му купувам неща, които аз преценя. Никога няма да му взема нещо, което не харесва, но аз определям в какви ценови граници да се побира.

# 545
И у дома има йерархия.Позволяват им се някакви по-скъпи вещи по наша преценка и възможности, обикновено подаръци за поводи.
Като почнах сами да изкарват пари, могат да разполагат с тях.Няма как да са ми равни на продобивките.Храната ясно, че е една и съща за всички, а често за тях да има
повече.
Да знаеш 2 и 200
е много мъдра поговорка.Спасява човек в непредвидимия живот.

Последна редакция: пн, 24 ное 2025, 00:11 от ДХ3

# 546
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Относно дрехите и обувките , детето носи дрехи от Reserved, H&M, Pepco, Decathlon.
Не купувам скъпи дрехи, защото не пази изобщо.
Обувки, предимно маратонки, засега Adidas Terrex му пасват на краката най добре.
Не са бюджетни, но дебна намаления.
 Телефон няма собствен. Ще има догодина, в пети клас, и вероятно ще е някои '" дървен модел", ако се счупи или изчезне, да не е драма.

# 547
В гимназията имаше по-хубав телефон от моя, а сега след гимназията, още по-хубав. На мен телефон ми трябва за връзка и глупости(да се разсейвам с бг мама, например), На него му трябваше да снима и праща домашни през Ковид, онлайн обучение, да ползва за онлайн уроци по АЕ и дори по китара, да изработва клипове за курс по кинематография, това-като ученик. Сега-за лекции и чертежи, в някакъв смисъл телефонът му е "оръдие на труда" и за полезни хобита. Аз имам лаптоп след него като негови качеств, ами пак моят е за забавление, неговият необходимост.
Както писах, запален планинар е, има много скъпи обувки за целта.
Дрехите му като ученик не бяха скъпи, защото от първи до 12 клас беше с униформа, но връхни дрехи и обувки, равностойни на моите. Не съм мислила за йерархия, според възможностите си съм му купувала най-доброто. Оценява придобивки те си, пази ги.
Всъщност, щом никой на мен не ми иска пари, какво би трябвало да ме засягат придобивките на хората, тяхна работа кой за какво дава пари.

# 548
Детето ще стане равно на мен, когато започне да плаща половината от ипотечния кредит и ежемесечните сметки. Дотогава ще му купувам неща, които аз преценя. Никога няма да му взема нещо, което не харесва, но аз определям в какви ценови граници да се побира.
Това трябва да се" закове" в началото на темата.
Няма нужда да сме равни с децата си. Всеки нормален и адекватен родител подсигурява всичко необходимо, а и в повече на детето си. Но то наистина не ни е равно, защото ние носим приход и разпределяме бюджета.

# 549
Само че не става дума за телефон и таблет. А за дрехи
Като родители е наше задължение детето да е облечено.
Както и да е нахранено.
Няма йерархия в тези неща. Това е наша отговорност /дрехи, храна, подслон/.Wink

Детето е облечено и нахранено. С нормални дрехи. Няма нужда от маратонки Баленсиага от 2 хил. лв. или каквито се казваха там, за да съм изпълнила отговорността си като родител.
Да не говорим, че има семейства, в които и 100 лв. за дрехи са голяма сума и се купуват рядко и/или се износват дарени от някого. Да ги обвиним, че нямат родителска отговорност ли?

Нахранено е с, каквото се купува и яде в семейството.

# 550
Момент, минаваш от едната крайност в другата. 2000 лева за обувки, мисля никой не е коментирал. Аз поне марки и маркови дрехи не съм споменавала също. За протокола - аз съм с телефон за 300 лева, ММ също, детето с моторола за 200 лв.
Дрехите се купуват от едни и същи места за всички, както казах, не деля детето или мъжа ми на по-долна категория хора, само защото не носят костюмчета. Както на мен ми се носи нещо по така, смятам че и на детето, мъжа - тоже.
Всичко е в рамките на възможностите ни, разбира се.

Накрая ще се окаже че говорим за едно и също, просто гръмките изказвания за йерархията и кой командвал парада вкарват объркване, не ми харесват апропо тези определения, но все тая.

Друг пък чакал детето да взема участие в плащането на сметките. И тогава щял да дава дозволение какво да си купил. Но той тогава няма да те пита, сам ще си купува, щом и сам си изкарва парите.

# 551
Ама, Тета, това са си твои виждания.Ние с ММ носим по-скъпи дрехи по ред причини, което няма как да се случи да обзавеждам децата ми с такива, извън поводи, както казах.А заради това, че съм решила , че
децата ми няма да носят дрехи, на цената на моите, не значи аз да се обличам в такива като технитеТова издиша.

# 552
Естествено, че си мое. Благодаря, че ми позволи да имам мнение...Simple Smile
По принцип форумът е , за да се споделят лични и различни мнения, а не да папагалстваме чужди..или аз поне така го разбирам, ама както и да е...

# 553
Да бе, ама ти така ни насоли, че последното ти мнение може да го обърнеш и към себе си, иначе нямам проблем с него.

# 554
  • София
Коментираше се преливащ гардероб, в него и необличани дрехи, но постоянно купуване на нови, и как бащата му давал или позволявал всичко. И да, някои прекалени и неоснователни претенции могат да се пресекат и с йерархия, защото детето не може да прецени комплексно семейния бюджет, а възрастният може.
Ако месечно се дават по 500 лв поне за дрехи за детето, колко е останалия бюджет? Оправдано ли е? Например. И нужно ли е? Това е йерархията, тя се определя от това кой има повече опит и знания, не е до пари. Затова и в началото казах, че и при много възможности в семейството достъпът до твърде много пари преди да се познава стойността им, поне за мен, е грешка. Не е до важните възрастни с лукс маркови дрехи, детето низшо и в парцали. Въпросът е до възпитание и образование по темата.

Общи условия

Активация на акаунт